10x wat te doen met lege eierdozen

10x wat te doen met lege eierdozen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege eierdozen nog een keer te gebruiken.

In de schappen van de winkels vind je een enorm rek met talloze dozen met eieren. Van grote tot kleine eieren en van kippeneieren tot kwarteleieren. Als je eieren koopt, kies dan bij voorkeur voor eieren in karton. Deze verpakkingen zijn namelijk het meest duurzaam en nog op allerlei manieren opnieuw te gebruiken in en rond het huis. Natuurlijk kun je het karton recyclen en kun je het karton zelfs in stukken knippen en aan jouw compost toevoegen, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden!

#1 Nieuwe eieren halen

10x wat te doen met lege eierdozen

De meest handige manier om een eierdoos opnieuw te gebruiken is natuurlijk om er nieuwe eieren mee te halen. Op de markt en in steeds meer (verpakkingsvrije of verpakkingsarme) winkels is het heel gewoon om eieren te kopen in jouw eigen eierdoos en eierboerderijen en -verkopers zijn vaak ook blij wanneer ze eierdozen weer terugkrijgen, zoals het Hof van Twello. Zo haal je geen nieuwe verpakkingsmaterialen in huis en ben je lekker duurzaam bezig.

#2 Kweekbakjes

kweekpotjes zaden

Om plantjes te kweken binnenshuis kun je natuurlijk kweekpotjes kopen, maar je kunt deze net zo eenvoudig zelf maken, bijvoorbeeld van eierdozen. Per holte plant je één (of meerdere) zaadje(s) en wanneer deze ontkiemt zijn kun je deze met bakje en al in de tuin planten. De kweekbakjes van de eierdoos zijn biologisch afbreekbaar en dat is wel zo makkelijk en duurzaam!

#3 Lade organizer

Met één of meerdere lege eierdozen kun je heel overzichtelijk en eenvoudig een lade netjes inrichten. Klap de dozen uit en plaats ze in de lade. In de kleine vakjes kun je allerlei klein spul bewaren (denk aan punaises, paperclips, elastiekjes en gummen) en in de grote vakken bewaar je rolletjes plakband, scharen, pennen en potloden. Ze heb je voortaan al jouw spullen netjes georganiseerd.

#4 Hobbymateriaal

Natuurlijk mag hier de creatieve knutseltip ook niet ontbreken. Met eierdozen kun je namelijk ontzettend veel leuks maken met kinderen! Pinterest staat echt vol met leuke ideetjes voor kuikens, rupsen, spinnen en kikkers gemaakt van eierdozen, maar natuurlijk kun je er ook leuke bloemen, treinen, tuintjes en nog heel veel meer mee maken.

#5 Geluidsisolatie

10x wat te doen met lege eierdozen

Natuurlijk zijn eierdozen geen vervanging voor professioneel materiaal, maar een flinke hoeveelheid eierdozen werkt uitstekend als (tijdelijke) geluidsisolatie van een ruimte. Wil je het echt mooi oplossen? Dan schijnt een wandje over de eierdozen nóg beter te werken. Maar of dit de brandveiligheid ten goede komt?

#6 Verfbakjes

Ga je aan de slag met verf? Gebruik de bakjes van de eierdozen om jouw verf in te doen. Ideaal om te gebruiken met kleine kinderen en na het schilderen is de boel zo weer opgeruimd.

#7 Kerstballen bewaren

kerstboom

Alhoewel we ons huis graag versieren met de feestdagen, liggen de versiersels de rest van het jaar te verstoffen op zolder. Met al die kerstornamenten in één doos wil er nog wel eens iets sneuvelen. Je kunt deze dus maar beter veilig opbergen. Eén handige manier om (niet al te grote) kerstballen te bewaren is in een eierdoos. Zo weet je zeker dat je deze de volgende Kerst ook weer kunt gebruiken.

#8 Hobby- en handwerk opbergdoos

10x wat te doen met lege eierdozen

Je kunt een eierdoos natuurlijk ook uitstekend gebruiken als opbergdoos voor allerlei kleine hobby- en knutselmaterialen. In de schuur of garage kun je hierin alle schroefjes, spijkers, bouten en ander klein grut bewaren en in jouw hobbykast misstaat een eierdoos ook niet voor allerlei knoopjes, linten, kraaltjes en garen.

#9 Leer veters strikken

Toen ik, lang lang lang lang geleden, leerde om mijn veters te strikken, hadden we op school van die houten plankjes met veters. Je kunt door een lege eierdoos echter ook heel eenvoudig een schoenveter rijgen om jouw kleuter de principes van het veters strikken aan te leren. Zo kunnen ze op eigen gelegenheid met een flinke veter oefenen tot ze het onder de knie hebben. Natuurlijk kunnen ze ook met hun eigen schoenen oefenen, maar zo’n doos maakt het wel tot een leuk spel.

#10 Verzamelingen

10x wat te doen met lege eierdozen

Heb jij ook een nieuwsgierige peuter of kleuter die altijd met tassen vol met schatten thuiskomt na een wandeling? In een eierdoos kun je uitstekend al deze mooie stenen, eikels en kastanjes kwijt zodat ze een mooie collectie opbouwen.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om lege eierdozen opnieuw te gebruiken

4 gedachten over “10x wat te doen met lege eierdozen”

  1. Ik gaf ooit aan een vriend, 6 golfballetjes verpakt in een eierdoosje met een grote strik rond. Hij vond het heel origineel cadeau 😊

  2. Ik gebruik een halve eierdoos onderin mijn groene afvalbak. De composteerbare zak blijft niet aan de bodem plakken als de bak geleegd wordt

  3. Nicolet Soetens

    In een mooie transparante eierdoos kun je ook een ketting of armband opbergen en allerlei oorbelletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *