Circl Zuidas

Maak kennis met Circl in Amsterdam

Onlangs heeft een wel heel bijzondere hotspot de deuren geopend in Amsterdam. In augustus opende namelijk de nieuwe circulaire hotspot Circl de deuren op de Amsterdamse Zuidas. Ik was uitgenodigd om kennis te komen maken met deze nieuwe locatie, maar helaas was ik niet in de gelegenheid om af te reizen naar Amsterdam. Erg jammer, maar ik zal zeker binnenkort een bezoek brengen aan Circl, want van deze nieuwe hotspot gaat ieders groene hart sneller kloppen. Bij Circl komen kunst, cultuur, food, drinks, work en events namelijk moeiteloos samen in een circulaire en groene oase.

Circl

Circl opende eind augustus de deuren en biedt bezoekers een fijne werkplek en horecagelegenheid, maar ook een bijzondere ervaring. Circl is namelijk een circulair paviljoen. Dit houdt in dat de locatie zodanig is gebouwd dat er zo weinig mogelijk verspilling en vervuiling plaatsvindt. Het gebouw is energiezuinig en demontabel gebouwd. Zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt en ook voor de opbouw van het pand is er op diverse manieren gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo is het gebouw geïsoleerd met vezels van maar liefst 16.000 ingezamelde jeans en is het papier van de menukaarten gemaakt van waterplanten uit Almere.

Circl Zuidas

Ook het menu bij Circl is zo duurzaam en circulair mogelijk samengesteld. Zo wordt er in de keuken veel gebruik gemaakt van technieken als wecken en fermenteren om verspilling tegen te gaan en optimaal van het seizoen en het lokale aanbod te kunnen profiteren. Er wordt gekookt met minimale energie en de ingrediënten die zij gebruiken voor hun maaltijden zijn afkomstig van duurzame en lokale leveranciers als Instock, Lindenhoff en Brandt&Levie. Op het menu spelen groenten de hoofdrol en je kunt bij Circl aanschuiven voor het ontbijt, een uitgebreide lunch of een heerlijk diner. Natuurlijk kun je ook bij Circl terecht voor een kopje koffie of een borrel.

Circl Zuidas

Het nieuwe paviljoen is een initiatief van ABN AMRO. Met Circl wilde de bank ervaring opdoen met circulair bouwen. Zo hopen de initiatiefnemers van Circl te leren door dit proces en de know how in huis te halen om hun klanten voor te kunnen lichten en te kunnen helpen. Ook hopen zij met Circl de bouw in Nederland te inspireren en een voorbeeld te kunnen geven van hoe het ook anders kan. In het pand zijn ook diverse bijzondere elementen te bewonderen. Zo is er de imposante daktuin met rooftopbar, de groene gevel van het gebouw en zijn er door het hele gebouw bijzondere kenmerken te ontdekken van deze circulaire en duurzame manier van bouwen.

Circl Zuidas

De betrokkenheid van ABN AMRO is ook duidelijk merkbaar in het kunst- en cultuuraanbod van Circl. Kunst speelt een grote rol bij Circl en rondom de kantoren in het souterrain wordt werk uit de collectie van ABN AMRO tentoongesteld. Deze kunstwerken zijn losjes gegroepeerd rondom het thema circulariteit en worden vergezeld door meubilair en waardepapieren uit de historische collectie van de bank. Naast deze collectie wordt in de Circl Art Space een wisselende collectie tentoongesteld. De eerste presentatie is van de kunstenaar Thomas Raat en bestaat uit werken die hij speciaal voor Circl heeft gemaakt.

Circl Zuidas

Circl is natuurlijk een fijne plek voor een hapje en een drankje of om aan het werk te gaan, maar er is nog veel meer te beleven in dit circulaire paviljoen. Zo vind je in de agenda een grote diversiteit aan activiteiten die hier worden georganiseerd. Zo wordt er op de daktuin regelmatig een hatha, yin of vinyasa yogasessie georganiseerd, kun je deelnemen aan een rondleiding door het nieuwe pand, aanschuiven voor een viergangendiner waarbij je alles leert over groenten of de indrukwekkende kunstcollectie bekijken tijdens één van deze thema rondleidingen. Daarnaast worden er nog vele andere leuke events georganiseerd, zoals huiskamerconcerten, ruilmarkten, lezingen en sessies van NRC live.

Circl Zuidas

De toffe nieuwe hotspot Circl is te vinden op het Gustav Mahlerplein 1-B aan de Amsterdamse Zuidas. Circl is van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 08.00 uur en wanneer er op zondagen evenementen gepland staan is het restaurant ook geopend. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan de website van Circl. Heb jij een mooi idee voor Circl met betrekking tot duurzaamheid of circulariteit? Dan is jouw idee van harte welkom om van dit mooie paviljoen een nog duurzamer complex te maken.

Bron foto 1, 3, 5, 6 en 7: Circl via De Wolven
Bron foto 2 en 4: Floris Heuer voor Circl via De WolvenThere are 2 comments

Add yours

Post a new comment