goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #13

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Pionieren met straten zonder auto’s

kinderen spelen

NRC schreef deze week over de toenemende populariteit van de zogeheten ‘leefstraten’: straten waar voor een bepaalde periode gemotoriseerde voertuigen niet zijn toegestaan, vaak op initiatief van de bewoners zelf met behulp van de gemeente. Door het verkeer niet langer meer toe te laten in de straat is er volop ruimte voor de kinderen om veilig te spelen en is er ook meer gelegenheid om met de buren samen te komen en gezellige activiteiten te organiseren.

Maak kennis met de Swapfiets

fietsen

Lezers van Metro maakten deze week kennis met een relatief nieuw initiatief voor mobiliteit binnen de deeleconomie: Swapfiets. Voor € 15,- per maand kun je via Swapfiets een fiets (herkenbaar aan de blauwe fietsband) lenen waar je onbezorgd op kunt rondrijden. Als je een lekke band krijgt of de fiets kapot is wordt dit door de organisatie zo snel mogelijk weer gemaakt. De service kan op elk moment worden beëindigd en is vergelijkbaar met diensten als Spotify en Netflix qua opzet. De Swapfiets is nu al beschikbaar is Delft en later dit jaar ook in Amsterdam, Maastricht en Enschede.

De Groene Revolutie

windmolens

De Volkskrant is afgelopen week begonnen met een nieuwe reeks, genaamd ‘De Groene Revolutie‘. In deze reeks volgen zij de huidige duurzame ontwikkelingen op de voet. De reeks bestaat niet zozeer uit één artikel, in dit katern verzamelen ze namelijk diverse artikelen over duurzame onderwerpen en ontwikkelingen. Een echte aanrader voor iedereen die niets wil missen op het gebied van duurzaamheid.

Amsterdam en NS kiezen voor genderneutraal

Amsterdam

De kranten stonden er bol van deze week: zowel de gemeente Amsterdam als NS hebben deze week bekend gemaakt dat zij respectievelijk de inwoners en de reizigers voortaan niet meer zullen aanspreken met de termen ‘dame’ en ‘heer’, maar voortaan zullen kiezen voor genderneutrale termen als ‘reizigers’ en ‘inwoners’. Hiermee willen zij op een respectvolle wijze alle mensen aanspreken en een welkom gevoel geven, ook de mensen die zich niet identificeren als specifiek man of vrouw. Ik vind het persoonlijk een goede ontwikkeling en ik hoop natuurlijk dat er meerdere instanties zullen volgen. Mocht je nog overtuiging nodig hebben voor de noodzaak van deze veranderingen dan raad ik je van harte aan om onderstaande column over gender van Özcan Akyol te lezen.There are no comments

Add yours