De edele kunst van not giving a fuck

Leestip: De edele kunst van not giving a fuck

Onlangs heb ik voor het eerst sinds een jaar weer eens gebruik gemaakt van de app van Storytel: een handig platform voor luisterboeken. Alhoewel ik in de eerste instantie nooit zo te spreken was over luisterboeken ben ik helemaal om. Ik vind het vooral heerlijk om te luisteren naar de Engelstalige boeken omdat, naar mijn idee, deze boeken veel levendiger en vlotter worden voorgelezen dan de Nederlandse boeken. Op Storytel is het aanbod enorm en één van de boeken waar ik al tijden nieuwsgierig naar was en nu eindelijk de gelegenheid voor had was ‘De edele kunst van not giving a fuck’: een zelfhulpboek dat de boodschap van andere zelfhulpboeken met de grond gelijk maakt.

Het boek ‘De edele kunst van not giving a fuck’, of de originele titel ‘The subtle art of not giving a f*ck. a counterintuitive approach to living a good life’, is geschreven door Mark Manson en schopt op niet subtiele wijze tegen ‘conventionele’ zelfhulpboeken aan. Hij merkt op dat vrijwel elk zelfhulpboek op de markt de focus legt op iets wat je niet hebt of bent. Je bent niet succesvol genoeg, mooi genoeg, rijk genoeg, zen genoeg, slank genoeg. Juist door zo fanatiek bezig te zijn met jouw zogeheten tekortkomingen confronteer jij jezelf elke dag met wat je allemaal juist niet bent. Hij merkt op dat het probleem ligt in het feit dat we ons alles aan moeten trekken, overal een fuck om moeten geven. In zijn optiek draait het hoe en waarom van overal om moeten geven uiteindelijk enkel om commercie. Hij houdt al aan het begin van zijn boek een pleidooi voor het juist geven van minder fucks: voor minder hard proberen en te accepteren dat tegenslagen bij het leven horen. In het boek gaat hij verder en dieper in op het omgaan met tegenslagen, disfunctionele denkpatronen en het nastreven van doelen. Hiervoor pleit hij voor 5 belangrijke intrinsieke waarden die jou helpen om een leven van betekenis en geluk op de langere termijn te bereiken. Geef minder fucks en kies zorgvuldig om welke waarden en gebeurtenissen je wel geeft.

Het boek begint met een uitleg van de ‘feedback loop from hell’. Deze mentale loop zorgt ervoor dat we verstrikt raken in een negatief gedachtepatroon. We voelen ons schuldig omdat we ons schuldig voelen, we voelen ons angstig omdat we angstig zijn en we worden boos omdat we boos zijn. Door selectiever te zijn in waar jij je druk om maakt kun je de ‘feedback loop from hell’ doorbreken. Zoals Mark Manson ook zegt: het leven is nu eenmaal af en toe rot en dat mag ook. Je krijgt tegenslagen te verwerken, niet elke dag is perfect en jij bent niet te vergelijken met een ander. We zouden minder ons best moeten doen, minder hoge doelen moeten nastreven en het gemiddelde meer moeten waarderen. Hij stelt hiermee niet dat het nastreven van jouw dromen niet de moeite waard is, maar hij wil juist benadrukken dat we niet allemaal het hoogst haalbare na hoeven te streven en niet allemaal uitzonderlijk kunnen en hoeven zijn. Deze boodschap is in deze tijd, met reclame en social media die onze hoofden op hol brengen en oneindige mogelijkheden en verwachtingen, meer dan welkom en meer dan nodig.

De edele kunst van not giving a fuck

‘De edele kunst van not giving a fuck’ wordt omschreven als hét boek voor zelfhulpboekhaters en ergens zit er wel een kern van waarheid in. Het boek is meer to the point dan andere boeken in dit genre en maak de meeste boodschappen in zelfhulpboeken met de grond gelijk. De toon van het boek is luchtig en hier en daar humoristisch, maar tegelijkertijd gaat de schrijver dieper in op veel materie dan menig ander boek in dezelfde categorie. Hij onderbouwt zijn visie op geluk, succes en het leven met behulp van uitgesproken taal, levendige verhalen en hilarische voorbeelden. Zoals de Disappointment Panda, een pandabeer superheld die iedereen wel even zal confronteren met waarheden waar ze niet op zitten te wachten, maar die ze wel moeten horen, of het droevige verhaal van de man die vlak voor het grote succes van Metallica uit de band werd gezet. Het vermogen om zelfs de meest ingewikkelde zaken uit het leven te relativeren en mensen te inspireren met boodschappen als ‘doe minder je best’ en ‘het leven is nu eenmaal zwaar’ is in mijn optiek zeer bijzonder en maakt het boek nú al één van mijn favorieten. Het is met recht hét anti-zelfhulpboek te noemen want het is het meest relativerende en realistische zelfhulpboek dat ik ooit heb gelezen. Je slaat het dicht of sluit het af met een grote zucht, een herwonnen waardering voor het alledaagse en een nieuw perspectief op jouw eigen leven en jouw eigen waarden.

Het boek is in 2016 in het Engels verschenen en was een New York Times bestseller. De Nederlandse editie van het boek ‘De edele kunst van not giving a fuck’ is in april dit jaar verschenen. Het boek is algemeen verkrijgbaar en te koop bij onder andere Bol.com of beschikbaar als ebook.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “Leestip: De edele kunst van not giving a fuck”

  1. Goed omschreven! Ik heb het boek precies zo ervaren.
    Meestal krijg ik toch een beetje jeuk van zelfhulpboeken, maar deze vond ik best wel verfrissend. Sowieso een van de weinige waarbij er na afloop nog iets is blijven hangen, haha.

    1. Wat leuk om te horen! Ik heb normaliter niet zo’n probleem met zelfhulpboeken. Soms vind ik het iets te ‘Amerikaans’ overdreven, maar meestal pik ik er toch wel één of twee wijze lessen uit op. Dit was echt wel het eerste boek dat zo’n indruk op me maakte en waar ik het helemaal mee eens was.

  2. Pingback: Welke boeken zou ik nog eens willen lezen? - Suzanne Elisa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *