hobbyspullen stof

10x wat te doen met oude lappen stof

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude lappen stof een tweede leven te geven.

Of je nu een aantal oude t-shirts hebt liggen, een stapel hydrofielluiers over hebt die je graag wilt gebruiken, extra kussenslopen wilt verwerken tot iets leuks of voor een mooi prijsje een aantal meter stof op de kop hebt kunnen tikken: iedereen heeft wel eens een paar lappen stof over waar je graag iets moois of handigs mee wilt maken. Als je een beetje handig bent op de naaimachine kun je eindeloos toepassingen bedenken met een paar lappen stof, maar ook als je niet zo handig bent met naald of draad of de naaimachine kun je nog van alles doen met een paar lappen stof. Vandaag tip ik 10 leuke ideetjes waar ik zelf ook al mee aan de slag ben gegaan.

#1 Herbruikbare katoenen zakjes

wat te doen met oude lappen stof

Eén van de meest handige toepassingen van oude lappen stof is het maken van katoenen zakjes in allerlei formaten. Deze zakjes kun je namelijk vervolgens altijd en overal gebruiken om jouw verpakkingsvrije boodschappen mee te doen. Een zakje is heel eenvoudig gemaakt, zowel op de naaimachine als met naald en draad.

#2 Duurzaam inpakken

Met een mooi stuk stof kun je op een heel leuke manier een cadeau inpakken. Ideaal als je geen inpakpapier in huis hebt of liever geen inpakpapier gebruikt. Het is natuurlijk helemaal duurzaam als de ontvanger het stukje stof ook weer gebruikt of als jij deze weer meeneemt om opnieuw te gebruiken (het klinkt gek, maar ik gebruik cadeauverpakkingen ook vaak opnieuw).

#3 T-shirt tas

Met een schaar en een oud t-shirt maak je in een handomdraai zo’n leuke t-shirt tas zonder dat je daar naald en draad voor nodig hebt. Op DMMU vind je een stap voor stap handleiding om zelf zo’n tas te maken.

#4 Zelfgemaakte (zak)doekjes

wat te doen met oude lappen stof

Katoenen lapjes komen in en rond het huis altijd van pas. Ik heb zelf mijn oude hydrofielwashandjes en -doeken verknipt tot kleine doekjes om gezichten mee te poetsen, vlekken mee weg te vegen en nog duizend andere dingen mee te doen. Je wast de doekjes zó weer uit en het scheelt enorm qua keukenpapier en babydoekjes. Knip de stof tot een formaat waar jij blij mee bent, zoom de randen om en zorg ervoor dat je altijd een stapeltje bij de hand hebt.

#5 Zelfgemaakte kinderkleding

wat te doen met oude lappen stof

Als je een flink stuk stof of een kussenhoes over hebt kun je hier ook heel leuke kinderkleding van maken. Pinterest staat vol met leuke ideeën voor eenvoudige shirts, jurkjes en makkelijk te maken leggings. Heb je nét niet genoeg stof, maak dan een paar leuke poppenkleertjes.

#6 Bijenwasdoeken

DIY Bijenwasdoek

Je kunt natuurlijk een bijenwasdoek kopen, maar probeer ook zeker eens om ze zelf te maken. Met een paar stukken stof, bijenwas en jojobaolie kun je relatief eenvoudig een aantal bijenwasdoeken maken die je vervolgens kunt gebruiken voor het bewaren van allerlei etenswaren.

#7 Herbruikbaar keuken’papier’ 

In een huishouden wordt er nogal wat keukenpapier verslonden om vlekken weg te poetsen, het aanrecht schoon te vegen en vieze neuzen schoon te maken. Enorm zonde natuurlijk van al dat papier, dat kan duurzamer. Met oude lappen stoffen maak je relatief makkelijk je eigen herbruikbare keukendoeken die je keer op keer kunt gebruiken. Je vindt hier de instructies.

#8 Hot/cold pack

Een Nederlands woord weet ik hier zo snel niet voor, maar een hot/cold pack is altijd handig om in huis te hebben. Het is een zakje dat gevuld is met rijst dat je door het te verwarmen in de magnetron of te laten koelen in de vriezer voor allerlei toepassingen kunt gebruiken. Heb je last van spierpijn of krampen dan is het een fijne vervanging voor een kruik, heb je een bult dan is het een fijn alternatief voor de natte washand. Je kunt zo’n multifunctionele hot/cold pack heel eenvoudig zelf maken met een paar lapjes stof en wat rijst. Je vindt hier de instructies.

#9 Quilt

wat te doen met oude lappen stof

Als je een beetje handig bent dan kun je van allerlei verschillende stukjes stof een ontzettend leuke quilt maken. Een quilt is een gewatteerde deken bestaande uit verschillende lagen stof en verschillende vlakken stof. Je kunt een quilt zo uitbundig en groot maken als je zelf wilt. Vooral leuk als je erg gehecht bent aan bepaalde stukjes stof, zoals oude kinderkleding.

#10 Slinger

slinger

Heb je veel kleine stukjes stof over met diverse prints en kleuren dan is het wellicht een leuk idee om hier een kleurrijke slinger van te maken. Het is even wat werk en het vereist wel enige handigheid met een naaimachine, maar dan heb je wel een leuke slinger die je keer op keer weer kunt gebruiken voor feesten en verjaardag. Dat is pas duurzaam!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om lappen stof opnieuw te gebruiken

12 gedachten over “10x wat te doen met oude lappen stof”

 1. Wat een leuke tips! Ik heb veel te veel restjes stof… Soms geef ik het weg aan de basisschool om mee te knutselen. Maar van de week heb ik mijn man er blij mee kunnen maken om zijn bokszak ermee te vullen.

 2. In Vlaanderen noemen we een hot/cold pack een ‘kersenpitkussen’ … blijkbaar waren die vroeger gevuld met kersenpitjes als overblijfproduct van kersenjam of krieken op siroop. Opwarmen in de magnetron en je verlicht er heerlijk buikpijn of andere pijntjes mee. Of om je bed op te warmen 🙂 Groetjes! Marcella

 3. Hoi!

  Wat een leuke tips! Ik ga ze zeker eens proberen. Vooral de tip over de doeken met bijenwas vind ik erg interessant! Weet jij of dat kwaad kan voor je machine? Bijvoorbeeld van was dat achterblijft op de naald?

  1. Ik heb dat zelf niet geprobeerd, maar ik denk dat het niet heel erg goed is voor de naaimachine. Ik zou eerst de doek naar wens naaien en daarna deze met bijenwas bedekken. Voor de zekerheid.

  2. Die wasdoekjes moeten niet in de machine. Je maakt ze schoon met lauw water en voorzichtig een drupje zeep. Anders was je er alles weer uit 😉

 4. Alice van Maanen

  Leuk om met allerlei reststoffen te werken. Doe dit al jaren. Ben begonnen met knikkerzakken, brilhoesjes, etui’s e.d. Eerst met figuren applicatie’s en later het échte patchwork. Oude handdoeken worden sopdoeken, washandjes, dubbelgestikte dekjes in kattenmandjes, als vulstof bij ovenwanten en panlappen en uiteindelijk poetslappen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *