recept vanillesuiker

Recept vanillesuiker

De meest eenvoudige en voordelige manier om duurzaam te leven is om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren erg actief met het maken van mijn eigen verzorgingsproducten, zoals handzeep, suikerscrub en lippenbalsem, en mijn eigen schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en allesreiniger, maar wij maken ook in de keuken heel veel producten gewoon zelf. De meeste kruidenmixen, sauzen en gerechten maak je net zo eenvoudig zelf en vaak ook vele malen verser en smakelijker. Vanaf nu zal ik wekelijks één van onze recepten delen zodat ook jij heel eenvoudig de lekkerste basisproducten zelf kunt maken zonder allerlei gekke toevoegingen en onnodige verpakkingen.

Alhoewel het recept deze week nauwelijks een recept te noemen is deel ik het vandaag toch. Vanillesuiker is namelijk één van die producten dat ontzettend makkelijk zelf te maken is, maar dat mensen vaak toch nog gewoon in de supermarkt kopen. Van die nep vanillesuiker waar geen vanillestokje bij komt kijken, slechts suiker en aroma. Om het nog erger te maken is deze vanillesuiker ook nog eens in individuele zakjes verpakt, die vervolgens weer in plastic gewikkeld zijn. Natuurlijk zijn vanillestokjes tegenwoordig erg duur en is vanillesuiker een voordelig alternatief in veel gerechten, maar dan liever wel échte vanillesuiker zonder al die verpakkingen. Juist door de vanillestokjes die je koopt optimaal te benutten heb je waar voor dat geld. Heb je een vanillestokje gebruikt in een recept? Gooi de peul niet weg, maar maak er je eigen echte vanillesuiker van.

recept vanillesuiker

Ingrediënten:

 • fijne suiker
 • vanillestokjes (al dan niet gebruikt)
 1. Ik kan nu wel heel ingewikkeld gaan doen, maar zelf vanillesuiker maken is ontzettend eenvoudig. Kies een pot uit die past bij de hoeveelheid suiker die je verwacht te gebruiken.
 2. Vul die pot met fijne suiker. Fijne suiker heeft de prettigste structuur voor vanillesuiker.
 3. Als je een vanillestokje gebruikt hebt in een recept gooi je de peul niet weg. Deze plaats je in de suiker. Doe dit voortaan met al jouw vanillestokjes. Je kunt natuurlijk ook het merg door de suiker mengen voor een extra aromatische suiker, maar dit is niet nodig.
 4. Schud de pot even goed en binnen de kortste keren heb je een heerlijk geurende pot vol vanillesuiker. Hoe langer de pot staat, hoe lekkerder de suiker wordt natuurlijk.

recept vanillesuiker

Wij gebruiken de vanillesuiker natuurlijk in allerlei lekkere cakes, koekjes en andere baksels, maar het is ook lekker door het pannenkoekenbeslag bijvoorbeeld. Mocht een recept vragen om een vanillestokje en heb je deze niet op voorraad? Vervang dit dan bijvoorbeeld door vanillesuiker of vanille extract. Vul de pot telkens weer aan met nieuwe suiker en vanillestokjes zodat je een eindeloze voorraad hebt en nooit meer die voorverpakte onzin hoeft te kopen.

Recept Vanillesuiker


There are 8 comments

Add yours
 1. Hermien - KouweKleren

  Ik gebruik eigenlijk zelden een vanillestokje of vanillesuiker, al heb ik dat laatste wel in huis. Ik ga dit onthouden voor als het wel het geval is. Dat vanillestokje zie ik trouwens altijd alleen per stuk in een plastic reageerbuisje in de supermarkt. Waar koop jij het los?

  • awkwardduckling

   Ik heb vanillestokjes helaas nog niet verpakkingsvrij gezien. Ze zijn inderdaad in die plastic buisjes te koop of in plastic zakjes bij de kruiden en specerijen. Denk dat dit ook wel nodig is om de peul te beschermen tegen uitdroging.


Post a new comment