5x hergebruiken oud brood

5x wat te doen met oud brood

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 5 tips om oud brood alsnog te gebruiken in de keuken of het huishouden.

Natuurlijk is het altijd beter om brood helemaal op te maken, maar soms gebeurt het gewoon dat je een aantal sneetjes brood over hebt en weggooien, vooral van voedsel, is gewoon heel erg zonde. Aan de eendjes voeren is geen optie, ongeacht wat men vroeger ook zei. Teveel brood voor eendjes is niet gezond: het is te eenzijdig, mist essentiële voedingsstoffen en brood dat blijft liggen vervuilt het water, is een bron van ziekteverwekkers en trekt ook nog eens muizen en ratten aan. Af en toe een klein stukje kan geen kwaad, maar je kunt je voorstellen wat er gebeurt als iedereen zijn of haar overgebleven boterhammen aan de eendjes voert. Daarom deel ik vandaag 5 handige tips om oud brood toch nog te gebruiken zodat je jouw overgebleven boterhammen voortaan niet meer hoeft weg te gooien.

#1 Croutons

5x hergebruiken oud brood

De meest bekende manier om oud brood nog te gebruiken is door er croutons van de te maken door de korstjes er vanaf te snijden, het in blokjes te snijden en het gedurende ongeveer 20-25 minuten in een oven op 160 graden te laten bakken. Vergeet niet tussentijds even om te draaien. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren qua smaken en combinaties, neem maar eens een kijkje bij Chickslovefood voor inspiratie. De croutons zijn heerlijk voor bij de soep of door een salade en kunnen na het bakken ongeveer 2 weken bewaard worden in een afgesloten bakje.

#2 Toast

5x hergebruiken oud brood

Dat brood niet meer zo vers is maakt voor een heerlijke sandwich met toast niet zoveel uit. Rooster het broodje in een broodrooster of in de oven tot deze heerlijk knapperig is en serveer met wat lekkers. De mogelijkheden met toast of voor het maken van tosti’s zijn echt eindeloos. Neem vooral eens een kijkje op de website van Gewoonwateenstudentjesavondseet voor superideeën voor allerlei soorten tosti’s.

#3 Paneermeel

5x hergebruiken oud brood

Je kunt natuurlijk ook heel eenvoudig zelf paneermeel maken van jouw oude boterhammen. Ook al kost paneermeel in de winkel bijna niets, zelf maken is natuurlijk wel wat duurzamer (en naar mijn idee ook altijd smakelijker). Je kunt paneermeel zowel van witbrood als van bruinbrood (met of zonder zaden) maken. Spreid de boterhammen, zonder korstjes, uit op een bakplaat en laat deze op 100 graden in de oven staan totdat de boterhammen helemaal knapperig zijn. Maal dit vervolgens zo fijn als je zelf wilt en je hebt jouw eigen paneermeel om de lekkerste gerechten mee te maken. Je kunt de paneermeel behoorlijk lang bewaren op een koele, donkere plaats in een luchtdichte pot.

#4 Brood voor verse koekjes

5x hergebruiken oud brood

Als je, net zoals wij, graag zelf koekjes bakt weet je maar al te goed dat deze koekjes helaas best snel hun knapperigheid en versheid verliezen. Het zijn natuurlijk geen voorverpakte koekjes die gemaakt zijn om lang te bewaren. Alhoewel wij er meestal geen enkel probleem mee hebben om alle koekjes in een dag of twee te verorberen, zijn er zo trucjes om de koekjes langer vers te houden. Eén zo’n truc is om een plak brood in de koektrommel te leggen zodat de koekjes verser blijven door de vocht van het brood. Een perfecte manier om dat oude brood te gebruiken dus.

#5 Koffiebonenmaler schoonmaken

koffiedik

Wij malen onze koffiebonen altijd in zo’n kleine elektrische koffiebonenmaler en alhoewel het een ontzettend handig systeem is, kan het schoonmaken nogal eens lastig zijn. Toch wil je af en toe ook nog wel eens iets anders in het apparaat malen, zoals kruiden of suiker om zelf poedersuiker te maken. Met een paar stukjes brood kun je snel en eenvoudig jouw koffiebonenmaler goed schoonmaken en al die olie van de koffiebonen uit het apparaat verwijderen. Vermaal de stukjes brood simpelweg totdat het apparaat helemaal schoon is.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

5 tips om oud brood te gebruiken

7 gedachten over “5x wat te doen met oud brood”

  1. Nog een tip om nog duurzamer paneermeel te maken. In plaats van het brood in de oven te drogen leg ik het altijd uitgespreid op de broodzak op tafel en dan droogt het binnen 2 dagen in de lucht zonder te beschimmelen. Dan even een rondje in de keukenmachine en klaar!

      1. Van oud brood kan je superlekkere appeltaart bakken: wissel plakken brood af met appel en rozijn en overgiet met appelsap. Half u in de oven. Ook wel eens gedaan: de hartige variant hiervan met geklutst ei en groente

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *