Spice for Life

Kookboektip: Spice for Life

Ik ben een enorm liefhebber van de Indiase keuken. Ik geniet intens van koken met allerlei specerijen en de mogelijkheden op het gebied van vegetarisch en veganistisch koken zijn in de Indiase keuken eindeloos. Ik was dan ook verheugd om kennis te maken met Anjula Devi en haar boek ‘Spice for Life’. Het boek is geschreven als een ode aan haar vader: een man die oneindig creatief was met kruiden en specerijen en geloofde in de helende eigenschappen van al deze specerijen. Zij heeft deze voorliefde en overtuigingen overgenomen en in haar kookboek ‘Spice for Life’ deelt zij haar kennis over specerijen en haar familierecepten met ons.

Spice for Life

In ‘Spice for Life’ draait alles, zoals de titel al doet vermoeden, om kruiden en specerijen. Anjula Devi is zeker niet de eerste persoon die de verwarmende, helende en gezonde eigenschappen van kruiden en specerijen erkent, maar in het kookboek weet zij deze wijsheden moeiteloos te vertalen naar heerlijke recepten voor elk moment van de dag. De recepten in het boek zijn onderverdeeld in 7 hoofdstukken: Ontbijt, Voorgerechten & Bijgerechten, Snelle Recepten & Salades, Vlees, Vis, Vegetarisch, Rijst & Brood en Chutney & Pickles. Elk hoofdstuk bevat enkele heerlijke gerechten gemaakt met verse ingrediënten en rijke kruiden en specerijen. Helaas is niet elk recept voorzien van een foto, maar de foto’s die in het boek staan zijn prachtig en geven een goed beeld van wat je kunt verwachten van de kookstijl van Anjula Devi.

Spice for Life

Omdat ik zo’n enorm liefhebber ben van de Indiase keuken vond ik in het boek talloze recepten die ik graag wilde uitproberen. Zo trokken de pakora’s van spinazie en ui direct mijn aandacht, maar ook de bloemkoolkofta, snijbonen en broccoli en Bombay-aardappel met rabarber. Omdat ik vegetarisch eet heb ik de hoofdstukken waar vlees en vis centraal staan overgeslagen, maar ook daarin vind je talloze smakelijke recepten vol met heerlijke specerijen. Aan de slag gaan met de recepten was echter wat lastiger dan ik dacht. Ik heb een flinke hoeveelheid kruiden en specerijen in huis (en dat is nog een understatement), maar zelfs ik had voor de recepten te weinig kruiden op voorraad om direct aan de slag te gaan. Gelukkig hebben we in Deventer een leuke Indonesische toko waar een aantal kruiden die ik nodig had worden verkocht. Zoek dus vooral een toko bij jou in de buurt om alle benodigde kruiden en specerijen in te slaan.

Spice for Life

De recepten in het boek laten de lezers eens op een andere manier kennismaken met Indiaas koken en illustreren de veelzijdigheid en flexibiliteit van de Indiase keuken. Laat je niet misleiden door de lengte van de ingrediëntenlijst en het recept: alhoewel deze nogal overweldigend over kunnen komen bestaat dit grotendeels uit de verschillende kruiden en specerijen van het recept en valt het uiteindelijke bereidingsproces reuze mee. Voor de echte liefhebbers van de Indiase keuken zijn vooral de laatste hoofdstukken enorm handig. Hier deelt Anjula Devi namelijk een aantal fijne en onmisbare recepten voor klassieke broden als chapati en roti en heerlijke chutneys als de pikante muntchutney, de rabarberchutney en de chutney van perzik en gegrilde sjalot.

Spice for Life

De recepten in het kookboek hebben stuk voor stuk een flinke ingrediëntenlijst en meestal toch wel een aantal zeer onbekende kruiden en specerijen, zoals asafoetida, mangopoeder, ajowan en granaatappelpoeder. Gelukkig geeft de schrijfster zelf al in het boek aan dat je vooral zelf ook moet experimenteren met combinaties van kruiden en specerijen. Daarnaast vind je achterin het boek ook nog een woordenlijst waar de diverse kruiden die voor ons wellicht minder bekend zijn worden toegelicht. Hier leerde ik bijvoorbeeld dat het voor mij onbekende asafoetida een specerij is dat in veel Indiase gerechten wordt gebruikt als vervanger van knoflook en dat ajowan ook wel bekend is onder de namen koningskomijn, ajowankarwij en caromzaad. Het veelvuldige gebruik van de voor ons nog relatief onbekende specerijen maakt de recepten niet heel toegankelijk voor iedereen, maar voor de echte liefhebber van kruiden en specerijen en de Indiase keuken is het boek echt een aanrader. Het biedt een heel nieuwe wereld aan smaken en combinaties die je zelfs in de meest uitgebreide Indiase kookboeken niet zo snel terugvindt.

Spice for Life

‘Spice for Life’ is voor de liefhebbers van de Indiase keuken en liefhebbers van koken met kruiden en specerijen een echte aanrader. Naast een rijkdom aan recepten leer je ook van alles over de diversiteit van smaken en toepassingen van kruiden en specerijen. Het boek van Anjula Devi is algemeen verkrijgbaar en bijvoorbeeld te bestellen bij Bol.com. Neem ook zeker eens een kijkje op het YouTube kanaal van Anjula Devi. Hier deelt ze regelmatig recepten en handige kooktechnieken.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *