goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #20

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

HEMA maakt kinderkleding genderneutraal

HEMA

Het meest spraakmakende nieuws van deze week is wat mij betreft het mooie nieuwtje van HEMA. De media stond er bol van deze week: HEMA kondigde aan de labels ‘jongens’ en ‘meisjes’ van de kinderkleding te verwijderen vanaf eind dit jaar. Ook de scheiding tussen de jongens- en meisjeafdeling zal verdwijnen en er zal slechts één afdeling overblijven, genaamd ‘Kids’. Ook zal er meer variatie komen in het assortiment en zullen delen van het assortiment meer genderneutraal worden gemaakt. Dit is een enorm belangrijke stap richting genderneutraliteit en ik juich het van harte toe! Ik heb de scheiding tussen jongens- en meisjesdingen altijd onzin gevonden en hiermee maak je het voor kinderen en volwassenen veel eenvoudiger om te breken met stereotypen en de kinderen te laten dragen wat ze echt leuk vinden.

Leven zonder afval

verpakkingsvrij

Dit nieuws is niet helemaal van de afgelopen week, maar ik wilde het toch graag met jullie delen na alle negatieve berichtgeving over de ineffectiviteit van het recyclen van plastic de laatste week. NRC besteedde op 16 september aandacht aan hergebruik en leven zonder afval. In plaats van een nadruk te leggen op recycling, of het gebrek aan succes van het inzamelen van plastic, koos NRC ervoor een artikel te plaatsen waarin ze benadrukken dat een écht succesvolle circulaire economie afhankelijk is van het vermijden van afval en hergebruik. Aan het woord komen Jessie Kroon en Emily-Jane Lowe-Townley en zij delen talloze handige tips met de lezers.

Vlaamse jongeren worden massaal vegetariër

food

In HUMO (link via Blendle) stond deze week een ontzettend interessant artikel over het toenemende aantal vegetariërs onder de Vlaamse jongeren. Mede door opiniemaker Rutger Bregman, die ook in het artikel aan het woord komt, de recente gruwelijke filmpjes in de media en documentaires zoals Cowspiracy kiezen jongeren steeds vaker voor vegetarisme of veganisme en in het artikel wordt door enkele jongeren uitgelegd waarom ze deze keuze hebben gemaakt en wat zij aan ontwikkelingen zien in hun omgeving. Ik vind het een ontzettend positief geluid dat steeds meer mensen bewust en duurzaam eten en leven en ik geloof ook dat in Nederland dezelfde trend te ontdekken valt.

Inktloos printen

printer

Maar liefst 4 jaar lang hebben de initiatiefnemers gewerkt aan het plan dat tijdens een studentenborrel ontstond: een inktloze printer. In Trouw las je deze week hoe dit unieke concept van Printless werkt. Zonder cartridge of toner kan deze printer door middel van een laser onbeperkt printen op papier en karton. Dat is goed nieuws, want niet alleen raken deze cartridges altijd heel snel op en betaal je er vaak de hoofdprijs voor, ze zijn ook nog eens heel slecht voor het milieu door alle chemische stoffen die voor de cartridges worden gebruikt en de verwerking van de afgedankte cartridges. Ze werken nu nog volop aan het perfectioneren van het product, maar de verwachting is dat de printer binnen 2 jaar klaar is voor de markt.

Bron foto 1: Oliver Pacas @ Unsplash
Bron foto 2: https://www.hema.net/

3 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #20”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *