10x wat te doen met oude panty's

10x wat te doen met oude panty’s

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om panty’s nog een keer te gebruiken.

Als er één ontzettend onduurzaam stuk kleding is dan is het zonder twijfel de panty. Geen enkel ander kledingstuk gaat zo snel kapot en wordt dus zo weinig gebruikt. In de tijd dat ik nog panty’s droeg kreeg ik het, zonder uitzondering, dezelfde avond van aantrekken nog voor elkaar om een ladder in mijn panty te krijgen. En dat terwijl panty’s ook nog eens meestal van het niet zo dure materiaal nylon worden gemaakt. Genoeg redenen dus om allerlei nieuwe toepassingen voor oude panty’s voor te stellen zodat je het materiaal optimaal benut in plaats van geërgerd weggooit na één of enkele keren dragen.

#1 Een uiennetje

uien

Om jouw uien zo lang mogelijk vers te bewaren kun je deze heel handig in een oude panty bewaren. Stop een ui in de panty, leg er een knoop in en doe een volgende ui erin. Ga zo door tot de panty vol is en hang deze op een donkere plek op. Als je een ui nodig hebt kun je deze eenvoudig één voor één eruit halen. Zo blijven ze lang goed en berg je ze efficiënt op.

#2 Een nieuwe panty

Vaak heb je een ladder in slechts één been van de panty en is het erg zonde om daarvoor de hele panty weg te gooien. Je kunt eenvoudig van een panty het been met de ladder afknippen. Combineer deze met een andere panty met slechts één been en je hebt een nieuwe panty gemaakt van twee oude panty’s.

#3 Bescherming voor groente en fruit in de moestuin

Sommige groentesoorten worden erg snel het slachtoffer van allerlei beestjes in de moestuin. Door deze groente te beschermen met een panty voorkom je schade aan jouw met liefde gekweekte pompoenen, courgettes en andere soorten.

#4 Zeef

10x panty's opnieuw gebruiken

Je kunt een oude panty heel goed gebruiken als fijnmazige zeef voor allerlei doeleinden. Giet je verf erdoorheen om klontjes te voorkomen of gebruik het als alternatief voor een kaasdoek in de keuken.

#5 Vind oorbellen en lenzen terug

Ben je een oorbel, lens of een ander onmogelijk klein ding kwijtgeraakt in de kamer? Bind dan een panty met een stevig elastiek om de stofzuigermond en begin met stofzuigen. Door de panty verdwijnt de oorbel of de lens niet in de stofzuigerzak, maar blijft deze op de panty hangen.

#6 Schoenen poetsen

10x wat te doen met oude panty's

Met een stuk panty kun je ontzettend goed jouw schoenen oppoetsen. De structuur van de panty geeft een fantastisch resultaat.

#7 Efficiënt inpakken

10x wat te doen met oude panty's

Het kan nog wel eens een hele opgave zijn om een koffer zodanig in te pakken dat deze ook nog goed sluit. Gelukkig kun je veel efficiënter inpakken door het gebruik van enkele panty’s. Doe een afgeknipt been van een panty om kledingstukken en door de elasticiteit wordt dit pakketje erg klein ingepakt. Ideaal voor in de koffer, maar ook handig om lakens en andere onmogelijke items op te bergen in de kast.

#8 Stoffen op moeilijk bereikbare plekjes

Iedereen die wel eens een panty heeft gedragen weet dat deze stof en vuil aantrekken bij het leven. Gelukkig kun je hier je voordeel mee doen. Bind een panty om een stoffer, hanger of iets anders waarmee je op die moeilijk bereikbare stukjes in huis komt, zoals onder de kasten, achter de planten en bovenop de kast. De panty trekt al het vuil en stof aan en zo wordt stoffen een fluitje van een cent.

#9 Vulling voor knuffels

10x wat te doen met oude panty's

Heb je veel panty’s over dan kun je ook eens overwegen om deze tot kleine stukjes te knippen en te gebruiken als zachte vulling in knuffels en andere speelgoeditems. Ideaal om knuffels met gaten weer op te vullen of nieuwe knuffels op te vullen.

#10 Soap on a rope

Going Green Tag

Als je geen plastic flessen met zeep meer gebruikt dan ken je het probleem vast wel: al die kleine stukjes zeep die je overhoudt en met geen mogelijkheid nog fatsoenlijk kunt gebruiken. De oplossing is erg eenvoudig: bewaar de kleine stukjes zeep in een panty en gebruik dus als een soort soap on a rope. Zeep jezelf in en vul de panty bij wanneer de zeep bijna op is. Ideaal!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude panty's opnieuw te gebruiken

14 gedachten over “10x wat te doen met oude panty’s”

 1. Haha, ik moet altijd wel lachen om deze lijstjes. Zoveel dingen waar ik zelf nóóit opgekomen zou zijn. De nieuwe-panty-uit-twee-panty’s-truc hoorde ik laatst ook van (de moeder van) Hermien. Zo briljant!

  Een restje zeep plak ik trouwens altijd gewoon op het nieuwe stuk zeep. Heb je verder niets voor nodig 🙂

  1. Soms zijn er echt gekke oplossingen he? Als ik de research doe sta ik soms ook versteld van de creativiteit van mensen ?. Een restje zeep op de andere zeep plakken is natuurlijk ook een goede optie, heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.

 2. Als je de eerlijke en milieuvriendelijke panty’s hebt van Swedish Stockings kun je ze ook terugsturen en dan maken zij er lego’s van :D. Naar Zweden is natuurlijk een beetje duur, maar bij Sophie Stone zamelen ze de panty’s in zodat ze goedkoop teruggestuurd kunnen worden.

 3. Slofjes van haken of breien. Neemt lekker veel stof op van de vloer! Maar als het toch te glad blijkt te zijn: even wat druppels siliconen(kit) eronder dan is het een stuk stroever.

 4. Gitana Melchiot

  Zodra ik een ladder heb in een panty knip ik de benen ervan en gebruik ik als haarband/haarelastiek om mijn (kroes)haar bij elkaar te houden! Werkt enorm goed door de elasticiteit van de panty.

 5. Pingback: Afval verminderen met de 5 R’en - Zaailingen

 6. Pingback: Handige tips voor minder afval in huis

 7. Pingback: 31x oude, kapotte of gevlekte kleding hergebruiken - Alle Kleine Beetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *