wat te doen met kartonnen dozen

10x wat te doen met lege kartonnen dozen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege kartonnen dozen opnieuw te gebruiken.

Of je het nu wilt of niet, ieder huishouden zal na een paar jaar een klein fort kunnen bouwen van alle dozen die zij hebben vergaard met hun aankopen, verhuizingen, pakketpost en boodschappen. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel mensen de dozen gewoon bij het oud papier doen en ze niet bewaren voor een later moment. Eigenlijk is dit heel zonde, want die dozen kunnen nog best wel eens van pas komen. Je zult even een handig plekje in huis moeten vinden om de kartonnen dozen te bewaren, maar dan heb je ook wel een mooie voorraad voor allerlei handige toepassingen.

#1 Pakketverzending

pakket

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk het verzenden van jouw eigen pakketjes. Iedereen die wel eens iets verkoopt via Marktplaats, Facebook of een willekeurig ander platform weet dat het op die momenten ontzettend handig is om wat doosjes op voorraad te hebben om de spullen veilig in te verpakken. Bij de lokale supermarkt zul je namelijk niet zo snel een doos in een handig formaat vinden en als je een pakketdoos moet kopen ben je onnodig geld kwijt.

#2 Lightbox

Deze suggestie is vooral interessant voor de bloggers onder ons. Je kunt een kartonnen doos namelijk heel eenvoudig omtoveren tot lightbox met behulp van wat tape en wit papier. Zo kun je thuis altijd de mooiste productfoto’s maken zonder te hoeven investeren in dure apparatuur.

#3 Kartonnen vellen

karton

Als je de doos niet wilt bewaren dan is het altijd nog handig om de doos in stukken te knippen en de kartonnen vellen te bewaren. Deze kartonnen stukken zijn ontzettend handig voor allerlei doeleinden, of je nu dividers nodig hebt, een boekje of een kaartje wilt maken of een knutselwerk van karton in elkaar wilt zetten. De kartonnen vellen zijn ook een stuk eenvoudiger op te bergen dan die grote dozen.

#4 Canvassen voor kinderen

In veel winkels kun je blanco canvassen kopen die je vervolgens kunt beschilderen en kunt ophangen, maar met de deksels van lege schoenendozen kun je hetzelfde effect bereiken voor veel minder geld. Ideaal voor kinderen en ook nog eens leuk om op te hangen.

#5 Kijkdozen

Een echte klassieker: de kijkdoos. Vroeger namen we schoenendozen mee naar school om kijkdozen te maken, maar natuurlijk kan dit in principe met elke doos. Een leuk project om samen met de kinderen te doen en je kunt eindeloos variëren met de thema’s.

#6 Opbergdozen

schoenendozen

Vooral schoenendozen zijn ideaal om te bewaren als opbergdozen in huis. Je kunt er van alles in kwijt en met een leuk kleurtje, wat (inpak)papier of een mooie stof en een aantal versieringen valt het niet eens meer op dat het een schoenendoos is. Pinterest staat vol met leuke ideetjes!

#7 Een weefgetouw

Handwerken in weer helemaal hip en steeds meer jongeren leren hoe ze moeten haken, breien, borduren of weven. Om niet direct veel geld uit te geven, kun je van een kartonnen doos relatief eenvoudig een weefgetouw maken. Zo kun je al vlot aan de slag zonder flink te investeren in deze nieuwe hobby.

#8 Een poppenhuis

poppenhuis

Van een aantal oude kartonnen dozen kun je heel eenvoudig een leuk poppenhuis maken voor de kinderen. Je kunt de dozen beplakken en bewerken zoals je zelf wilt en hier eindeloos mee variëren. Ik moet altijd een beetje denken aan het muizenhuis en raak dan helemaal geïnspireerd.

#9 Washi tape dispenser

tape

In de verzameling van een echte crafter mag een flinke hoeveelheid washi tape niet ontbreken, maar waar laat je al die rolletjes tape? Met een kartonnen doos maak je in een handomdraai een handige en leuke washi tape dispenser. Kijk bijvoorbeeld eens op Craft Your Happiness voor een DIY.

#10 Bouw een hele stad

Met kartonnen dozen kun je vooral een heleboel leuks maken van de kinderen. Als je een aantal dozen beschikbaar hebt kun je met wat knip- en plakwerk een ontzettend leuke stad bouwen. Een leuk project voor een druilerige middag!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om kartonnen dozen opnieuw te gebruiken

10 gedachten over “10x wat te doen met lege kartonnen dozen”

    1. Handig idee he? Ik ben heel benieuwd of het ook zo goed werkt, maar heb er veel positieve berichten over gelezen. Het is allicht handiger dan alle methodes die ik tot nu toe heb geprobeerd en met het verminderde daglicht moeten we toch iets :D.

  1. Net als de nummer 1 hier, bewaar ik mijn goede kartonnen dozen ook voor wanneer ik iets moet opsturen. Daarnaast gebruik ik ze om mijn spullen in op te bergen op mijn zolder. Ik ben bezig met het plannen van mijn verhuizing en iedere doos komt dan van pas! Wie wat bewaard, heeft wat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *