PMD afval

10x wat te doen met plastic flessen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, glazen potten, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege plastic flessen opnieuw te gebruiken.

Laat ik voorop stellen dat ik geen groot voorstander ben van plastic flessen. Ik drink zelf nauwelijks tot nooit frisdrank, wij maken zelf limonade voor onze zoete trek. Alhoewel plastic flessen op grote schaal worden gerecycled vind ik de productie ervan niet zo prettig en zou ik zelf liever zien dat dranken standaard zouden worden verkocht in glazen flessen met statiegeld. Helaas is dit tot op heden niet het geval en zijn plastic flessen nog steeds de standaard. Mocht je nu van die niet-recyclebare plastic flessen in huis hebben of graag jouw lege plastic flessen in huis een nuttige bestemming willen geven dan deel ik hierbij 10 handige tips om plastic flessen een tweede leven te geven.

#1 Vertical garden

In mijn artikel over indoor gardening liet ik jullie al kennismaken met vertical gardening. Voor zo’n vertical garden kun je heel eenvoudig plastic flessen gebruiken, bijvoorbeeld voor een windowfarm. Een windowfarm is te omschrijven als een vertical garden ‘next level’. Met plastic flessen maak je een uitgebreid systeem maken van ‘plantenpotten’ die je, via de bijzondere manier waarop de windowfarm is aangelegd, kunt voorzien van water en voedingsstoffen en welke je vervolgens voor het raam hangt. Natuurlijk hoef je het niet zo ingewikkeld te maken en kun je de flessen ook enkel als plantenpotten gebruiken.

#2 Plantenbewatering

Een oase aan groen in de tuin is natuurlijk heerlijk, maar deze oase bewateren is vaak nog een hele uitdaging, vooral als het dagen aaneen droog is. Gelukkig zijn er handige trucjes om jouw planten toch altijd van voldoende water te voorzien. Zo kun je van een plastic fles eenvoudig een bewateringssysteem maken zodat je slechts eens in de zoveel tijd de fles hoeft te vullen in plaats van bijna dagelijks de planten water te geven. Je kunt de fles vullen, in de aarde steken en het water hier geleidelijk uit laten lopen, maar je kunt de fles ook boven de planten hangen en hier kleine gaatjes in maken zodat het water van bovenaf de planten bereikt. Het eerste systeem werkt ook voor planten binnen, maar daar valt zo’n grote fles toch wel heel erg op. Je kunt ook de flessen halveren en door de helften in elkaar te plaatsen een heel slim bewateringssysteem creëren voor de planten.

#3 Stempel

Je kunt natuurlijk alles wel als een stempel gebruiken, maar de onderkant van een plastic fles geeft wel een heel leuk effect. En laten we eerlijk wezen: het maakt kinderen toch weinig uit waar ze mee stempelen want knoeien met verf is altijd leuk!

#4 Plantenpotjes

Ik vind deze plantenpotjes zó leuk! Met een beetje handigheid en knipwerk maak je in een handomdraai deze schattige potjes voor jouw plantjes.

#5 Spaarvarken

Van een lege fles maak je heel eenvoudig een eigen spaarvarken. Je kunt de fles zo opleuken en schilderen als je zelf wilt en het is uiteindelijk een stuk eenvoudiger om geld uit dit spaarvarken te vissen dan uit een andere spaarpot.

#6 Jetpack

In een artikel over hergebruik van materialen mogen suggesties voor creaties voor kinderen natuurlijk niet ontbreken. Deze leuke jetpack is best eenvoudig te maken en zo leuk voor kinderen met een rijke fantasie!

#7 DIY kas

Ik geef toe: dit project kost wel wat meer tijd, moeite en hulpmiddelen, maar hoe tof is dit? Met een heleboel plastic flessen kun je een goedkope kas maken. De flessen zorgen ervoor dat de temperatuur in de kas wordt verhoogd, het is steviger dan het lijkt door de verankering van de plastic flessen en het is heel eenvoudig te repareren als er eens een fles kapot gaat. Op de website van Sustainable Learning vind je een handleiding om zelf zo’n kas van plastic flessen te maken.

#8 Vogelvoederfles

Van een eenvoudige plastic fles kun je op diverse manieren een heel handig vogelvoedersysteem maken. Ideaal voor die koude wintermaanden om in de tuin op te hangen. Neem eens een kijkje op Pinterest voor allerlei leuke ideeën.

#9 Sprinkler

Alhoewel een sprinkler naar mijn idee een echt Amerikaans iets is en het in Nederland niet veel voorkomt deel ik deze tip toch. Wil je namelijk snel en effectief jouw tuin bewateren dan is een sprinkler toch best een uitkomst. Met een eenvoudige plastic fles en een tuinslang creëer je jouw eigen sprinkler installatie voor in de tuin.

#10 Traktaties

Met een beetje verf, wat papier en wat creativiteit kun je van plastic flessen ontzettend leuke traktaties maken voor feestjes en verjaardagen. Pinterest staat vol met ideeën, zoals bovenstaande appeltjes van Red Ted Art.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om plastic flessen opnieuw te gebruiken

5 gedachten over “10x wat te doen met plastic flessen”

  1. Wat een onwijs leuke ideeën! Toen ik nog op kamers woonde gebruikte ik legen flessen als vaas! Op een dag kwam een vriendin langs en die vond dat zo bizar, dat ze een vaas voor mij kocht! Toch jammer nu ik erover nadenk! 🙂

  2. Ik ben zelf ook actief bezig met het hergebruiken van huis, tuin en keukenproducten. Het plantenbewateringssysteem vind ik een goede tip. Ik heb namelijk veel plastic flessen thuis die ik er goed voor kan gebruiken. Ga er vanmiddag gelijk wat mee doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *