duurzame plus size mode

Duurzame en eerlijke kleding kopen met een maatje meer

Alhoewel ik op Awkward Duckling over een zeer uiteenlopend aantal duurzame onderwerpen schrijf, besteed ik in verhouding vrij weinig aandacht aan duurzame en eerlijke mode. Waarom? Om verschillende redenen. Allereerst zijn er veel bloggers die hier veel leuker en veel informatiever over kunnen schrijven dan ik (Kouwe Kleren en When Sara Smiles bijvoorbeeld). Ik heb vrij weinig verstand van kleding en interesseer me er ook minimaal voor. Natuurlijk vind ik het wel belangrijk om er enigszins representatief uit te zien op dagen dat ik me buitenshuis begeef. Binnenshuis met twee kleine kinderen is het vooral praktisch wat ik aanheb omdat het toch vies wordt of anders in de weg zit. Gezellige jurkjes zijn namelijk ideaal om aan te zwaaien, behabandjes petsen zo lekker en sokken, daar kun je zo lekker op kauwen. Maar als ik ergens anders heen ga wil ik er natuurlijk wel een beetje gezellig uitzien, maar mijn interesse in kleding en de laatste mode is met het verstrijken van de jaren heel wat minder geworden. In mijn tienerjaren vond ik het ontzettend belangrijk om de laatste trends op de voet te volgen, in mijn twintiger jaren ontwikkelde ik een persoonlijke stijl en vond ik het heel belangrijk om mijn identiteit uit te stralen middels mijn kleding en nu? Nu weet ik het allemaal niet meer zo goed. Ik word heen en weer geslingerd tussen praktisch, betaalbaar, slijtvast, duurzaam en smaakvol en om het allemaal nog maar eens lastiger te maken heb ik door de jaren heen ook nog wat extra kilo’s verzameld die er helaas iets minder snel afvliegen dan ze er aanvlogen. Nu is winkelen met een maatje meer sowieso al lastig, maar als je op zoek bent naar eerlijke en duurzame kleding wordt het een haast onmogelijke opgave.

Ik ben zeker niet de enige persoon die kampt met dit probleem. Ik heb diverse bloggers al vaker horen verzuchten dat ze maar geen leuke eerlijke kleding kunnen vinden in hun maat en onlangs vond er op Facebook nog een gesprek plaats tussen diverse duurzame bloggers over het winkelen voor duurzame kleding,  zowel voor kinderen als met een maatje meer. Het vinden van hippe duurzame kleding bleek een herkenbaar probleem te zijn voor mensen die niet veel kaas hadden gegeten van duurzame mode, met een beperkt budget of met een maatje meer. Alhoewel er een aantal tips werden gegeven voor duurzame merken en winkels, bleek het kopen van tweedehands kleding ook erg populair te zijn.

duurzame mode plus size

Tweedehands kopen is natuurlijk dé oplossing voor duurzame en voordelige mode. Nu heb je in veel vintagewinkels gewoon pech: daar wordt ontzettend leuke kleding verkocht, maar helaas vaak wel in de range maat 36 tot en met 42. Ben je erg handig met de naaimachine dan kun je een echt leuk stuk kleding nog wel zelf vermaken, maar ik ervaar zo’n vintagewinkel vaak alleen maar als een frustratie omdat al die leuke stukken aan mijn neus voorbij gaan. In kringloopwinkels heb je vaak meer geluk, vooral in winkels waar de kleding op maat wordt gesorteerd. Het aanbod is niet zo erg ruim, maar het maakt winkelen wel overzichtelijk en soms heb je geluk en tref je echt leuke kledingstukken aan. De grootste bron van tweedehands kleding blijven toch platformen als Marktplaats, Letgo en United Wardrobe. Hier kun je eenvoudig zoeken op maat en naar jouw favoriete stukken en merken. Soms heb je de pech dat iets al weg is of dat de verkoper niets van zich laat horen, maar de platformen bieden wel een enorm aanbod.

Er zijn steeds meer mooie duurzame kledingmerken op de markt en deze kleding wordt ook steeds toegankelijker en betaalbaarder voor een groot publiek. Merken als Armed Angels,Miss Green, Mud Jeans, People Tree en Studio JUX hebben duurzame en eerlijke kleding veel populairder en hipper gemaakt en hun kleding vindt gretig aftrek. Behalve door mij, en daar baal ik best van. Ik wil ook wel investeren in een duurzamere garderobe en basics die eerlijk zijn gemaakt en lang mooi blijven, maar zoekend op kleding in maat 44, 46 of in maat (X)XL word je toch teleurgesteld. De meeste duurzame merken hebben kleding in de meest ‘gangbare’ kledingmaten. Ik zeg met opzet ‘gangbaar’ want naar mijn idee is maat 36 of 38 allang niet meer de gemiddelde kledingmaat, maar zitten we als vrouwen met z’n allen meer rond de maat 42. Maar vind maar eens een duurzaam kledingmerk dat kleding in deze maat of in maten groter maakt. Ik snap het ook wel: de markt is kleiner, de productiekosten hoger als je kiest voor een brede collectie met diverse maten en je kunt niet teveel produceren. Daarom wordt er vaak gekozen voor slechts enkele maten die het meest worden verkocht. Jammer, want zo vallen veel vrouwen compleet buiten de boot.

kledingbibliotheek

Wil je toch graag nieuwe duurzame kleding kopen en niet jouw garderobe samenstellen met tweedehands kleding, bijvoorbeeld om een mooi merk te steunen of te investeren in écht duurzame stukken die lang mooi blijven, dan is het niet per definitie een verloren zaak als je een maatje meer hebt. Je moet gewoonweg weten waar je moet zoeken. Op de website van Project Cece kun je zoeken naar diverse categorieën kleding en de resultaten op maat sorteren. Hier kun je zoeken in het aanbod tot maat 46 of maat XXL en vind je kleding van merken als Bannou, People Tree, Braintree en Elements of Freedom in een grotere maat. Ook in de webshop van Wehkamp kun je tegenwoordig diverse populaire fair fashion merken vinden en kun je het aanbod selecteren tot maat 48 en 4XL. Ben je op zoek naar een verkooppunt van eerlijke mode bij jou in de buurt om advies op maat in te winnen? Neem dan eens een kijkje in dit overzicht van verkooppunten op HetkanWel.

Ook kun je gebruik maken van de diensten van de kledingbibliotheken in ons land. Hier kun je met een abonnement kleding lenen en zo jouw garderobe uitbreiden met kledingstukken die je wellicht niet zo snel zelf zou aanschaffen. Zo heeft, de van origine Amsterdamse, Lena the Fashion Library diverse swappoints door het land en ook een digitaal platform voor hun aanbod. Toegegeven: het aanbod is beperkt als je het aanbod specificeert op maat XL (en dan is nog de vraag of het gaat passen want ik krijg mijn ronde vormen niet altijd even makkelijk in een XL gepropt omdat deze vaker correspondeert met maat 42 dan maat 44), maar de mogelijkheden zijn er wel. Zelf zou ik hier niet zo snel voor kiezen omdat ik het aanbod momenteel nog erg beperkt vindt voor het bedrag dat je ervoor betaalt, maar het principe juich ik wel van harte toe.

duurzame plus size kleding

Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om je eigen kleding te verstellen of zelf te maken. Zo kun je dragen waar jij je prettig in voelt, in de kleuren die je goed staan, van duurzame materialen en voor een betaalbare prijs. Ik wil nog steeds beginnen met het zelf maken van kleding, maar mijn vaardigheden op de naaimachine zijn beperkt en op de één of andere manier vind ik het enorm eng om ermee te beginnen omdat ik niet zo goed weet wáár en waarmee ik moet beginnen. Een enorm inspirerend voorbeeld van iemand met een maatje meer die haar eigen (prachtige) kleding maakt is Lana van Leeuwen: bekend van haar blog LeesVoer. Op haar Facebookpagina deelt ze haar mooie creaties. Op Pinterest vind je ook volop inspiratie, (gratis) patronen en tips en trucs om zelf aan de slag te gaan.

Alhoewel de mogelijkheden momenteel nog beperkt zijn, is het niet onmogelijk om met een maatje meer een leuke, diverse en duurzame garderobe samen te stellen. Het is vooral een kwestie van goed zoeken en veel geduld hebben tot je de juiste stukken tegenkomt. En met zorg en geduld een garderobe uitkiezen waar je echt gelukkig mee bent is ook heel duurzaam! Voorlopig ben ik erover uit dat ik toch vooral tijd moet investeren in het zelf leren maken van kleding. Zo kan ik eindelijk kledingstukken aan mijn garderobe toevoegen waar ik echt gek op ben, in plaats van kledingstukken die alleen maar praktisch zijn of enkel en alleen zijn gekocht omdat ze nu eenmaal passen. Van de (hopelijk) toekomstige skills op de naaimachine heb ik niet alleen zelf profijt, ik kan dan ook al die leuke patronen voor kinderkleding eindelijk eens gebruiken. Nu alleen nog handig worden met de naaimachine, dus als iemand nog tips heeft? Natuurlijk hoop ik ook van harte dat het aanbod aan duurzame mode voor mensen met een maatje meer de komende jaren gaat toenemen zodat in de toekomst mensen niet meer kampen met deze dilemma’s. Eerlijke en duurzame mode zou gewoon voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

duurzame mode met een maatje meer

Bron foto 1: Elijah Henderson @ Unsplash
Bron foto 2: Mike Wilson @ Unsplash
Bron foto 3: Priscilla du Preez @ Unsplash
Bron foto 4: Jennifer Burk @ Unsplash

15 gedachten over “Duurzame en eerlijke kleding kopen met een maatje meer”

 1. Oh, wat fijn! Het bestaat dus gewoon wel!

  Helemaal gelijk trouwens de gemiddelde dame een veel grotere maat heeft dan wat er geshowed wordt. Alsof ze zich alleen maar richten op jonge meisjes. Ook bij die online afbeeldingen laten ze altijd zulke kleine maatjes zien dat ik me afvraag hoe het valt bij een grotere maat. Tijd dat ze van elk kledingstuk een klein, gemiddeld en groot model gaan laten zien 🙂

  1. Helemaal mee eens. Dat besef had ik laatst ineens in een winkel: ik voelde me weer eens rot dat die kleding mij helemaal niet zou staan en toen bedacht ik ineens dat dat ook helemaal niet zo bedoeld is. Ik ben bijna 35 en heb 2 kinderen achter de rug, ik moet me helemaal geen zorgen maken over of ik in kleding pas die getarget is op jonge meisjes tot 20 jaar. Dat was echt voor het eerst dat ik besefte dat niet alle kleding ook voor mij geschikt is en dat dit ook okee is.

   1. Goed dat je je daar inmiddels bewust van bent. Die stomme marketing wil alleen maar dat je je rot voelt, zodat je meer make-up, anti ageing-crème, afslankproducten, volumeshampoo en andere onzin gaat kopen. Laten we daar niet langer in trappen 😉

 2. Ik heb het gesprek ook met aandacht gevolgd. Ik vind dat ook zo moeilijk aan online shoppen, die foto’s zijn allemaal van hele slanke, jonge meisjes en de kledij wordt waarschijnlijk ook nog optimaal gepresenteerd. Als ik het dan pas, lijkt het nergens op. Fijne tips!

  1. Ja, dat heb ik dus ook. Het zou zo fijn zijn als ze hetzelfde kledingstuk zouden laten zien op verschillende modellen met een andere bouw en maat. Dat maakt online shoppen in elk geval al makkelijker.

 3. Wat een goed artikel en zo tof dat je hier aandacht aan besteedt!! En zo toevallig, een collage zei me gisteren dat ze het zo jammer vond dat er vrijwel geen duurzame kleding beschikbaar is in maten boven maat 42). Ze deed me beseffen dat ik soms erg vanuit mijn eigen kader naar duurzame mode kijk; ik had er namelijk nog nooit bij stil gestaan. Door jouw artikel wil ik me hier nu ook meer in gaan verdiepen, thanks daarvoor. Ik heb het doorgestuurd naar haar!

  En zo lief dat je me vermeldt, dat waardeer ik 🙂

  1. Natuurlijk vermeld ik je hierbij, jij bent wat mij betreft toch wel één van de beste duurzame fashion bloggers :). Wat goed dat je hier zo bewust mee om wilt gaan. Het is ook lastig om buiten je eigen ‘kader’ te kijken, dat merk ik ook wanneer ik er vaak maar vanuit ga dat iedereen qua duurzaamheid dezelfde opvattingen heeft of dezelfde kennis heeft.

 4. Dankjewel voor dit artikel! Ik ben zo blij met mijn vraag in de Facebook groep, want ik heb ontzettend veel aan alle reacties gehad. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik kan in ieder geval een begin maken met duurzame stappen zetten op dit gebied 🙂

  1. Wat fijn dat je zoveel handige tips en reacties hebt gehad. Ik hoop ook dat er nog wat handige tips of adresjes in dit artikel stonden voor je. Ik heb ook nog een flinke weg te gaan, maar het begin is er in elk geval.

 5. Hi! Ik hoor het ook vaker. Na het krijgen van mijn kids heb ik ook een tijd geworsteld met mijn stijl, want je moet gewoon wat praktischer denken dan eerst?. Misschien is Bellamy Gallery (bellamygallery.com) nog een tip. Die hebben hele fijne basics, niet al te duur en ook nog kinder kleding. Ik draag een heel jaar lang een jurk van hen (bevalt prima) als actie voor Solidaridad en om meer aandacht te vragen voor fair fashion. Succes met je zoektocht!

  1. Helaas nog niet echt, maar als je in de buurt van Amsterdam woont en zin hebt in een kledingruil dan organiseren de dames van Damn Honey binnenkort een kledingruil. Er is ook speciaal aandacht voor ‘grotere’ maten en iedereen in welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *