10x wat te doen met lege glazen potten

10x wat te doen met lege glazen potten

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege glazen potten nog een keer te gebruiken.

Je kunt nog zo je best doen om te letten op verpakkingsmaterialen, het is haast onvermijdelijk om boodschappen te doen zonder te eindigen met enkele glazen potten in de boodschappentas. Nu is glas op zich ook helemaal geen slecht product. Het bevat geen schadelijke stoffen, zoals BPA, die nog wel eens in plastic verpakkingen voor kunnen komen en glas is goed recyclebaar. Daarnaast heeft een glazen verpakking ook geen negatief effect op de smaak van het product. Mocht je dan toch kiezen voor verpakte etenswaren dan heeft glas dus in veel gevallen de voorkeur. Maar wat doen je met de glazen potten wanneer deze leeg zijn? Natuurlijk kun je deze weer inleveren voor statiegeld (als dit van toepassing is) of in de glasbak werpen. Maar wist je al dat je glazen potten op nog heel veel andere manieren in en rond het huis kunt gebruiken?

#1 Mealprepping

10x wat te doen met lege glazen potten

Mealprepping is helemaal in tegenwoordig en wat mij betreft ook heel logisch. Het is toch ontzettend slim om jouw maaltijden voor de week al vooraf zoveel mogelijk voor te bereiden? Sommige mensen bereiden alles in het weekend, andere mensen bereiden hun lunch of diner de avond daarvoor al. Hoe je ook jouw maaltijden vooraf klaar wilt maken, glazen potten zijn ideaal om hiervoor te gebruiken. Bewaar jouw salade of resten van de maaltijd in een glazen pot en je hebt een heerlijke lunch de volgende dag zonder extra moeite. Op Pinterest vind je talloze ideeën om jouw mealprepping te perfectioneren.

#2 DIY verzorgingsproducten

10x wat te doen met lege glazen potten

Wist je al dat je ontzettend veel verzorgingsproducten gewoon zelf kunt maken? Door in de keuken te knutselen met allerlei ingrediënten maak je in een handomdraai jouw eigen deodorant, lippenbalsem of scrub. Allemaal zo natuurlijk mogelijk en vaak ook een stuk voordeliger. En al die verzorgingsproducten bewaar je natuurlijk in de glazen potjes die je hebt bewaard.

#3 Zelfgemaakte cadeaus

10x wat te doen met lege glazen potten

Wat is er nu leuker dan een cadeau te krijgen of te geven waar veel zorg en aandacht aan is besteed? Op Pinterest vind je talloze ideetjes om potjes te maken met alle ingrediënten voor koekjes, een cake of iets anders lekkers. Natuurlijk kun je ook een potje zelfgemaakte jam, chutney, sambal of notenpasta geven of een potje van één van de door jou zelfgemaakte verzorgingsproducten. De mogelijkheden zijn eindeloos en met een mooi label met een persoonlijke boodschap en een leuke strik heb je zo een voordelig en persoonlijk cadeau.

#4 Vaas

10x wat te doen met lege glazen potten

Mason jars en weckpotten zijn tegenwoordig enorm hip en het misstaat dus zeker niet in jouw huis om een lege pot te gebruiken als vaas. Of je nu een paar eenvoudige bloemen in het water wilt zetten of een heel boeket hebt: voor elke toepassing is wel een glazen pot te gebruiken en het scheelt geld omdat je geen speciale vazen meer hoeft te kopen.

#5 Verpakkingsvrij boodschappen doen 

10x wat te doen met lege glazen potten

Als je eenmaal een paar glazen potten op voorraad hebt, kun je hier heel eenvoudig altijd gebruik van maken tijdens het boodschappen doen. Op steeds meer plaatsen in ons land kun je terecht voor verpakkingsvrije boodschappen en jouw potjes zijn ideaal voor granen, kruiden, noten, bonen en nog heel veel meer. Je vult ze in de winkel (of op de markt) en ruimt ze thuis direct weer op in de kast. Zo kun je dezelfde pot keer op keer vullen en bespaar je flink op afval in huis.

#6 Terrarium

10x wat te doen met lege glazen potten

Van een willekeurige glazen pot of vaas kun je een prachtig terrarium maken. Met wat kiezels, zand, mos en geschikte plantjes creëer je zo een minituintje in een pot. Ontzettend leuk, ook als cadeau!

#7 Verlichting

10x wat te doen met lege glazen potten

Als je een aantal dezelfde glazen potten (met deksel) hebt dan kun je hier prachtige verlichting van maken. Vaak wordt deze lamp met de welbekende mason jars gemaakt, maar elke andere stevige pot met schroefdop (bijvoorbeeld van Kesbeke) werkt natuurlijk ook.

#8 Een happiness jar of date jar

10x wat te doen met lege glazen potten

Een glazen pot kan natuurlijk ook gebruikt worden als happiness jar. Kleed de pot gezellig aan en gebruik deze om gedurende het jaar briefjes in te stoppen van alle kleine dingen waar je gelukkig van werd of dankbaar voor bent. Aan het eind van het jaar is het prachtig om samen met familie en vrienden, onder het genot van een glas wijn of champagne, de briefjes te openen. De date jar werkt ook met briefjes, alleen dan stop je briefjes met suggesties voor leuke uitstapjes in de pot. Als je iets leuks wilt ondernemen, met z’n tweetjes of het hele gezin, laat jij je verrassen door de suggestie die je uit de pot trekt.

#9 Opbergpotten

10x wat te doen met lege glazen potten

Natuurlijk kun je jouw opgespaarde potten ook gebruiken om allerlei dingen in huis in te bewaren. Gebruik een pot als spaarpot, voor kleurpotloden of in de badkamer voor het opbergen van de herbruikbare wattenschijfjes. Je kunt de potten zo laten zoals ze zijn, maar je kunt ze ook op allerlei leuke manieren schilderen en versieren.

#10 Inmaken en wecken

10x wat te doen met lege glazen potten

Heb je een behoorlijke opbrengst uit de moestuin of houdt je van het zelf maken van tafelzuren, jams, chutneys en andere sauzen? Dan kun je veel potten ook uitstekend gebruiken om in te maken of te wecken of om etenswaren in te bewaren als je ze niet al te lange tijd hoeft op te slaan. Zorg er wel voor dat je, voor het échte wecken en inmaken, in elk geval schone deksels voor de potten hebt of schone rubberen ringen gebruikt voor weckpotjes.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om glazen potten opnieuw te gebruiken

9 gedachten over “10x wat te doen met lege glazen potten”

  1. Ik gebruik nu ongeveer een jaar alleen nog maar glazen potten om eten in te vriezen. Er is nog nooit 1 gebarsten en ik wil nooit meer terug naar plasic zakjes. Tip: vul glazen potten altijd tot ver onder de deksel of nek (de versmalling bovenaan) en doe geen heet eten in glas en direct in de vriezer 🙂

  2. Ik gebruik ze ook al koekjes pot, drop pot en als voorraad potten voor mijn meelsoorten, zet er op wat erin zit met een marker, op deksel of pot, ideaal.
    Ideetje ik stippel ze voor de gezelligheid met nagellak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *