wat te doen met kurken

10x wat te doen met kurken

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om kurken opnieuw te gebruiken.

#1 Meubeldoppen

kurken

Het is natuurlijk ontzettend zonde dat die zware stoelen, tafels en banken permanente krassen maken op jouw mooie vloer. Je kunt hiervoor anti-kras viltjes kopen, maar nog eenvoudiger is het op plakjes kurk op de poten te plakken om krassen tegen te gaan.

#2 Stempels

Omdat kurken zo ontzettend eenvoudig in vorm te snijden zijn, zijn ze heel erg geschikt als stempels. Snijd één uiteinde van de kurk in een vorm die je leuk vindt en je hebt er ontzettend lang plezier van. Ook leuk om samen met kinderen te doen!

#3 Kaarsen

kurken

Als je een kurk een nachtje laat weken in alcohol is de kurk heel goed te gebruiken als kaars in een houder. Je kunt de kurk ook gebruiken als brandbaar materiaal voor in een vuurkorf of barbecue. De meningen lijken hierover echter te verschillen omdat kurk geen vloeistoffen op kan nemen, maar het kan natuurlijk wel na een nacht weken dat de vloeistof zodanig in de gaten en kieren van de kurk is getrokken dat dit werkt.

#4 Luchtplantjeshouder

tillandsia

Tillandsia, beter bekend als luchtplantjes, zijn de laatste jaren enorm populair geworden in ons land. Deze kleine plantjes hebben geen aarde nodig om te overleven en halen hun voedingsstoffen uit de lucht en uit water. De plantjes zijn enorm makkelijk in het onderhoud en kunnen op allerlei leuke manieren in het interieur worden verwerkt. Zo kun je de luchtplantjes een leuk plekje geven in huis door ze te bevestigen op een kurk (kan zelfs met lijm!) en deze in een leuke hanger te verwerken of als magneet ergens tegenaan te hangen. Je kunt er alle kanten mee op.

#5 Plantenbordjes

Het is leuk om heel veel verschillende plantjes in de tuin te zetten, maar wat is ook alweer welke plant? Met deze leuke bordjes weet je voortaan altijd waar je jouw plantjes kunt vinden.

#6 Deurknop

Door de vorm van sommige kurken is het ook zeker een leuk idee om een aantal kurken te gebruiken om dat ene saaie kastje op te leuken met wat deurknoppen van kurk.

#7 Knutselen met kinderen

De knutselmogelijkheden met kurken zijn eigenlijk eindeloos. Je kunt van kurken leuke poppetjes, vogelhuisjes of bouwwerken maken, maar ook een aantal bootjes in elkaar knutselen die vervolgens ook nog eens blijven drijven! Neem vooral een kijkje op Pinterest om inspiratie op te doen.

#8 onderzetters

Heb je een flink aantal kurken tot je beschikking overweeg dan eens om een aantal leuke onderzetters te maken van de kurken. Je kunt natuurlijk onderzetters maken voor glazen en bekers, maar nog handiger is het om mooie onderzetters te maken voor pannen. Niet alleen staat het leuk op tafel, het materiaal kan ook nog eens goed tegen warmte en is dus veilig in gebruik.

#9 sleutelhanger

Ik geef toe: er zijn leukere sleutelhangers te vinden dan een simpele kurk, maar een kurk als sleutelhanger biedt een aantal voordelen. Zo is de kurk groot genoeg om altijd terug te vinden in jouw tas en, het grootste pluspunt wat mij betreft, kurk blijft drijven! Mocht je dus veel aan of op het water vertoeven dan is het niet eens zo’n gek idee om jouw sleutel vast te maken aan een sleutelhanger van kurk want je vindt je sleutel snel weer terug met een kurk als sleutelhanger.

#10 leuke aandenkens voor een feest of bruiloft

Als je een feest of bruiloft organiseert wil je de gasten graag iets leuks meegeven dat persoonlijk en leuk om te bewaren is. Met kurken kun je alle kanten op. Zo kun je met kurken de wijnglazen personaliseren en labelen (en de kurken mogen de gasten houden), maar je kunt van de kurken ook leuke gepersonaliseerde sleutelhangers maken met een mooie boodschap eraan. Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Zo kun je gasten de mogelijkheid geven om een persoonlijke boodschap of groet op een kurk te schrijven. Bewaar al deze kurken in een mooie pot en je hebt een fantastisch aandenken aan die speciale avond.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om kurken opnieuw te gebruiken

16 gedachten over “10x wat te doen met kurken”

  1. Wat een leuke ideeën! Ik zit net op de bank met een glas wijn. Ik verzamel onze kurkenstoppen om binnen te brengen bij een bouwbedrijf dat er isolatiemateriaal mee maakt. Iets minder creatief dus, maar ook nuttig!

  2. Eddy Vandevoorde

    dit is een goede site heel veel super veel goede ideeen goed voor milieu
    Dit wil ik zeker niet meer missen dank U

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *