Storytel

Storytel

Wie Awkward Duckling al langer volgt, weet dat ik gek ben op lezen. Alhoewel ik er tegenwoordig lang niet zoveel tijd meer voor heb als ik zou willen, probeer ik nog steeds veel nieuwe boeken te reviewen en in mijn vrije uurtjes de vele boeken in mijn kast te lezen. Onlangs heb ik Storytel weer helemaal opnieuw ontdekt. Vorig jaar heb ik deze handige app voor luisterboeken geprobeerd, maar ontdekte ik dat er in de praktijk toch vrij weinig momenten zijn met twee kinderen en een druk huishouden om echt op te gaan in een luisterboek. Daarnaast vond ik de manier waarom veel boeken werden voorgelezen en het leestempo erg traag. Naar mijn idee kon ik sneller en beter zelf een boek lezen. Helaas komt het hier in de praktijk ook lang niet zo vaak van als ik zou willen en kosten boeken ook geld dus heb ik me toch weer aan Storytel gewaagd. En gelukkig maar, want nadat ik even heb doorgezet ben ik helemaal fan van het platform! Vandaag ga ik dus proberen om jullie ook zo fan te maken.

Voor wie nog niet bekend is met Storytel zal ik het platform kort proberen uit te leggen. Storytel is een van origine Zweeds bedrijf dat sinds 2013 ook in Nederland actief is. Op het platform en via de handige app krijg je als abonnee toegang tot een grote online bibliotheek van meer dan 40.000 luisterboeken die je onbeperkt kunt luisteren.  Storytel maakt zo het luisteren van luisterboeken toegankelijk voor een groot publiek. Luisterboeken waren nooit zo hip, maar mede door dit soort platformen is het luisterboek nieuw leven ingeblazen. Fantastische boeken worden levendig voorgelezen door bijvoorbeeld de fijne stem van Stephen Fry of soms door de auteur zelf. In het zeer ruime aanbod van Storytel vind je oude en nieuwe boeken in categorieën als biografieën, klassiek, romans, non-fictie, young adult, spanning, fantasy & scifi en persoonlijke ontwikkeling. Je vindt in het aanbod erg veel nieuwe en populaire boeken en door de handige leestips en lijstjes heb je altijd iets nieuws te lezen dat aansluit bij jouw interesses.

Storytel

Ik begon weer opnieuw met Storytel omdat Milk & Honey van Rupi Kaur recent aan het aanbod was toegevoegd. Deze poëzie en prozabundel van de spraakmakende Indiaas-Canadese schrijfster had ik nog nooit helemaal gelezen en ik was ontzettend benieuwd. Het voorlezen gaf de prachtige teksten echt leven en ontroerde me enorm. Alhoewel fictie en non-fictie toch een geheel andere categorie is dan poëzie en anders luistert, kon ik hier gelukkig ook snel aan wennen. Ik heb nog geen Nederlandse boeken geluisterd in de app omdat ik de manier waarop wordt voorgelezen in het Nederlands vaak niet prettig vind, maar de Engelse boeken die ik tot nu toe heb geluisterd, waaronder The Subtle Art of Not Giving a F*ck, vond ik ontzettend leuk en fantastisch en levendig voorgelezen.

Eén van mijn grootste obstakels bij Storytel was dat het tempo waarin de boeken worden voorgelezen zo laag ligt. Dit zorgt ervoor dat je met een boek al snel 4 tot 5 uur zoet bent en alhoewel er soms ook zoveel uren gaan zitten in het ‘regulier’ lezen van een boek, vond ik dit toch erg confronterend. Ik lees in elk geval sneller dan dat het wordt voorgelezen. Het grote voordeel is natuurlijk wel dat je wordt voorgelezen op momenten dat je zelf niet toekomt aan lezen en dat is wel zo prettig. Gelukkig ontdekte ik onlangs ook dat je de voorleessnelheid zelf kunt aanpassen. Door deze slechts een klein beetje bij te stellen schaaf je zo uren van de tijd van een boek af en het boek is nog steeds uitstekend te volgen (de voorlezer gaat alleen, naar mate je de snelheid verder verhoogt, iets sneller en hoger praten).

Storytel

Storytel is een fijn alternatief voor het kopen van boeken, net als Bliyoo en Kobo Plus zijn op het gebied van e-books, en is ideaal voor mensen die niet het geduld of de tijd hebben om zelf een boek te lezen. Het luisteren kan overal en altijd via je mobiele telefoon en tablet en is vooral prettig onderweg of ‘s avonds in bed. Met de handige sleeptimer stopt Storytel vanzelf en als je stukken hebt gemist (want het valt wel lekker in slaap zo hoor, met een verhaaltje voor het slapen gaan) kun je eenvoudig weer terug naar waar je was gebleven. Je kunt de boeken ook downloaden voor offline gebruik als je verder wilt luisteren zonder toegang tot internet.

Als jij je aanmeldt via de website van Storytel profiteer je nu van een gratis kennismakingsperiode van 14 dagen. Zo kun je op een laagdrempelige manier proberen of het platform iets voor jou is. Daarna betaal je slechts € 9,99 per 30 dagen voor een abonnement en het abonnement is op elk moment opzegbaar. De app is gratis te downloaden in de App Store en in Google Play en is te installeren op zowel je mobiele telefoon als een tablet. Heel veel luisterplezier!

Bron foto: Siddharth Bhogra @ Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *