kledingbibliotheek

Kledingbibliotheken in Nederland

Nu duurzaamheid in steeds meer levens een grote rol speelt denken ook steeds meer mensen na over de herkomst en productie van hun kleding. Door documentaires als The True Cost en de negatieve publiciteit voor de fast fashion industrie weten steeds meer mensen af van de vele misstanden in de productieketen van onze kleding. De kleding wordt vaak gemaakt onder erbarmelijke en onveilige omstandigheden tegen een te laag loon. De kleding wordt gemaakt met schadelijke chemicaliën en is gemaakt om snel kapot te gaan. Het wordt niet voor niets fast fashion genoemd. Steeds meer mensen zetten zich af tegen deze fast fashion en willen kiezen voor een alternatief. Maar hoe begin je en waar vind je deze alternatieven? Natuurlijk kun je weloverwogen winkelen en vaker kiezen voor fair fashion in plaats van fast fashion, maar er zijn ook nog talloze andere manieren om jouw garderobe te verduurzamen. Zo kun je kiezen voor tweedehandskleding, kleding ruilen, maar ook kleding lenen. Om kleding te lenen hoef je allang niet meer alleen bij jouw moeder, zus of vriendinnen aan te kloppen want er zijn steeds meer kledingbibliotheken in ons land te vinden.

Een kledingbibliotheek is een winkel of platform waar je met een abonnement terecht kunt om kleding te lenen in plaats van te kopen. Je krijgt met dit abonnement toegang tot een grote en diverse selectie aan kleding die je naar hartenlust kunt lenen en combineren naar eigen smaak. Zo heb je voor elk seizoen, elke trend en elke gelegenheid iets tot jouw beschikking en ben je niet langer meer afhankelijk van jouw eigen garderobe of de fast fashion ketens in de winkelstraten. Het begon allemaal in 2014 toen LENA the Fashion Library de deuren opende in Amsterdam en De Kledingbibliotheek bezig was met een crowdfunding voor een soortgelijke winkel in Utrecht. Sinds die tijd zijn er steeds meer mogelijkheden om kleding te lenen in ons land. Vandaag daarom een overzicht van de kledingbibliotheken in ons land waar je als fashionliefhebber terecht kunt.

LENA Fashion Library

kledingbibliotheek

Zoals ik al eerder zei begon het in ons land allemaal met LENA the Fashion Library in Amsterdam. Zij openden eind 2014 de deuren van hun winkel in Amsterdam en hebben sinds die tijd absoluut niet stil gezeten. Naast hun winkel in Amsterdam hebben zij nu ook diverse swap.points in het hele land. Hier kun je terecht om jouw geleende items in te leveren en jouw nieuwe bestelling op te halen. Deze swap.points vind je onder andere op diverse plekken in Amsterdam, maar ook in Utrecht, Eindhoven en Arnhem. In het assortiment van LENA vind je echt van alles. Van broeken tot blazers en van poncho’s tot jumpsuits. Je kunt zelfs je outfit helemaal afmaken met diverse accessoires uit het assortiment. Naast dat je één van de vestigingen van LENA kunt bezoeken, kun je tegenwoordig ook gebruik maken van het online platform om jouw favoriete kledingstukken te lenen. Deze kunnen worden verzonden binnen Nederland. Er zijn diverse abonnementsvormen beschikbaar bij LENA, van small tot large, en vanaf een maandelijks bedrag van € 25,-. Hiervoor ontvang je een tegoed van 100 punten krijgt en 10% korting krijgt op jouw aankopen en een gratis swap.point wissel ontvangt. Je vindt LENA the Fashion Library in Amsterdam aan de Westerstraat 174-H.

Bij Priester

kledingbibliotheek

In maart dit jaar opende kledingbibliotheek Bij Priester de deuren in Den Haag. Alhoewel dit de eerste kledingbibliotheek in Den Haag is, bestond de winkel al langer, alleen dan in de vorm van Priester Lederwaren. De eigenaren besloten het roer om te gooien en verhuren nu ook kleding uit in hun zaak. Bij Priester biedt drie verschillende abonnementen aan, van € 20,- tot € 60,-, en daarmee kan een abonnee 1, 2 of 3 kledingstukken per keer lenen voor maximaal 2 weken. In het assortiment vind je allerlei verschillende soorten kleding van verschillende populaire duurzame merken. Je kunt kledingbibliotheek Bij Priester in Den Haag bezoeken aan de Zoutmanstraat 12-A.

Kledingbibliotheek GAIA

kleding

In Zutphen vind je Kledingbibliotheek GAIA. Hier kun je kwaliteitskleding, zowel nieuw als tweedehands, shoppen met een abonnement. In het assortiment vind je vintage klassiekers, maar ook kledingstukken voor diverse gelegenheden van mooie merken als Armedangels, Alchemist, MissGreen en KingLouie. De kleding is te lenen met een abonnement of met een strippenkaart en na de leenduur kun je eventueel ook besluiten om de kleding te houden. Je vindt kledingbibliotheek GAIA aan de Frankensteeg 9 in Zutphen.

Outfit Library LESS

kleding

In 2018 opende in Arnhem Outfit Library LESS de deuren. Deze kledingbibliotheek onderscheid zich van de andere initiatieven door de nadruk op body positivity en de mogelijkheid voor vrouwen met allerlei verschillende maten om te winkelen bij een kledingbibliotheek. Normaliter zijn de maten toch wat beperkt en vis je met een maatje 44 of meer toch vaak achter het net. Bij Outfit Library LESS kun je kiezen uit drie verschillende abonnementsvormen, variërend van € 5,- per geleend item en leendag tot een vast bedrag per maand voor 3.000 leenpunten die je kunt inzetten voor het lenen van diverse items. Je vindt Outfit Library LESS aan het Nieuwe Plein 13 in Arnhem.

De Kledingbibliotheek *helaas gestopt*

kledingbibliotheek

De Kledingbibliotheek in Utrecht opende na een succesvolle crowdfunding in 2014 de deuren. Alhoewel de bibliotheek al snel een vaste schare fans had besloten zij na een jaar toch over te gaan tot een online platform en de fysieke winkel te sluiten. De Kledingbibliotheek 2.0, zoals zij hun platform noemen, organiseert activiteiten en evenementen en adviseert andere start-ups. Ze lijken momenteel niet meer heel actief te zijn, maar ik hoop natuurlijk dat daar nog verandering in komt.

5 gedachten over “Kledingbibliotheken in Nederland”

  1. Een kledingbib on line die ok Nara Belgie verstuurd zou Finn zijn .
    He been Julie weet of die kledingbib OK in Belgie bestaan? Last me het me we ten? Bedankt!

  2. Pingback: 10 Tips Hoe Je Geld Besparen Duurzaam Kan Aanvliegen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *