krant

10x wat te doen met oude kranten

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude kranten nog een keer te gebruiken.

Steeds meer mensen blijven op de hoogte van het laatste nieuws via de televisie, online media en social media. Er zijn naar mijn idee steeds minder mensen die een krant thuis ontvangen en vaak als men dan een krant ontvangt gaat het om de extra dikke weekendeditie met allerlei specials. Zelf lees ik al jaren geen krant meer. Voornamelijk vanwege alle negativiteit en de sensatielust van de reguliere media, maar ook omdat ik het zo ontzettend zonde vond van al dat papier. Ik blijf van de belangrijkste gebeurtenissen op de hoogte via social media en Blendle. Mocht jij nog wel verslingerd zijn aan jouw krant dan zijn er gelukkig volop opties om jouw oude kranten opnieuw te gebruiken voordat je deze bij het oud papier gooit.

#1 Cadeaus inpakken

Met oude kranten kun je ontzettend creatief jouw cadeautjes inpakken. Maak van oude kranten bijvoorbeeld een leuk cadeauzakje of pak het cadeau kunstig in met een leuk touwtje of lintje eromheen en diverse versieringen. Het ziet er ontzettend leuk uit, je hoeft geen inpakpapier meer te kopen en is ook nog eens heel duurzaam.

#2 Ramen lappen

krant

Er zijn duizend-en-één manieren om de ramen te lappen, van oma’s tips en trucs tot geavanceerde en geautomatiseerde apparaten. Het blijft hoe dan ook een rotklus die je het liefst zo snel, efficiënt en voordelig mogelijk doet. Met oude kranten en wat water en azijn kunt je snel en met minimale moeite de ramen schoonpoetsen zonder vervelende strepen en pluisjes achter te laten. De krantenpagina’s reinigen de ramen effectief en laten geen inkt achter.

#3 Papier-maché

krant

Met oude kranten kun je op creatief gebied alle kanten op, maar het meest bekende knutselproject met oude kranten in zonder twijfel papier-maché. Door de krantensnippers en -repen in een mix van water en lijm te dopen kun je hier de leukste knutselwerkjes mee maken. Een leuk project voor een regenachtige dag of voor een surprise. Op internet vind je volop recepten en handleidingen voor het maken van papier-maché.

#4 Enveloppen

brievenbus

Met zoveel papier voorhanden is het eigen een raadsel waarom we nog steeds reguliere enveloppen kopen. Je kunt namelijk heel eenvoudig zelf een envelop vouwen, bijvoorbeeld van krantenpapier, en deze gebruiken om post te verzenden. Oogt ook nog eens een heel stuk gezelliger dan zo’n saaie witte envelop!

#5 Paper crafts

krant

Met oude kranten kun je op creatief gebied werkelijk alle kanten op. Je kunt het natuurlijk gebruiken voor origami, maar je kunt er ook een mooie vlaggenlijn of slinger mee maken of een collage. De mogelijkheden zijn echt eindeloos en Pinterest staat vol met leuke ideetjes, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

#6 Zaadpotjes

ontkiemen

Als je een moestuinder bent dan weet je dan sommige plantjes het gewoon het beste doen als ze eerst binnen kunnen ontkiemen. Voor dit ontkiemen heb je natuurlijk wel bakjes nodig en deze kun je heel eenvoudig en goedkoop maken van oude kranten. Vouw de kranten in de vorm van potjes (eventueel met behulp van een blik of fles om de vorm te verkrijgen) en vul deze met aarde waar je de zaadjes instopt. Als de zaadjes zijn ontkiemt zet je de plantjes over naar de moestuin.

#7 Vulsel voor pakketjes

krant

Het versturen van pakketjes kan vele malen duurzamer dan tegenwoordig vaak gedaan wordt. Ik bewaar altijd de dozen die naar mij toe worden gestuurd om pakketjes weer in te verzenden en met oude kranten kun je breekbare objecten veilig versturen of de doos opvullen om verschuiven tegen te gaan. Zo hoef je niet aan de slag met plastic bubbelfolie of andere onduurzame materialen die vaak na gebruik direct worden weggegooid.

#8 Roestvrij staal oppoetsen

kraan

Net als de ramen kun je ook roestvrij staal uitstekend oppoetsen met oude kranten. Door de structuur van de kranten verdwijnt aanslag als sneeuw voor de zon en de krant laat geen inkt, vlekken of pluisjes achter. Heel geschikt dus voor deze vervelende klusjes. Het werkt trouwens ook ideaal voor het reinigen van de barbecue en de oven.

#9 Ondergrond 

krant

Als je gaat verbouwen, schilderen, tuinieren of iets anders gaat doen dat vuil en vlekken veroorzaakt zijn kranten ideaal als ondergrond. Spreid wat kranten uit op de grond en je hoeft niet te vrezen voor vlekken op de vloer die er niet meer uit te krijgen zijn.

#10 Composteren

compost

Als je de kranten niet op een andere manier kunt gebruiken dan zijn deze ook te gebruiken op de composthoop of in de wormenbak. Voeg niet teveel krantenpapier tegelijkertijd toe en probeer deze in repen toe te voegen. De inkt die wordt gebruikt voor kranten is nog steeds niet heel gezond, maar kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude kranten opnieuw te gebruiken

6 gedachten over “10x wat te doen met oude kranten”

  1. Wat een fijne, handige tips! Wij hebben nog wel een krant hier. Voor mij hoeft het niet, maar mijn vriend leest ze graag. Dit levert natuurlijk aardig wat afval op, dus ik ben blij met je tips 🙂

  2. Wij gebruiken de krant (we krijgen gelukkig alleen de weekendeditie en het lokale krantje) om ons groenafval in de bak te gooien. Zo wordt de bak niet heel nat en hoeven we hem niet zo vaak aan de straat te zetten. Dus eigenlijk inderdaad voor compost 🙂

  3. Al iemand gedacht aan kattebakvulling?
    Krant in reepjes geknipt (terwijl je naar je favoriete soap kijkt): weegt nix, kost nix en recyclage-proof!!! En het werkt even goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *