De kleine wereldverbeteraar

Leestip: De kleine wereldverbeteraar

Vorige week ontving ik een exemplaar van het nieuwe boek ‘De kleine wereldverbeteraar: het boek dat begint en eindigt bij jezelf’. Het boek is geschreven door Guusje Slagter nadat ze besefte dat de denkwijze ‘zolang ik het niet zie, zolang ik er niet meer of nog niet mee geconfronteerd word, bestaat het voor mij niet en hoef ik er dus niets aan te doen’ niet, of eigenlijk nooit, houdbaar is. We leven allemaal samen en de problemen en acties van één persoon zijn direct merkbaar voor anderen. Zo ook met sociale problematiek en milieuproblematiek: het gaat ons allemaal aan omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn en we zullen dan ook allemaal hierin onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Guusje Slagter wil met dit boek de wereld een stukje beter maken door de lezers mee te nemen in dit proces van bewustwording door middel van prachtige verhalen en wijze lessen.

De kleine wereldverbeteraar

In het boek schrijft Guusje Slagter over een hoofdpersoon wiens dagelijks leven op verrassende wijze overhoop wordt gegooid door het ontvangen van mysterieuze brieven. In deze brieven maakt ze kennis met mooie verhalen, leert ze wijze lessen en wordt ze aangezet tot nadenken over haar eigen routines en haar eigen leven. Het verhaal is zo geschreven dat het lijkt alsof het Guusje Slagter zelf allemaal overkomt. Qua stijl deed het boek mij erg aan ‘De wereld van Sofie’ denken en ik was toen ik dat boek voor het eerst las ook helemaal opgegaan in het verhaal en ontzettend enthousiast over de boodschap. Al vanaf de eerste paar bladzijdes ging ik helemaal op in het boek. Alles wat Guusje Slagter schrijft voelt zo herkenbaar: van de overpeinzingen op een station terwijl je wacht op je overstap tot de kleine ergernissen op een druk station waardoor je bijna vergeet stil te staan bij de schoonheid van alledag. Zelfs de kleine gewoontes, zoals het niet willen aanraken van het ongetwijfeld met bacillen vergeven knopje van de treindeur, voelt enorm vertrouwd. Ook de eeuwige strijd tussen het automatisme van alledag en het daadwerkelijk veranderen van jouw gedrag en denkwijze, ook al lijkt niemand in de omgeving mee te verandering, is zó herkenbaar.

De kleine wereldverbeteraar

De lessen in het boek worden door de hoofdpersoon samengevat tot 5 leefregels die het voor iedereen mogelijk maken om een sociaal betrokken en duurzaam leven te leiden. Aan het eind van het boek komen diverse personen aan het woord die op de één of andere manier de wereld een beetje mooier maken en hun tips en lessen met de lezers delen. Hier vind je tips om liever te zijn voor jezelf en gezond te leven, afval te recyclen en verminderen, jouw kledingkast te verduurzamen en gewoonweg aardiger en toleranter te zijn naar jouw omgeving. De kleine wereldverbeteraar, dat is iedereen die in dit deel van het boek aan het woord komt, maar ook Guusje Slagter zelf en jij en ik. Het is iedereen die op zijn of haar wijze probeert bij te dragen aan een mooiere wereld.

De kleine wereldverbeteraar

Ik kan echt iedereen het boek van harte aanbevelen. Ik heb het in één ruk uitgelezen en ben nog steeds ontzettend onder de indruk van de toegankelijke schrijfstijl, de manier waarop de schrijfster je vanaf het eerste moment in het verhaal trekt en de prachtige boodschappen die voortvloeien uit het verhaal. En laten we vooral ook de prachtige en kleurrijke illustraties in het boek niet vergeten. Ik ga zeker nog met de wijze leefregels en handige tips uit het boek aan de slag, maar dat is voor een volgend artikel. Het boek ‘De kleine wereldverbeteraar’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te koop.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

3 gedachten over “Leestip: De kleine wereldverbeteraar”

  1. Pingback: Review: De kleine wereldverbeteraar – Guusje Slagter – Wat beweeg jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *