goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #19

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Verdien geld met zwerfafval

zwerfafval

Heel stomtoevallig opperde ik afgelopen week een idee bij mijn man. Wat nu als gemeenten en overheden de burgers, eventueel tijdelijk, zouden betalen voor het inzamelen en inleveren van zwerfafval? Zou dat niet een enorme motivatie zijn voor heel veel mensen om te gaan rapen en te letten op wat ze op straat gooien? Zou dat niet kunnen leiden tot het normaliseren van zwerfafval rapen en schone straten? Vlak daarna las ik dat Antwerpen een proefproject gaat starten met een soortgelijk concept! Vanaf eind september geeft de gemeente 10 cent aan verenigingen voor elk opgeruimd blikje of flesje. Van 18 tot 24 september organiseert de overheid in België een handhavingsweek voor afval. Er wordt extra gecontroleerd op mensen die hun afval op straat achterlaten en verenigingen kunnen geld verdienen door het zwerfafval dat al op straat ligt op te ruimen. Er is wel sprake van een maximumbedrag, maar toch is het een mooie incentive om mensen bewust te laten worden en tot actie te laten overgaan.

De meest duurzame gemeenten van Nederland

windmolens

In de media was deze week te lezen waar je in Nederland de meest duurzame gemeenten kunt vinden. Deze ranglijst wordt jaarlijks opgesteld door Stichting Duurzame Samenleving. Ze worden beoordeeld op 24 verschillende criteria op het gebied van milieu en energie, mens en maatschappij en economie. Uit de lijst blijkt dat veel gemeenten er beter voor staan dan in 2008, maar dat er nog steeds veel winst te behalen valt. De meest duurzame gemeenten zijn Terschelling, Vlieland, Ameland, Littenseradiel, Staphorst, Zeewolde, Nunspeet, Putten, Rozendaal en Scherpenzeel. De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Sittard-Geleen, Brunssum, Gouda, Den Haag, Pekela, Hoogezand-Sappemeer, Bellingwerde en Appingedam zijn het minst duurzaam op de ranglijst.

Venlo opent de meest duurzame rotonde van Nederland

snelweg

Onlangs opende het dorpje Steyl, onderdeel van gemeente Venlo, de meest duurzame rotonde van ons land. De rotonde is geheel volgens de principes van cradle to cradle gebouwd. Dit houdt in dat de gebruikte materialen kunnen worden hergebruikt of afbreekbaar zijn na de levensduur. Voor de aanleg is bewust gekozen voor beton in plaats van afval, de rotonde kan regenwater opvangen en het groen op de rotonde zorgt ervoor dat fijnstof wordt opgevangen. Zo zie je maar eens dat duurzaamheid op allerlei verschillende manieren kan worden vormgegeven en dat je geleidelijk aan wel degelijk positieve stappen kunt zetten naar een duurzamere leefomgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *