kleine wereldverbeteraar

Jij en ik als kleine wereldverbeteraars

Enige tijd geleden deelde ik een review van het boek ‘De kleine wereldverbeteraar‘ van Guusje Slagter. In ‘De kleine wereldverbeteraar’ schrijft Guusje Slagter over een hoofdpersoon wiens dagelijks leven op verrassende wijze overhoop wordt gegooid door het ontvangen van mysterieuze brieven. In deze brieven maakt ze kennis met mooie verhalen, leert ze wijze lessen en wordt ze aangezet tot nadenken over haar eigen routines en haar eigen leven. De schrijfster heeft het boek geschreven met het doel om de wereld een beetje mooier en beter te maken door de lezers mee te nemen in een proces van bewustwording aan de hand van de prachtige verhalen en de vele wijze lessen in het boek. De ondertitel van het boek is heel treffend ‘het boek dat begint en eindigt bij jezelf’ en juist dit wil ik in dit artikel aan de orde brengen. Hoe kunnen jij en ik ook kleine wereldverbeteraars worden?

Ik hoop ergens al een heel klein beetje een kleine wereldverbeteraar te zijn. Ik doe elke dag mijn best om mijn dagelijks leven te verduurzamen en op Awkward Duckling deel ik mijn ervaringen en tip ik alle mooie initiatieven, merken en bedrijven waar ik kennis mee mag maken en die op hun beurt ook de wereld mooier proberen te maken. Natuurlijk ben je nooit uitgeleerd en is het leven een constant leerproces waarin jij jezelf keer op keer verbetert. Ik leer continu bij door de inspirerende mensen die ik volg via blogs en social media, de documentaires en programma’s die ik kijk, de mensen die ik spreek en de boeken die ik lees. Ik was dan ook behoorlijk onder de indruk van het boek ‘De kleine wereldverbeteraar’ en de belangrijke inzichten, oftewel leefregels, die Guusje Slagter als conclusie in het boek heeft opgenomen en ik wist nog niet hoe, maar wel dát ik ‘iets’ moest doen met die wijsheden.

Dat Guusje Slagter wil dat de lezers van het boek zelf in actie komen, is geen grote verrassing. Het boek besluit met een heleboel tips om de wereld zelf mooier te maken en duurzamer te leven, van afval recyclen tot aardiger en toleranter zijn. Met veel van deze tips ben ik al tijden actief bezig. Zo koop ik steeds minder voorverpakte producten, recycle ik waar nodig en denk ik bij alles wat ik koop goed na over de noodzaak en de levensduur. Ik ben vegetariër en probeer ook actief om te minderen en uiteindelijk te stoppen met het consumeren van melk- en eiproducten en in onze moestuin proberen we steeds meer groente en fruit zelf te laten groeien. Ik voed mijn kinderen op met dezelfde normen en waarden en met de belangrijke boodschap dat niets vanzelfsprekend is. Alhoewel al deze mooie tips in het boek ontzettend nuttig en inspirerend zijn, waren ze op mij niet zo van toepassing. Waar voor mij persoonlijk nog wel een heleboel verbetering mogelijk is, en wat ook een grote rol speelt in het boek, is op het gebied van optimisme, tevredenheid en acceptatie.

In het boek komt schrijver Leo Bormans aan het woord en hij deelt zijn tips voor een betere maatschappij met de lezers van ‘De kleine wereldverbeteraar’. Leo Bormans ziet acceptatie, optimisme en tevredenheid als belangrijke kernwaarden voor een gelukkig leven en de bouwstenen voor een betere maatschappij. Wanneer je handelt vanuit jouw hart en gelooft in het goede van de mens treed je de wereld al direct met een open hart tegemoet. Maar er is meer. Alles wat je aandacht geeft groeit en dat geldt net zo voor emoties en jouw wereldbeeld. Als je, net als ik, altijd bezig bent met duurzaamheid en je verdiept in alles wat er mis is in de wereld schuilt daarin een gevaar van een heel pessimistisch wereldbeeld. Ik vind het soms oprecht moeilijk om positief te blijven, al weet ik dat je met positiviteit uiteindelijk meer bereikt en dat dit ook beter is voor mijzelf. Juist daarom kwamen de adviezen van Leo Bormans en de wijze leefregels van Guusje Slagter in het verhaal zo binnen.

Ik wil graag werken aan een positievere levensinstelling en wat opener en meer onbevangen zijn naar de wereld toe. Maar hoe? Ik verdiep me al jaren (af en aan) in yoga, meditatie en mindfulness en werk bewust aan mijn perceptie van mijzelf en de wereld. Ik heb het idee dat ik met het ouder worden ook milder en (iets) wijzer ben geworden, maar ik merk toch regelmatig dat ik mijzelf nog in de weg zit. Dat ik soms gewoonweg geen vertrouwen heb ik andere mensen, dat ik het gevoel heb dat mijn daden geen zoden aan de dijk zetten en dat ik het soms nog steeds moeilijk vind om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Met alle positieve, maar ook negatieve kanten. Zelfontplooiing is natuurlijk een continu proces en om nog meer te kunnen betekenen voor mijzelf en voor de wereld neem ik uit het boek de volgende adviezen ter harte:

  • Ik kies wie ik wil zijn en hoe anderen mij ervaren is hun keuze
  • Dankbaarheid en tevredenheid zijn het geneesmiddel tegen hebzucht en macht
  • Harmonie begint en eindigt bij jezelf

Ik denk dat ik meer voor mijn omgeving kan betekenen en positiever kan bijdragen aan de wereld als ik handel vanuit harmonie met mijzelf. Deze harmonie bereiken is natuurlijk de uitdaging en dat zal een constante ontwikkeling zijn, want naar mijn weten ben je nooit klaar met de persoonlijke ontwikkeling en nooit te wijs om uitgeleerd te zijn. Heb jij het boek ‘De kleine wereldverbeteraar’ al gelezen? Zijn er adviezen waar jij actief mee aan de slag gaat?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *