VERS Academy

Vijf foodfestivals in één weekend met een focus op lokaal en duurzaam

Aankomend weekend, op 9 en 10 september, is voor liefhebbers van foodfestivals een wel heel bijzonder weekend. Dan vindt namelijk in 5 Brabantse steden tegelijkertijd een foodfestival plaats! Elk festival heeft zijn eigen thema en zijn eigen aanbod, maar ze hebben wel hun krachten gebundeld om de bezoekers meer te leren over voeding. Via de VERS Academy wordt elk foodfestival voorzien van een interessant programma met lezingen, debatten, workshops en filmvertoningen die aansluiten bij het thema van het festival. VERS Academy is een Brabants samenwerkingsverband dat de verdieping op deze foodfestivals levert terwijl je geniet van een heerlijk hapje en drankje ter plaatse. De vijf Brabantse foodfestival die deze unieke samenwerking zijn aangegaan zijn het Dutch Chili Fest in Eindhoven, Cacao aan de Kade in Helmond, Food & Design Festival in Den Bosch, de Spoormarkt in Tilburg en Fijnproevers & Smaakbarbaren in Breda.

Het Dutch Chili Fest in Eindhoven brengt een ode aan de chilipeper. Hier leer je de veelzijdigheid van deze vruchtgroente kennen en maak je kennis met een breed aanbod aan gepeperde producten. Er vinden wedstrijden plaats om te bepalen wie de grootste portie pittigheid kan hebben, er is pittige muziek en een breed aanbod aan smakelijk eten. In het aanbod van de VERS Academy leer je koken met insecten en circulair thuis-tuinieren met Duurzame Kost. Het Dutch Chili Fest vindt plaats in het Klokgebouw in Eindhoven.

In Helmond vindt Cacao aan de Kade plaats: een foodfestival dat helemaal draait om cacao en waar je meer leert over eerlijke handel tijdens de VERS Academy lezingen en workshops. Je leert alles over cacao, van boon tot chocolade, en er valt natuurlijk van alles te proeven. Je kunt hier onder andere een virtual reality cacaobonenplantage bezoeken, een chocolade tattoworkshop volgen en een cacaomuseum bezoeken. Cacao aan de Kade vindt plaats in de Cacaofabriek aan de Cacaokade 1 in Helmond.

In Den Bosch staat de eetcultuur van het heden en de toekomst centraal tijdens het Food & Design Festival en het programma van VERS Academy. Hier maak je kennis met nieuwe smaken en de eetcultuur van de toekomst. Je kunt hier ambachtelijk leren fermenteren, dineren op spannende plekken met fooddesigners, chefkoks en biersommeliers en de foodfilm ‘The Founder’ kijken. Het Food & Design Festival vindt plaats in de Mengfabriek aan de Tramkade 26 en het Werkwarenhuis aan de Tramkade 22-24 in Den Bosch.

Op de Spoormarkt in Tilburg maak je kennis met alle regionale specialiteiten en eet je wat de stad schaft. Hier vind je uitsluitend lokale producten van boeren, brouwers en telers uit de buurt. Het festival begint met een gezellig stadsontbijt. Daarnaast staan diverse lezingen van chefkoks op het menu en hoor je van Nederlands Kampioen Powerliften én vegan Sanne Visser over het leveren van topprestaties met een vegan dieet. De Spoormarkt vindt plaats op 10 september in de Houtloods in Tilburg.

Bij Fijnproevers & Smaakbarbaren in Breda geniet je van guilty pleasures van eigen bodem. Het festival presenteert een bonte verzameling aan foodproducten van eigen bodem tot een interessant programma met een workshop taarten bakken, een workshop natuurbehoud, een eetiquette diner, een wortelrestaurant voor kinderen en een heuse foodperformance dans. Hier ligt de nadruk tijdens de VERS Academy op de tegenstrijdigheden in ons eten. Fijnproevers & Smaakbarbaren vindt plaats in Electron aan de Speelhuislaan 171 in Breda.

Bron foto 1: ToffeyThere are no comments

Add yours