goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #17

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Statiegeld voorkomt zwerfafval

PMD afval

Voor veel mensen zal het geen verrassing zijn, maar het is nu ook uit officieel onderzoek gebleken: het invoeren van statiegeld helpt enorm bij het tegengaan van zwerfafval. In Trouw was deze week te lezen dat staatssecretaris Sharon Dijksma een onderzoek had opgestart naar de kosten van het invoeren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes en de milieueffecten van de invoering van dit statiegeld. Uit het onderzoek bleken de kosten tussen de 10 en de 110 miljoen euro te liggen, afhankelijk van de organisatie van het systeem, maar het effect zou wel een afname van het zwerfafval van 70 tot 90 procent zijn. Dat zijn nog eens resultaten! Het is aan de opvolger van Sharon Dijksma om deze resultaten om te zetten in een concreet beleid.

Duurzaam menstrueren is in opkomst

duurzame menstruatieproducten

Nee, ik heb deze titel niet zelf bedacht. Alle lof voor deze toch wat vreemde zin gaat naar het Parool dat deze week schreef over duurzame menstruatieproducten, waaronder de producten van Yoni, de menstruatiecup en menstruatieondergoed. Het Parool is hiermee al het zoveelste platform dat aandacht besteedt aan duurzame menstruatieproducten en dit kan eigenlijk alleen maar wijzen op meer bewustwording en aandacht voor duurzaamheid en gezondheid voor de menstruatie en hygiëneproducten. Hoera!

Geen plastic tassen meer in Kenia

plastic tas

De NOS liet deze week weten dat in Kenia de plastic tas volledig in de ban gaat. Er zullen geen plastic tassen meer beschikbaar zijn bij winkels, ook niet als je er wel voor wilt betalen. Dit besluit is genomen door de regering omdat plastic vervuiling een enorm probleem is in het land. Het verbod gaat zelfs zo ver dat iedereen die nu nog een plastic tas draagt, verkoopt of produceert een boete of celstraf riskeert, zelfs toeristen. Let dus goed op als je een bezoek wilt brengen aan Kenia in de toekomst, maar laten we vieren dat er zulke grote stappen worden gezet voor het terugdringen van plastic.

De do’s en don’ts voor het klimaat

klimaatverandering

Op de website van NOS verscheen deze week een uitgebreid artikel over de feiten en fabels van klimaatverandering in samenwerking met Milieucentraal. Het is mooi om te zien dat de NOS een serieus probleem als klimaatverandering op een positieve manier onder de aandacht brengt. In het artikel vind je allemaal handige tips om jouw eigen CO2 uitstoot terug te dringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *