Vegan for Friends

Kookboektip: Vegan for friends

2017 is nu al met recht hét jaar van het veganisme te noemen. Nog nooit was vegan eten zo populair en overal openen plantaardige restaurants de deuren en er komen ook steeds meer vegan kookboeken uit. Natuurlijk juich ik dit allemaal van harte toe, want alhoewel ik vegetariër ben probeer ik wel steeds meer vegan te eten. Een goed vegan kookboek is daarom ook nooit weg en daarom was ik zo verheugd toen ik hoorde dat niemand minder dan Alexander Gershberg het kookboek ‘Vegan for Friends’ uitbracht.

Vegan for Friends

Het boek ‘Vegan for Friends’ is geschreven door chef-kok Alexander Gershberg. Met zijn roots in Rusland en Israël staat hij bekend om zijn 100% plantaardige en eclectische kookstijl. We kennen hem al langer van zijn cateringbedrijf Vegan Sundays, waarmee hij ook kookworkshops en pop-up diners organiseert die elke keer verrassen en plezieren. In zijn kookboek heeft hij zijn favoriete plantaardige gerechten verzameld die laten zien hoe veelzijdig de vegan keuken is. Voor elke gelegenheid en elk gezelschap vind je in het kookboek wel een recept.

Vegan for Friends

Door Alexander Gershberg’s diverse achtergrond en invloeden zijn de recepten in het boek ook heel divers. De talloze recepten zijn opgedeeld in de hoofdstukken Koken voor mijn grootmoeder, Koken met m’n vrienden, Koken voor moedertje Rusland, Koken als m’n vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt, Koken voor vrede, Koken voor de kinderen van mijn werkgever, Koken voor de Exota-dames, Koken voor mijn maffe muzikantenvrienden, Koken voor als je naar het park gaat en Koken voor Sanne, Joris, Maartje, Inge, Wouter en Gert-Jan. De titels lijken erg specifiek, maar verwijzen naar de soort keuken en het type koken voor speciale gelegenheden. Zo maak je kennis met Joods comfortfood, de Russische keuken, de keuken van het Midden-Oosten, de Hollandse keuken, diverse kinder- en familiegerechten en edgy gerechten. Hier dus geen ‘nette’ indeling op ontbijt, lunch, bijgerecht, diner en nagerecht, maar een bonte verzameling van internationale (hoofd)gerechten.

Vegan for Friends

In ‘Vegan for Friends’ vind je verrassende en ietwat aparte gerechten als warme appelsake, chocolade-aardappeltjes en tempura van noedel-sushi, maar ook echte klassiekers, zoals de elegante semolinacake, smakelijke uienringen, Russische borsjtsj, spaghetti en muffins. Natuurlijk vind ik veel van mijn favorieten al in het gedeelte gericht op de keuken van het Midden-Oosten, met daarin een hummusrecept met allerlei variaties, een recept voor falafel en groene tahini, maar ook de zoete-aardappelfrieten met spicy mayonaise, de kikkererwten-groentesoep en . Ik was ook direct enthousiast over de pannenkoeken gevuld met banaan en amandelboter. Eindelijk een vegan pannenkoekenrecept!

Vegan for Friends

Door de grote diversiteit aan internationale keukens en kookstijlen lopen de recepten ook behoorlijk uiteen. Dit is de kracht van het boek, maar kan het boek ook minder laagdrempelig maken voor beginnende koks. Heb je echter een passie voor experimenteren in de keuken en nieuwe smaken ontdekken dan zit je met dit boek goed. Sommige recepten zijn eenvoudiger te maken dan anderen. Zo heb je soms iets minder voor de hand liggende ingrediënten nodig zoals pruimenazijn, shoyu, daikon, yuzusap en mirin. Gelukkig geeft hij hier en daar ook tips voor iets toegankelijkere en makkelijker verkrijgbare alternatieven en zijn de recepten goed beschreven. Elk recept is ook voorzien van een foto en dat vind ik persoonlijk wel altijd zo prettig.

Vegan for Friends

Ik kan iedereen die kennis wil maken met nieuwe kooktechnieken, keukens en smaken het boek van harte aanbevelen. Het boek staat boordevol onconventionele gerechten en daagt je uit om kennis te maken met nieuwe ingrediënten en nieuwe combinaties die je anders niet zo snel zou proberen. ‘Vegan for Friends’ is nu overal verkrijgbaar en onder andere te koop bij Bol.com. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Vegan Sundays voor meer informatie over Alexander Gershberg of om één van de Vegan Sundays pop-up diners of workshops bij te wonen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *