boeken

10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen

Consumeren is ons zo met de paplepel ingegoten dat we eigenlijk niet beter weten. Als we iets nodig hebben, rennen we naar de winkel. Is er iets kapot? Dan kopen we een nieuwe. Het kan ook anders en het moet ook anders met het oog op onze portemonnee, onze overvolle huizen en onze aarde. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Zo zijn er heel veel dingen in huis die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben en is tweedehands kopen echt een uitkomst, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Ik heb 10 dingen op een rij gezet die je eigenlijk nooit nieuw hoeft te kopen omdat het prima tweedehands verkrijgbaar is.

#1 Sportspullen

sportspullen

Veel mensen beginnen, na het maken van goede voornemens, vol enthousiasme aan een nieuwe sport of hobby. Vol overgave kopen ze nieuwe sportschoenen, dure apparaten en nog meer gekkigheid. Om er vervolgens weer net zo snel en vol overgave mee te stoppen. Omdat je natuurlijk niet dagelijks geconfronteerd wilt met deze gefaalde poging tot een sportiever leven moeten de gekochte apparaten natuurlijk zo snel mogelijk de deur uit. Dat is exact de reden dat alle kringloopwinkels altijd vol staan met sportschoenen in allerlei maten, fitnessapparaten, ab rollers, gewichtjes en nog veel meer andere sportattributen waar ik de naam niet eens van weet. Dit alles voor een fractie van de nieuwprijs. Begin jij dus vol overgave aan een nieuwe sport? Kijk dan vooral eerst eens in de lokale kringloopwinkel. Dan doet het ook minder pijn in de portemonnee als het uiteindelijk toch niets voor jou blijkt te zijn (want wie geniet er nu eigenlijk wel van zo’n ab roller?).

#2 Plantenpotten en vazen

planten

Wie wel eens een kringloopwinkel bezoekt weet dat je hier altijd een enorm assortiment aan plantenpotten en vazen kunt vinden in allerlei stijlen, kleuren en groottes. Je moet natuurlijk even geluk hebben als je op zoek bent naar een specifieke stijl, maar het is eigenlijk nooit nodig om plantenpotten nieuw te kopen.

#3 Schoenen

schoenen

Kringloopwinkels, maar ook platformen als Marktplaats en United Wardrobe, staan werkelijk waar vol met schoenen in allerlei soorten, maten, kleuren en uitvoeringen. Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de gemiddelde Nederlandse vrouw écht heel veel schoenen koopt (en deze vervolgens nauwelijks draagt). Voor kinderen is het aanbod wat beperkter, die dragen de schoenen toch vaker tot ze versleten zijn, en ook voor mannen is het aanbod niet zo ruim, maar vrouwen kunnen doorgaans hun hart ophalen bij de zoektocht naar tweedehands schoenen.

#4 Speelgoed

speelgoed

Als je kinderen hebt, krijg je al snel door dat het speelgoed eigenlijk niet aan te slepen is en dat die (vaak plastic) nonsens ook nog eens verschrikkelijk veel geld kost. Ik ben dan ook al heel snel overgestapt op tweedehands speelgoed. De kringloopwinkels liggen er vol mee en als je goed zoekt kom je de mooiste stukken speelgoed tegen voor een fractie van de nieuwprijs. Kinderen zijn best snel uitgekeken op speelgoed en de kringloopwinkel is dus ideaal om een aantal nieuwe puzzels aan te schaffen of een ander stuk speelgoed. Zijn ze uitgespeeld? Dan breng je het net zo makkelijk weer terug.

#5 Kinderkleding

kind

Natuurlijk zie je zo af en toe nog wel een leuke jurk of een leuk pakje voorbijkomen in de winkel en geniet je, met de nesteldrang, ontzettend van al die zachte babykleertjes in maatje 50 en 56, maar geloof me als ik zeg dat het echt niet nodig is om kinderkleding nieuw te kopen. Tot een jaar of 2 groeien kinderen zo snel dat ze nauwelijks hun kleding aan hebben gehad en al die bijna-nieuwe kleding kun je uitstekend tweedehands via Marktplaats, Reshopper, Krijgdekleertjes of via vrienden en familie overnemen. Als je slim koopt en een beetje vooruit denkt kun je eigenlijk altijd een goedgevulde kast met tweedehands kleding voor de kinderen hebben.

#6 Servies

servies

Ik ben ervan overtuigd dat er niets zo volop aanwezig is in kringloopwinkels als serviesgoed. Kast na kast met borden, schalen, bekers en glazen in allerlei stijlen en voor ontzettend weinig geld. Waarom zou je eigenlijk ooit nog nieuwe borden, schalen, bekers en glazen kopen?

#7 Fotolijstjes

fotolijstjes

Ik heb een gekke obsessie met fotolijstjes en mijn hele huis hangt dan ook vol met prenten, foto’s en quotes in allerlei verschillende fotolijstjes. Nieuwe fotolijstjes zijn vaak flink aan de prijs, daarom koop ik al jaren al mijn fotolijstjes in de kringloopwinkel. De bakken staan er vol mee en ze zijn verkrijgbaar is allerlei verschillende kleuren en maten. Geen enkele reden dus om deze ooit nog nieuw te kopen.

#8 Tafels en stoelen

keuken

Het kopen van nieuwe meubels is vaak een enorme uitgave, maar het kan echt een stuk voordeliger. Kringloopwinkels staan vol met tafels en stoelen voor mooie prijzen en veel winkels leveren ook nog, tegen een kleine vergoeding, thuis af. Op Marktplaats kun je heel gericht zoeken in jouw omgeving naar tafels en stoelen die passen bij jouw smaak en inrichting. En dit geldt niet alleen voor tafels en stoelen, maar ook voor kasten, banken en andere meubels.

#9 Boeken

boeken

Natuurlijk is het wat lastiger als je op zoek bent naar één van de nieuwste titels, maar de meeste boeken zijn ook prima tweedehands te vinden via Bol.com, Marktplaats of in diverse boekenwinkels en kringloopwinkels. De boekenhoek is altijd één van mijn favoriete afdelingen van de kringloopwinkel en regelmatig duik ik ontzettend leuke titels op waar ik al tijden naar op zoek ben of waar ik direct heel enthousiast over ben, of vind ik weer leuke boekjes voor de kinderen. Mijn kinderen hebben een goed gevulde boekenkast en slechts enkele titels zijn nieuw gekocht.

#10 Fietsen

fiets

Wie wel eens in een grote stad als Amsterdam heeft gewoond weet maar al te goed dat het heel weinig zin heeft om een dure, gloednieuwe fiets te kopen. Tenzij je deze fiets in een betaalde parkeergarage met 10 sloten opbergt is de fiets binnen de kortste keren gesloten of beschadigd. Daarnaast zijn er zo ontzettend veel fietsen in omloop en zijn fietsen zo makkelijk op te knappen dat het eigenlijk onnodig is om ooit nog een fiets geheel nieuw te kopen. Diverse fietswinkels bieden ook tweedehands fietsen aan tegen mooie prijsjes en op platformen als Marktplaats en in kringloopwinkels staan ook altijd flink wat fietsen te koop. Soms is wat opknapwerk wel nodig, maar zo heb je voor een leuke prijs een goede fiets tot je beschikking.

10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen

12 gedachten over “10 dingen die je nooit nieuw hoeft te kopen”

 1. Mooie lijst Tessa! Ook keukenapparatuur (blenders etc.) is volop tweedehands te vinden, ook vaak nog (als) nieuw. Lijsten zoek ik regelmatig, maar kan ik juist nooit vinden. Of het valt bijna uit elkaar of er wordt het drievoudige van de oorspronkelijke prijs gevraagd (krijg je er wel een andere onooglijke prent bij, haha). Heb ze nu niet meer zo vaak nodig, maar ben vroeger nooit geslaagd helaas. Maar als ik iets zoek ga ik het toch weer proberen!

 2. Boeken, speelgoed koop ik idd ook vaan 2e hands maar schoenen??? Nooit van mn leven. Ten eerste is het belangrijk goede schoenen te kopen die zich aanpassen aan jouw voet en de gebruikte staan helemaal naar de vorige eigenaar gevormd en dan nog het enorm grote risico op oa voetschimmel.

  1. Ik hoor het vaker dat mensen iets hebben tegen tweedehands schoenen, maar persoonlijk heb ik dit niet zo. Ik draag de schoenen altijd met sokken en meestal zijn schoenen die ik koop nauwelijks tot nooit gedragen. Daarnaast zijn de schoenen in de winkel natuurlijk ook al volop gepast door anderen en bespoten met allerlei chemicaliën om fris te blijven, wat ook niet zo goed is voor onze gezondheid.

 3. Met de meeste spullen ben ik het wel eens, maar net als Sandra zou ik mijn schoenen niet tweedehands kopen. Passen in een schoenwinkel is iets heel anders dan echt dragen en dan wegdoen. De schoen staat dan inderdaad naar iemands voet, en dat kan jou als nieuwer eigenaar vervolgens lichamelijke klachten opleveren…

  1. Dat is zeker waar, maar dan zou een paar schoenen al danig ingelopen moeten zijn. Het valt mij juist altijd op dat er zoveel paren schoenen te koop zijn die niet tot nauwelijks zijn gedragen, vooral vrouwenschoenen. Een gevalletje miskoop, naar mijn idee, die voor iemand anders juist weer heel erg mooi van pas kan komen. Ik denk niet dat deze schoenen zodanig zijn ingelopen dat ze problemen kunnen opleveren.

    1. Ja, dit dus! Er zijn zoveel (vooral) vrouwen die schoenen kopen en deze vervolgens niet dragen of slechts één keer dragen. Vervolgens worden ze verkocht en zijn ze echt als nieuw. Eeuwig zonde als ook kledingstukken ‘single use’ worden omdat mensen het idee hebben dan het ‘ingelopen’ of vies is.

 4. Leuke ideeën! Zelf geef ik voor boeken en alles voor kinderen wel de voorkeur aan rommelmarkten. Daar vind je soms ook verkopers die plantjes verkopen voor in de bloempotten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *