wat te doen met bananenschillen

10x wat te doen met bananenschillen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om bananenschillen op allerlei handige manieren te gebruiken in en rond het huis. 

Alhoewel ik al eens eerder een heleboel tips deelde om jouw fruit- en groenteafval te gebruiken in huis, vond ik dat bananenschillen wel een eigen artikel verdienden. We eten met z’n allen behoorlijk wat bananen, maar die schil danken we maar al te snel af na het pellen. Eigenlijk heel zonde, want heel veel fruitschillen kun je heel goed gebruiken voor andere doeleinden. Zo kun je schillen van citrusvruchten gebruiken om extracten van te maken of gerechten op smaak te brengen, van appelschillen een heerlijke snack maken en ook voor bananenschillen zijn er allerlei handige toepassingen te bedenken.

#1 Schoenen poetsen

wat te doen met bananenschillen

Het klinkt misschien heel erg gek, maar het schijnt echt goed te werken: je kunt bananenschillen gebruiken als schoenpoetsmiddel. De binnenkant van de schil kun je over de schoenen wrijven en daarna veeg je de schoenen na met een doekje. Je schoenen gaat er mooi van glanzen en het is dus een prima alternatief voor als je geen schoensmeer in huis hebt.

#2 Tanden bleken

wat te doen met bananenschillen

Je kunt nog veel meer kanten op met een bananenschil. Zo kun je met de binnenkant van een bananenschil jouw tanden witter maken en ontdoen van vlekken. De bananenschil bevat namelijk kalium, magnesium en mangaan en deze elementen, maar vooral de kalium, helpen bij het reinigen van de tanden. Natuurlijk bevat een bananenschil ook suikers dus het is niet aan te raden om dit al te vaak te doen.

#3 Huisplanten poetsen

wat te doen met bananenschillen

Alhoewel een urban jungle er op de foto zo gezellig uit ziet, vergt het wel heel wat werk om jouw plantenparadijs te onderhouden. Zo moeten de planten voorzien zijn van voldoende licht en natuurlijk voldoende water, maar de bladeren van de planten moeten ook zo nu en dan eens opgefrist en afgestoft worden. Eén handige manier om dit te doen is met bananenschillen. De bananenschil neemt niet alleen heel goed al het stof op, de bladeren worden er ook nog eens heel gezond en glanzend van.

#4 Opeten

wat te doen met bananenschillen

Het klinkt wellicht vreemd, maar je kunt de schil van een banaan ook consumeren. De schil is niet alleen prima te eten, het schijnt ook nog eens heel gezond te zijn en bol vitamine B6, B12, magnesium en kalium te zitten. Alhoewel wij er geen gewoonte van maken om de schil te eten, consumeren ze op andere plekken in de wereld zonder moeite de banaan met schil en al. De bananenschil wordt zowel rauw als gekookt gebruikt in bijvoorbeeld de Aziatische en Indiase keuken en er staan dan ook volop recepten op internet. Natuurlijk is het wel raadzaam om te kiezen voor biologische bananen als je de schil wilt consumeren.

#5 Tegen jeukende muggenbulten

wat te doen met bananenschillen

Ben je geprikt door een mug of heb je een jeukende of stekende uitslag of plek vanwege een ander insect of een plant? Wrijf de aangedane huid dan in met een bananenschil. De schil helpt tegen de jeuk en verlicht de pijn.

#6 Zilver poetsen

wat te doen met een bananenschil

Net als schoenen kun je ook het zilver in huis oppoetsen met een bananenschil. Nu zullen jullie, naar mijn weten, niet heel veel zilverwaar in huis hebben, maar je weet maar nooit wanneer het van pas komt.

#7 Bestrijd bladluizen

wat te doen met bananenschillen

Iedereen die een (moes)tuin heeft zal kunnen beamen dat er vele bedreigingen voor de gewassen zijn en dat het soms bijna onmogelijk is om alle beestjes op een natuurlijke manier te verjagen. Toch zijn er nog van die handige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die heel effectief blijken te zijn. Zo werkt de schil van een banaan bijvoorbeeld heel effectief tegen bladluizen. Als je een paar stukjes van de bananenschil begraaft rondom planten waar de bladluizen zich naar begeven dan worden ze verjaagd door de geur van de composterende banaan. Doe dit echter niet te overmatig want de geur werkt weer aantrekkend voor andere dieren, zoals wespen.

#8 Behandeling tegen acne

wat te doen met bananenschillen

Het klinkt wellicht wat gek, maar bananenschillen schijnen heel goed te zijn voor de huid en kunnen helpen bij het tegengaan van acne. De van nature voorkomende vitamines en mineralen verzachten en verbeteren de huid. Om het gewenste effect te bereiken zou je de binnenkant van de bananenschil gedurende een aantal dagen over de huid moeten wrijven.

#9 Een wrat verwijderen

wat te doen met bananenschillen

Net als dat een bananenschil goed kan werken bij acne, schijnt de schil ook wonderen te doen bij wratten. De behandeling is ongeveer hetzelfde, al houd je de bananenschil op de wrat geplaatst door middel van een stuk tape. De vitaminen, mineralen en zuren in het fruit krijgen zo optimaal de tijd om hun werk te doen. Na een week of twee zou je verschil moeten merken. Ik heb zelf nog nooit de mogelijkheid gehad om het uit te proberen, maar het is de moeite waard toch?

#10 Composteren

compost

Nadat je de bananenschil op één van de vele andere manieren hebt gebruikt kun je deze altijd nog toevoegen aan de composthoop of gebruiken als voedingsbron voor jouw (moes)tuin. De bananenschil voegt zowel kalium, calcium als fosfor toe aan jouw bodem en dat is meer dan welkom voor veel planten en bloemen.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om bananenschillen opnieuw te gebruiken

3 gedachten over “10x wat te doen met bananenschillen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *