laptop

De zoektocht naar een duurzame mobiele telefoon

Een echt duurzame lifestyle komt niet van de één op de andere dag tot stand. Het verduurzamen van je leven gaat stapje voor stapje en met vallen en opstaan. Naarmate jij je meer verdiept in duurzaamheid leer je steeds meer bij en wordt het makkelijker om veranderingen door te voeren. Zo heb ik de laatste jaren steeds meer stappen gezet naar een duurzamer leven, zoals het terugdringen van ons plasticgebruik, vegetarisch eten, vaker tweedehands kopen, dierproefvrije producten kopen, natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken en meer minder consumeren. We hebben echter nog een lange weg te gaan en één van de dingen waar zeker nog verbetering mogelijk is, is het gebruik van mijn smartphone. Mijn smartphone en ik zijn redelijk onafscheidelijk, maar dat zo’n toestel niet echt duurzaam te noemen is ontdekte ik in de VPRO Tegenlicht aflevering ‘De eerlijke onderneming’ waarin Bas van Abel, ontwerper en initiatiefnemer van de FairPhone, aan het woord komt. Maar hoe kunnen we dan wel zo duurzaam mogelijk gebruik maken van onze mobiele telefoon?

Een mobiele telefoon is een ingenieus apparaat dat ons de mogelijkheid geeft om altijd en overal in verbinding te staan met de hele wereld. Alhoewel zo’n telefoon ons veel voordelen biedt, heeft het ook zo zijn schaduwzijden. Zo zijn er ontzettend veel grondstoffen nodig voor de fabricatie van een mobiele telefoon en juist deze grondstoffen maken het een problematisch product. Ik zal niet op de details ingaan in dit artikel, maar ik raad je zeker aan om de eerder genoemd Tegenlicht aflevering ‘De eerlijke onderneming’ te kijken als je meer wilt weten over de kostbare grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van mobiele telefoons en de arbeidsomstandigheden in de industrie. Alhoewel er dus zeker verbetering nodig is binnen deze sector lijkt het leven zonder mobiele telefoon tegenwoordig ook ondenkbaar. Het is dus belangrijk dat we op zoek gaan naar duurzamere oplossingen en dat we bij de aanschaf van een nieuwe telefoon ons ook verdiepen in de duurzaamheid van het product.

FairPhone

Gelukkig is er al heel wat verschuiving gaande op dit gebied. Eén van de belangrijkste spelers op de markt die streeft naar een transparante en duurzame sector is de al eerder genoemde FairPhone. Deze onderneming streeft naar de productie van mobiele telefoons die eerlijk en met minimale impact op het milieu worden geproduceerd. Dit willen ze bereiken door de telefoon duurzaam te ontwerpen, eerlijke materialen te gebruiken in de productie, goede werkomstandigheden in de keten van productie te bereiken en zoveel mogelijk in te zetten op hergebruik en recycling. Dat dit niet zo eenvoudig is als men zou denken, blijkt wel uit het feit dat deze doelstellingen nog elke dag worden nagestreefd, maar nog niet volledig zijn behaald. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 2013 twee typen mobiele telefoons op de markt gebracht welke direct razend populair waren. De FairPhone 1 was al snel uitverkocht en de in 2016 uitgebrachte FairPhone 2 was wellicht duurder dan de voorloper, maar scoort hoog op repairability: alle componenten zijn na te bestellen en te repareren. De camera, batterij en het scherm kun je als consument zelfs zelf vervangen.

Een ander concept op de mobiele markt is de modulaire telefoon. Dit type telefoon scoort hoog op duurzaamheid omdat het bestaat uit diverse elementen die eenvoudig te vervangen of te repareren zijn. Zo hoef je bij een defect of een beter of sneller alternatief op de markt niet te kiezen voor een compleet nieuw toestel, maar vervang je simpelweg het onderdeel dat niet meer aan de wensen voldoet. Eén van de meest spraakmakende en bekende concepten voor zo’n modulaire telefoon is zonder twijfel Phonebloks. Deze open-source telefoon is een ontwerp van de Nederlander Dave Hakkens. Alhoewel zijn ontwerp niet zal worden geproduceerd als uiteindelijk product dient het wel als inspiratie voor veel soortgelijke ontwerpen. Zo werkte Dave samen met Google aan een modulaire telefoon onder de noemer Project Ara. Dit project is echter in 2016 gestopt. Het lijkt er ook sterk op dat soortgelijke projecten ook niet echt van de grond willen komen, mede door het financiële plaatje.

mobiele telefoon

Met de beperkte opties van écht duurzame concepten op de mobiele markt zullen we de verduurzaming van onze mobiele telefoon toch echt moeten zoeken in de huidige beschikbare en populaire toestellen. Maar gelukkig zijn daar ook zeker duurzamere keuzes te maken. Wanneer we kijken naar de beoordeling van Rank a Brand voor diverse mobiele telefoons worden we ook al veel wijzer over de duurzaamheid van de toestellen. Rank a Brand beoordeelt merken op diverse aspecten van duurzaamheid waardoor de consument eenvoudiger de duurzamere keuze kan maken. Om de duurzaamheid te beoordelen kijkt Rank a Brand naar mensvriendelijkheid, klimaatvriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid. Bij de beoordeling van de mobiele toestellen heeft Rank a Brand gekeken naar factoren als het uitbannen van giftige stoffen, de recycling van grondstoffen en het verminderen van de uitstoot van CO2. Daarnaast is het bij de productie van mobiele telefoons ook belangrijk om te kijken naar de arbeidsrechten van de mensen die werken in de fabrieken en mijnen. In het overzicht staat, niet heel verrassend, de Fairphone bovenaan met een B-score. Dit houdt in dat het merk goed op weg is en deze relatief hoge score in vergelijking tot hun ‘concurrenten’ hebben ze vooral te danken aan hun beleid op het gebied van eerlijke arbeidsomstandigheden en hun gebruik van gerecyclede materialen in hun producten. Na de Fairphone scoren de producten van Apple het beste met een C-score. Deze score houdt in dat het merk redelijk op weg is, maar dat het beter kan. Apple toont inzet op het gebied van arbeidsomstandigheden en ze werken samen met diverse initiatieven om het gebruik van de omstreden mineralen en de oneerlijke arbeidsomstandigheden tegen te gaan. Ook heeft Apple het hoogste percentage groene elektriciteit, maar op het gebied van de recycling van grondstoffen en het verlengen van de levensduur van de producten is er nog verbetering mogelijk. De meeste andere merken hebben een D-score. Dit houdt in dat de eerste stappen naar duurzaamheid zijn gezet, maar dat het zeker nog beter kan. Qua mobiele toestellen zit je met een iPhone dus relatief goed qua duurzaamheid.

Dan heb ik nog een aantal laatste tips die ik kan meegeven voor het verduurzamen van jouw mobiele telefoon. Neem bij het kiezen voor een provider de duurzaamheid van de organisatie in overweging, naast de voor de hand liggende factoren als prijs, bereik en aanbod. Niet elk bedrijf heeft duurzaamheid even hoog in het vaandel staan en ook hier geef je een duidelijke boodschap af met jouw keuze en jouw portemonnee. Ga daarnaast ook vooral niet mee met alle rages en de drang om altijd maar het nieuwste van het nieuwste te hebben. Natuurlijk heeft ieder nieuw apparaat op de markt weer mooie en spannende functies en ziet zo’n nieuw toestel er prachtig uit, maar erg duurzaam is het niet om jouw telefoon na een jaar al te vervangen. Probeer de telefoon wat langer te houden en wees er zuinig op, dat is het meest duurzame dat je kunt doen met de telefoon die je nu hebt. En als je dan toch een nieuw toestel of een nieuw abonnement wilt, maak dan de meest duurzame keuze met de kennis die je nu hebt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met T-Mobile. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Bron foto 2: FairPhoneThere are 8 comments

Add yours
 1. Janna

  Fijn artikel! Mijn telefoon is geloof ik aan het einde van z’n leven en dat betekent dat ik binnenkort een nieuwe moet kopen. Ik was al op onderzoek uitgegaan naar iets duurzaams en jouw artikel geeft veel duidelijkheid in een keer.

 2. Eveline Ytsma

  Inderdaad een goed artikel over de duurzaamheid van de smartphone. Ook een goede tip om stil te staan bij de duurzaamheid van de provider. Ik heb zelf een 2e kansje gekocht via marktplaats, teruggebracht artikel die nog goed te maar niet voor de volle prijs verkocht kan worden. Dus voorlopig niet toe aan een telefoon

 3. Linda - Zaailingen

  Toevallig liet ik afgelopen week mijn telefoon vallen (hij doet het nog) en bedacht me dat ik me hier snel verder in moet verdiepen, voordat ik écht een keuze moet gaan maken 😉
  FairPhone ken ik wel, maar Phonebloks nog niet. Ik ken Dave alleen van zijn plasticshredders, haha. Wel echt heel toffe initiatieven! En goed dat hier aandacht voor is. Die Tegenlicht-uitzending is erg interessant inderdaad.
  Ik hoor veel goeds over de FairPhone, maar hij is een beetje te high-end voor mij. Als mijn tweedehands iPhone 4s (al aardig duurzaam toch?) het echt begeeft, wil ik me misschien wagen aan een refurbished telefoon.

  • awkwardduckling

   Oh wat naar dat je telefoon is gevallen, maar gelukkig werkt hij nog! Bij mij werkt dat ook altijd goed als wake-up call ;). Ik ben ook steeds meer geïnteresseerd in een refurbished telefoon, volgens mij is dat tegenwoordig wel goed te doen.


Post a new comment