herfstklaar maken van de tuin

5 tips voor het herfstklaar maken van de (moes)tuin

Nu de dagen merkbaar korter worden, de bladeren van de bomen vallen en het steeds vaker flink begint te waaien, is er geen ontkennen meer aan: de herfst is nu toch echt aangebroken. Dat betekent dat we de deur niet meer uit kunnen zonder jas, de verwarming op sommige dagen zelfs alweer aan zal gaan en dat we toch echt de nodige voorbereidingen moeten treffen in onze tuinen. Het herfstklaar maken van de tuin betekent niet dat je nu officieel geen aandacht meer besteed aan de tuin. Het betekent juist dat je de nodige zorg en aandacht aan de tuin besteed zodat je ook in de herfst nog kunt genieten van al het moois dat jouw tuin te bieden heeft en dat je in het voorjaar weer optimaal kunt genieten van de eerste zonnestralen en de opkomende bloemen in de tuin. Dus berg de tuinmeubels op in het tuinhuisje, snoei de planten in de tuin nog een laatste keer en maak jouw tuin herfstklaar met deze 5 handige tips.

#1 Snoei de heggen en heesters

herfstklaar maken van de tuin

Eén van de belangrijkste regels voor het onderhouden van jouw heggen is dat je niet tijdens de vorst moet snoeien. Daarnaast wordt over het algemeen ook geadviseerd om pas de snoeien na de bloei en daarom is de herfst zo ideaal om de (tweede) snoei van de heggen en heesters te doen. Zo houd je de groei van de heggen in toom, kun je de vorm goed bepalen en bloeien de heggen en heesters mooier in het seizoen.

#2 Neem de moestuin onder handen

herfstklaar maken van de tuin

Heb je een moestuin? Dan is de herfst het moment bij uitstek om de laatste opbrengst van de zomer te oogsten. De frambozenstruik in de tuin doet juist nu erg zijn best en ook tomaten, courgettes en wortels zijn er in overvloed. Na al deze opbrengst wordt het tijd om te denken aan de winterperiode en het volgende (moestuin)jaar. Nu is het moment om andijvie, rucola, tuinbonen, spinazie en kropsla te zaaien zodat je hier in de winter en het voorjaar van kunt oogsten. Ook kun je de vaste planten onder handen nemen door ze bijvoorbeeld bij te snoeien.

#3 Berg kwetsbare tuinmeubelen op

herfstklaar maken van de tuin

Alhoewel het soms heerlijk kan zijn om in het najaar plaats te nemen in de tuin, is het vaak wel verstandig om de tuinmeubelen in het najaar op te bergen om zo aantasting door het weer te voorkomen. Tuinkussens maak je goed schoon en berg je droog en veilig op, net als inklapbare tuinmeubelen. Heb je een uitgebreide loungeset in de tuin? Zorg er dan voor dat je deze tegen de elementen beschermd met een beschermhoes.

#4 Plant bloembollen voor het voorjaar

herfstklaar maken van de tuin

Wil je de bloemperken herfstklaar maken en genieten van een fleurige bloementuin in het voorjaar? Dan zul je nu al moeten beginnen met de voorbereidingen. Verzorg de bloemperken, verwijder de éénjarige planten en plant de bloembollen uiterlijk in oktober als je in het voorjaar de eerste bloemen in de tuin wilt hebben.

#5 Verzorg het gazon

herfstklaar maken van de tuin

Heb je een flink gazon in de tuin? Dan loont het om in de herfst nog één keer het gras goed te maaien. Let wel op dat je het niet té kort maait. In de late herfst en winter heb je hier de mogelijkheid niet toe en heeft het gazon het zwaar te verduren met de kou en de gevallen bladeren. Zorg er ook voor dat er geen bladeren op het gazon liggen, om mosvorming en vergeling van het gazon te voorkomen, en vul eventuele gaten in het gazon op door graszaad te strooien.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fonteyn. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 tips voor het herfstklaar maken van de (moes)tuin

Bron foto 4: Fonteyn

6 gedachten over “5 tips voor het herfstklaar maken van de (moes)tuin”

  1. Lente en herfst zijn voor mij de drukste moestuinmomenten. Nu moeten alle ‘dooie’ planten weg, de laatste dingen geoogst, en de bodem afgedekt voor de winter.. en dat terwijl dagen alsmaar korter worden = er alsmaar minder tijd is om te werken 🙂 🙂

  2. Ik lijk het nu in de herfst drukker te hebben dan in de zomer 🙂
    Struiken snoeien, verhoogde bedden mulchen, de laatste oogst binnenhalen, zaden verzamelen… Het zal nog wel even duren voor ik klaar ben voor de winter

    1. Wij hebben er momenteel iets minder omkijken naar omdat er niet meer dagelijks fruit geplukt hoeft te worden of groente uit de grond gehaald hoeft te worden, maar we lopen wel nog wat achter qua voorbereidingen voor de winter en de lente. Het liefst had ik nog wat geplant hier en daar, maar ik vrees dat we al erg laat zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *