duurzame kijktips

10 must see documentaires over duurzaamheid

Ik heb in de jaren dat ik blog al talloze films, documentaires en series getipt. Over voeding, plastic, voedselverspilling, gezondheid, duurzaam wonen, consumentisme en nog heel veel meer. Als je op zoek bent naar een goede documentaire om te kijken kun je natuurlijk altijd mijn archief met kijktips doorspitten, maar ik ben natuurlijk heel behulpzaam en meer dan bereid om de 10 beste documentaires die ik de afgelopen jaren heb gezien voor jullie op een rij te zetten.

#1 Before the Flood

Before the Flood

In Before the Flood gaat niemand minder dan Leonardo diCaprio op wereldreis om ons als kijker te laten zien wat de realiteit van de klimaatveranderingen is. Hij confronteert de kijkers met de smeltende poolkappen, de grootschalige ontbossing voor palmolieplantages, de Great Canadian Oil Sands en de meest vervuilde stad ter wereld, New Delhi in India. Hij gaat in gesprek met wetenschappers, wereldleiders, activisten en betrokkenen om een beter beeld te krijgen van de complexiteit van klimaatverandering. De documentaire is hier en daar nog gratis te bekijken op YouTube, maar wordt ook regelmatig vertoond op diverse locaties en is te bestellen via de website van Before the Flood.

#2 Prijsvechter

Prijsvechter

In de documentaire Prijsvechter gaan presentatoren Marijn Frank en Roland Duong op zoek naar de oorzaak en de gevolgen van ons consumentisme. De documentaire is een drieluik die werd uitgezonden door de VPRO en neemt uitgebreid ons consumentengedrag onder de loep, van productie tot aankoop. Wat zijn de verborgen kosten bij de productie van goedkope producten? Heeft de globalisering ons als land armer gemaakt? En wat is de invloed van ons koopgedrag op het milieu? Je kunt de drie afleveringen van de documentaire terugkijken op de website van de VPRO.

#3 Cowspiracy

greenwashing

Natuurlijk kan ik geen lijstje met documentaires over duurzaamheid maken zonder de fantastische documentaire Cowspiracy daarin op te nemen. De documentaire is gemaakt door Kip Andersen en doet sinds de release al flink wat stof opwaaien. Centraal staat de vraag: wat is de invloed van de veeteelt op ons milieu? Daarbij zoekt hij contact met alle betrokken partijen en stuit hij op veel weerstand en tegenstrijdige belangen van zowel de politiek als lobby’s, veehouders en milieuorganisaties. De documentaire is te bekijken via Netflix of te bestellen via de website van Cowspiracy.

#4 Just Eat It.

Just Eat It. a Food Waste Story is een Canadese documentaire uit 2014 waarin Jen en Grant besluiten om een half jaar lang te leven van voedsel dat eigenlijk weggegooid zou worden om zo meer te weten te komen over voedselverspilling: van boerderij tot aan de huizen van consumenten. Ze kopen producten in de supermarkten die eigenlijk niet verkocht zouden worden, ze halen producten op die in het vuilnis zouden belanden en met grote regelmaat halen ze tassen vol uit containers bij winkels, groothandels en andere bedrijven. Alhoewel ze in de eerste instantie bang waren om niet genoeg te eten en te drinken te hebben bleek het tegenovergestelde waar: het werd een race tegen de klok om hun kasten en koelkast leeg te eten en ze moesten meer producten in de containers laten liggen dan dat ze mee naar huis konden nemen. De documentaire maakt op pijnlijke manier duidelijk hoe omvangrijk en absurd de voedselverspilling op diverse plekken in de keten eigenlijk is. De documentaire wordt af en toe op locatie vertoond en is te bestellen via de website van Just Eat It.

#5 GMO OMG 

GMO OMG

GMO OMG is een indrukwekkende Amerikaanse documentaire over genetisch gemodificeerde voeding en de invloed hiervan op landbouw, voedseldiversiteit en gezondheid. Ik wist al jaren dat er risico’s verbonden waren aan de genetische modificatie van gewassen, maar hoe groot die risico’s zijn en op welke schaal deze modificatie plaatsvindt wist ik echt niet tot ik deze documentaire zag. De documentaire verscheen in 2013 en is gemaakt door Jeremy Seifert. De documentaire is te zien via Netflix en te bestellen via de website van GMO OMG.

#6 Groene Dromen

Groene Dromen

Eén van mijn favoriete bronnen voor duurzame documentaires is Tegenlicht. In de aflevering Groene Dromen maak je kennis met duurzaam ondernemend Nederland en de diverse toepassingen van het cradle to cradle design in ons land. Maak kennis met de oud-directeur van Ecover, de cradle to cradle bouw in Venlo en natuurlijk de circulaire economie van Blue City in Rotterdam. De documentaire is hier terug te kijken.

#7 The True Cost

The True Cost

De documentaire The True Cost is een absolute must see over de kledingindustrie en het effect van hun praktijken op het milieu, de gezondheid en op hele gemeenschappen. De documentaire heeft al heel veel mensen bewust gemaakt over de werkelijke kosten van hun kleding en overtuigd van het belang van slow en fair fashion: kleding die minder aan mode is onderworpen en met respect voor mens, dier en milieu wordt gemaakt. The True Cost is te bekijken op Netflix of te bestellen via de website van The True Cost.

#8 The Story of Stuff

microbeads

Deze korte documentaire is net even wat anders dan de andere documentaires. De op speelse wijze geanimeerde documentaire is slechts 21 minuten lang, maar weet een behoorlijk impact te maken op iedereen die deze ziet. De documentaire laat zien waar onze spullen vandaan komen. Welke stappen er worden gemaakt in het productieproces om uiteindelijk door ons te kunnen worden gekocht. Het toont ons de schokkende waarheid over dit productieproces: de hulpbronnen raken op, we gebruiken veel te veel spullen en dit hele proces van produceren en consumeren heeft een vernietigend effect op het milieu en op ons welzijn. In de documentaire komt Annie Leonard aan het woord en zij is ook de schrijfster van het gelijknamige boek. De documentaire is via deze link te bekijken.

#9 Bag It

Bag It

In de documentaire Bag It wordt de Amerikaan Jeb Berrier gevolgd in zijn pogingen om het plastic gebruik in zijn eigen leven te verminderen. Het begint allemaal met de single-use plastic tasjes die je in Amerika zoveel ziet, maar gaandeweg ontwikkelt de documentaire en het onderzoek van Jeb zich veel verder. Jeb is een ‘doorsnee’ Amerikaan die aan de hand van een paar eenvoudige vragen en veranderingen op onderzoek uitgaat naar de origine van plastic, de invloed van plastic op het milieu en uiteindelijk zelfs de invloed van plastic op onze gezondheid. Hij ontdekt al snel dat het gebruik van (vooral single-use) plastic een enorme impact heeft op onze wereld en ons welzijn en leert ons tegelijkertijd dat het ook zeker anders kan. De documentaire is te bestellen via de website van Bag It, waar je ook volop informatie kunt vinden over het verminderen van plastic.

#10 It’s Not Easy Being Green

waterrad

Alhoewel de serie It’s Not Easy Being Green niet echt onder de documentaires valt, mag je deze serie wat mij betreft echt niet missen als je geïnteresseerd ben in duurzaam leven. In deze BBC serie ruilt de familie Strawbridge hun gewone leven in voor een leven in een nieuw huis in Cornwall dat zo groen en zelfvoorzienend mogelijk is. Je volgt op de voet hoe het huis tot stand komt, hoe de tuin wordt opgebouwd, wat de problemen zijn waar ze tegenaan lopen en hoe ze dit allemaal voor elkaar krijgen met elkaar, hun vrienden en diverse experts. In totaal zijn er drie seizoenen verschenen van de serie tussen 2006 en 2009. De serie is hier en daar nog te zien op YouTube.

10 must see documentaires over duurzaamheid

Bron foto 3: Michiel Cotterink @ VPRO
Bron foto 5: http://www.foodwastemovie.com/
Bron foto 7: VPRO Tegenlicht
Bron foto 8: http://truecostmovie.com/
Bron foto 9: https://www.facebook.com/storyofstuff/
Bron foto 10: Reel Thing Productions @ http://www.bagitmovie.com/There are 10 comments

Add yours

Post a new comment