Dit is een goede gids

Leestip: Dit is een goede gids

Sinds ik actief bezig ben met het verduurzamen van mijn leven, nu al een flink aantal jaar, heb ik natuurlijk ook de nodige boeken gelezen over duurzaamheid. De meeste boeken waren een bron van informatie of erg leuk om te lezen, maar soms vond ik de boeken op dit gebied toch wel erg beperkt en eenzijdig. Tot ik kennis maakte met ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot. Ik kocht het boek enkele weken geleden en ben sinds de eerste paar pagina’s al razend enthousiast over de enorme diversiteit aan onderwerpen, de schrijfstijl van Marieke Eyskoot, de maatschappelijke betrokkenheid die van de pagina’s spat en de prachtige opmaak van het boek. Ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit zo’n prettig handboek over duurzaamheid heb gelezen en ik wil jullie vandaag dan ook zo goed mogelijk kennis laten maken met dit prachtige boek dat eigenlijk iedereen met een groen hart zou moeten lezen.

Dit is een goede gids

‘Dit is een goede gids’ werd eerder dit jaar gepresenteerd en is het tweede boek van Marieke Eyskoot. Haar eerste boek, ‘Talking Dress’, was een groot succes en is zoveel jaar laten nog steeds hét handboek voor fair fashion voor velen. Fair fashion is dan ook het expertisegebied van Marieke Eyskoot en komt volop aan bod in ‘Dit is een goede gids’, maar Marieke laat met dit nieuwe boek zien dat haar interesses en ambities op het gebied van duurzaamheid veel verder reiken dan enkel fair fashion. ‘Dit is een groene gids’ is een duurzaam handboek voor alles op het gebied van verzorging, eten en drinken, wonen, werken, reizen, feestdagen vieren en gezinsleven en biedt een schat aan informatie, adressen, websites en merken voor iedereen die zijn of haar leven wil verduurzamen.

Dit is een goede gids

Marieke Eyskoot laat in de inleiding al weten dat ze het boek heeft geschreven als een magazine: je kunt erin bladeren, vouwen, strepen en eruit halen wat je wilt. Braaf als ik ben heb ik het boek van voor tot achter gelezen, simpelweg omdat alles waar ze over schrijft ontzettend interessant is en het boek zó is opgebouwd dat je niet verzand in ellenlange teksten of opsommingen. Natuurlijk staat er wel heel veel informatie in het boek, maar de opbouw is erg afwisselend. Zo worden cijfers en weetjes afgewisseld met interviews, tips voor duurzame adressen, mooie merken en interessante personen. Dit zorgt ervoor dat je elke pagina geboeid blijft en je constant verrast wordt met nieuwe informatie. Ik weet al veel over duurzaamheid, maar ik heb evengoed ontzettend veel bijgeleerd. Nu ik het boek van voor tot achter heb gelezen heeft het een ereplaats in mijn kast gekregen omdat ik zeker weet dat het boek nog vaak van pas zal komen.

Dit is een goede gids

Door het boek heen vind je diverse interviews met bekende personen en ondernemers. Deze personen geven een kijkje in hun leven en vertellen hoe duurzaamheid onderdeel is van hun leven, hun onderneming en dagelijks doen en laten. Het is een leuk kijkje in de levens van andere personen en laat zien hoe divers duurzaam leven kan zijn. Aan het woord komen onder andere Janine Abbring, Lisette Kreischer, Sophie Carleen van het blog Naoki, model Rebecca Pearson, Suus Slee van Food Bandits, eigenares van Kromkommer Chantal Engelen en ecopreneur Tom van de Beek. Daarnaast vind je in het boek een heleboel adressen van duurzame winkels, webshops, merken en mooie initiatieven om het nog eenvoudiger en toegankelijker te maken om duurzame producten aan te schaffen en bewuster te leven.

Dit is een goede gids

Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nogmaals: dit boek bevat een heheheheheheleboel informatie. Van alle duurzame handboeken die ik heb gelezen, en dat zijn er flink wat kan ik je vertellen, was geen boek zo uitgebreid en divers als ‘Dit is een goede gids’. Naast de talloze tips van Marieke Eyskoot zelf om duurzaam te leven op allerlei gebieden licht ze in het boek ook diverse mooie initiatieven en merken uit die helemaal aansluiten bij deze ideologie. Zo komen onder andere merken als Yoni, Abel, Miss Green, The Dutch Weed Burger, Studio JUX, Lemon Poppy, O MY BAG, Seepje en Fairphone aan bod in het boek. Al deze informatie wordt nog levendiger gemaakt met prachtige foto’s. Juist door de prachtige en eenvoudige vormgeving van de pagina’s vallen de kleurrijke foto’s van duurzame producten, merken en personen extra op.

Dit is een goede gids

Het boek is niet alleen heel uitgebreid, Marieke Eyskoot gebruikt ook nog eens klare taal en is recht voor z’n raap. Zo stelt ze dat de cosmetica industrie erop gericht is dat je je slecht, lelijk, oud, stinkend en onverzorgd gaat voelen zodat je producten gaat kopen om dat te verhelpen. Of zoals zij het verwoordt’: ‘het is een extreem commerciële business waarin mensen zichzelf verrijken door jouw lage zelfbeeld, twijfels en onzekerheden.’ Hear hear! Marieke Eyskoot laat haar persoonlijke mening sowieso regelmatig terugkomen in het boek en dat is wat mij betreft ook zeker één van de sterke punten van het boek. Ze besteed aandacht aan en geeft haar mening over macht, rolmodellen, LHBTQ, diversiteit, wit privilege, vrouwenrechten en nog heel veel andere sociaal politieke zaken die op het eerste oog wellicht niets met duurzaamheid te maken hebben, maar wel degelijk van belang zijn voor een eerlijke en duurzame wereld waarin de macht eerlijk verdeeld is en iedereen gelijke rechten heeft. Dat is ook de schoonheid van het hele boek: Marieke Eyskoot weet duurzaamheid nog verder uit het stoffige hoekje te trekken en maakt het toegankelijk, aantrekkelijk en veelomvattend. Duurzaam leven is in deze context meer dan alleen duurzame producten kopen: het is bewustwording, delen, vertrouwen, eerlijkheid en genieten.

Dit is een goede gids

Wil jij ook een exemplaar van dit prachtige boek in huis hebben? ‘Dit is een goede gids’ is algemeen verkrijgbaar en te koop bij Bol.com en verkrijgbaar als ebook. Je kunt het boek ook bestellen bij Youbedo. Als je hier een boek bestelt dan gaat een gedeelte van de opbrengst naar een goed doel dat jij kiest. Wil je Marieke Eyskoot en haar publicaties en activiteiten op de voet volgen? Neem dan ook eens een kijkje op haar website.

Deze review bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

8 gedachten over “Leestip: Dit is een goede gids”

  1. Wat een mooie review! Ik ben het ook helemaal eens. Eerst twijfelde ik nog of ik hem wel moest kopen in verband met open deuren en herhaling van de bekende feitjes, maar er staat nog zoveel meer in. En inderdaad, het leest lekker weg en het is zeker een soort naslagwerk wat ik nog eens vaker uit de kast zal trekken 🙂

    1. Ja, precies dat! Daarom ben ik ook zo laat met mijn review gezien de releasedatum. Ik wilde het boek eerst niet aanschaffen omdat ik bang was dat er weinig nieuws in zou staan, maar ik werd heel erg aangenaam verrast en vind het echt het beste duurzame handboek tot nu toe.

  2. Ik heb toevallig het boek een aantal dagen geleden gereserveerd bij de bibliotheek, dus ik ga het maar lezen met een notitieboekje er naast om interessante tips op te schrijven 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *