Plasticdieet

Doe jij mee met het Plasticdieet?

Plastic bekers, rietjes, plastic zakjes, waterflesjes, broodzakken: we verbruiken wat plastic op een dag met z’n allen! Dat plastic niet goed voor het milieu is weten we ondertussen wel, maar waarom wordt er dan nog steeds zoveel gebruik gemaakt van plastic? De overstap maken naar minder plastic is voor de meeste mensen toch nog behoorlijk lastig. Ontzettend veel producten zijn voorverpakt in plastic, op een terrasje krijg je vaak standaard een rietje in jouw glas, de koffie op het werk komt met een gratis plastic bekertje en zo worden we dagelijks overspoeld met plastic zonder dat we er erg in hebben. Gelukkig kun je ook heel goed zonder al deze (wegwerp)producten en om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met een leven zonder plastic wordt jaarlijks het Plasticdieet georganiseerd.

Plasticdieet

Het Plasticdieet is een onderdeel van Plastic Free July. Plastic Free July is een van origine Australisch initiatief dat is ontstaan in 2011 en dat al snel wereldwijde aanhang kreeg. De Plastic Free July challenge vindt elk jaar plaats en met de actie wil de organisatie aandacht vragen voor het enorme verbruik van plastic in ons dagelijks leven en hiertegen in actie komen. De actie is voornamelijk gericht op single-use plastic, oftewel wegwerpplastic zoals verpakkingen, plastic tassen en plastic flesjes en bekers: plastic dat eigenlijk volledig overbodig is in ons leven en alleen maar zorgt voor een toenemende hoeveelheid plastic afval.

Plasticdieet

Opgemärkt en Emma + John organiseren in juli tijdens Plastic Free July het Plasticdieet. Tijdens het Plasticdieet leef je een maand lang zonder plastic (wegwerp)producten en kun je zelf ervaren hoe het is om jouw plastic consumptie drastisch te verlagen. De organisatoren voorzien je van tips, inspiratie en leuke extra’s en via social media kun je kennismaken met andere deelnemers zodat je extra gestimuleerd wordt en actief onderdeel uitmaakt van een community met hetzelfde doel en dezelfde uitdaging.

Plasticdieet

Waarom zou je deelnemen aan deze plastic uitdaging? Plastic is, zoals eerder gezegd, enorm belastend voor het milieu. Bij de productie wordt er gebruik gemaakt van aardolie en andere schadelijke stoffen en het proces gaat gepaard met waterverspilling en -vervuiling. Alhoewel plastic een materiaal is dat enorm lang meegaat is dit ook gelijk een risico omdat het na gebruik niet vergaat of afbreekbaar is. Hierdoor blijft het plastic in het milieu waar het in de oceanen kan belanden en het ecosysteem verstoord. Denk bijvoorbeeld eens aan de plastic soep of aan alle dieren die verstrikt raken in plastic of een maag vol hebben met allerlei plastic afval. Daarnaast komt ook steeds meer aan het licht dat plastic eigenlijk heel slecht is voor onze gezondheid (denk aan bpa en weekmakers) en ook in onze voedselketen belandt door onze eigen vervuiling. Genoeg redenen dus om ons gebruik van plastic drastisch te verminderen.

Plasticdieet

Door je in te schrijven via de website van het Plasticdieet ontvang je wekelijks tips, inspiratie en werkbladen om het leven zonder plastic leuk en eenvoudig te maken. Inschrijven is helemaal gratis en je kunt jouw ervaringen delen op social media met de hashtag #plasticdieet. Deel je ervaringen en stel je vragen ook vooral in de Facebookgroep van het Plasticdieet.

Bron foto’s: MarisaElisa FotografieThere are no comments

Add yours