groenteafval hergebruiken

10x wat te doen met fruit- en groenteafval

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om fruit- en groenteafval opnieuw te gebruiken.

Het gebeurt zo vaak dat ik in de keuken mijn maaltijden aan het bereiden ben en schrik van de enorme hoeveelheid groenteafval dat ik na het wassen, snijden, raspen en schillen over heb. Natuurlijk kun je dit groenteafval verzamelen in een apart bakje en bij het gft-afval gooien of zelf composteren, maar er zijn nog talloze andere opties om dit fruit- en groenteafval op een handige manier te hergebruiken. Zo gaan we de verspilling van voedsel tegen en kunnen we ook nog eens flink besparen.

#1 Opnieuw laten groeien

groenteafval hergebruiken

Wist je dat je veel groentesoorten weer opnieuw kunt laten groeien als je deze hebt gebruikt? Het klinkt ongelofelijk, maar het is echt waar! Na het snijden van de groente kun je de groente weer in de aarde of in het water zetten en dan groeien deze groenten gewoon weer terug, klaar voor nog een ronde. Groenten die je nog een keer kunt laten groeien zijn onder andere de bosui, prei, bleekselderij, aardappel, venkel, sla, gember en knoflook.

#2 Zaadjes

groenteafval hergebruiken

De meeste mensen denken er niet over na en gooien de zaadjes van de meeste groente- en fruitsoorten direct bij het afval. Enorm zonde want je kunt hier nog een heleboel mee doen. Sommige zaden zijn eetbaar en heerlijk door een gerecht of als snack tussendoor, zoals de zaden van de pompoen, andere zaden kun je voorzichtig verzamelen, afspoelen, drogen en bewaren om te zaaien. Wie weet wat voor prachtige groente je uit die zaadjes kunt laten groeien!

#3 Groei een plant

groenteafval hergebruiken

De pit van de avocado verdient een eigen categorie, want wist je dat je die enorme pit tot een prachtige plant kunt laten uitgroeien? De avocadoplant wint de laatste tijd enorm aan populariteit op social media en met een beetje liefde en geduld kun je jouw urban jungle uitbreiden met deze prachtige plant. Avocado’s zal de plant niet zo snel geven, maar je interieur wordt er wel door opgeleukt. Dit kun je trouwens met nog wel meer zaden doen. Wij hebben bijvoorbeeld een ontzettend leuk citroenboompje, maar het schijnt dat je ook een eigen appelboompje of dadelboom kunt laten groeien met een beetje liefde en zorg.

#4 Groentebouillon

groenteafval hergebruiken

Voor een smakelijke bouillon heb je echt niet altijd de mooiste stukken van die wortel, bleekselderij, bloemkool, ui of willekeurig ander stuk groente nodig. Het is juist ontzettend handig om alle restjes van deze groente te bewaren en hier een overheerlijke bouillon van te maken. Je kunt een bakje in de koelkast zetten voor de restjes als je dit snel bereidt, maar je kunt ook een bakje in de vriezer bewaren waar je elke keer opnieuw het groenteafval aan toevoegt. Als je genoeg restjes hebt opgespaard kun je aan de slag gaan met jouw groentebouillon.

#5 Gewoon opeten

groenteafval hergebruiken

Je staat er vaak niet zo bij stil, maar heel veel van de zaden, schillen en het loof kun je gewoon opeten. De schil van een appel is gedroogd een heerlijke snack en de zaden van de pompoen zijn geroosterd een heerlijke toevoeging aan elk gerecht. En wist je dat je het loof van de wortel en venkel gewoon kunt eten? En dat de stam van de broccoli ook heel lekker en voedzaam is? Wees eens inventief en verwerk de restjes gewoon in het gerecht als je ze kunt eten.

#6 Extract

groenteafval hergebruiken

Onlangs deelde ik al een handig recept om je eigen amandelextract te maken, maar je kunt natuurlijk van veel meer dingen een eigen extract maken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een flinke hoeveelheid wodka en een product waar je extract van wilt maken. Hier zijn de schillen van de citroen, limoen of sinaasappel bijvoorbeeld ideaal voor. Gooi deze dus niet meer weg, maar maak er iets heerlijks van!

#7 Invriezen

groenteafval hergebruiken

Ik heb de laatste jaren mijn vriezer helemaal ontdekt en probeer alles wat ik niet direct opmaak te bewaren in de vriezer. Mocht je dus na het koken een restje wortel, een stuk broccoli of prei overhebben, gooi het niet weg, maar vries het in. Als je al deze restjes bewaart heb je altijd een hoeveelheid groente op voorraad om te gebruiken in soepen, curry’s of andere gerechten. Dit geldt ook voor diverse kruiden. Sommige kruiden kun je direct invriezen, anderen kun je bewaren in een scheutje olijfolie in een ijsblokjeshouder. Ideaal!

#8 Juices en smoothies

groenteafval hergebruiken

Heb je loof van wortels, een stuk broccoli, wat kruiden of wat overrijp fruit over? Gooi het niet weg, maar gooi het in een blender en maak er een heerlijke smoothie of juice van. Ideaal om die voedzame restjes te verwerken in plaats van weg te gooien.

#9 Kleurstof

groenteafval hergebruiken

Als je schillen over hebt na het snijden gooi je ze natuurlijk niet weg. Want wist je dat je diverse groenteschillen kunt gebruiken als natuurlijk kleurstof? Ideaal als je jouw kleding een ander kleurtje wilt geven, eieren op een natuurlijke manier wilt kleuren of creatief aan de slag wilt gaan met kinderen. Bietenschillen geven een rode kleur af, uienschillen een oranje kleur, rode kool een blauwe kleur en sinaasappels en citroenen een gele kleur. Met nog diverse andere bladeren en kruiden kun je zo een heel spectrum aan natuurlijke kleurstoffen creëren.

#10 Poetsen met een bananenschil

groenteafval hergebruiken

De bananenschil heeft nog een eigen artikel gekregen want je kunt er eigenlijk zoveel mee doen. Het meest opvallende is misschien wel dat je met de schil van een banaan heel effectief jouw schoenen kunt poetsen of het zilver kunt oppoetsen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar het is toch zeker de moeite van het proberen waard!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om fruit- en groenteafval opnieuw te gebruiken

11 gedachten over “10x wat te doen met fruit- en groenteafval”

 1. Leuke dingen bij,maar helaas pindakaas, bij veel zaden zijn de vruchten afkomstig v hybriden, je zult dus van veel planten krijgen en geen vruchten…uit aarpappelschillen zal je echt geen aardappels kweken, tenzij je ze misschien heel dik schilt, en niet gepoederd zijn tegen scheuten aanmaken, en van je prei enzo, nog nooit geprobeert, maar volgens mij moet je nogal wat loof eraq laten om terug te groeien, en ik ben daar nogal, zuinig in ? ik kijk graag eens naar een kookprogramma, maar als ik daarin zie wat ze afsnijden van een groenten voor ze beginnen verwerken…. om slecht van te worden! Een beetje groen aan de wortel kan heus geen kwaad!

  1. Met prei, bleekselderij en bosuitjes moet je een klein stukje overhouden om dit weer terug te laten groeien. Het duurt even, maar het is een leuk experiment ;). Het is inderdaad jammer wat ze soms bij die kookprogramma’s overhouden na het snijden, dat geeft soms wel een erg verkeerd voorbeeld.

   1. Mijn prei en bosui waren na twee weken zo groot als mijn hoofd 😀 het kan dus wel! Wat wel belangrijk is om bij schillen en loof te letten of het biologisch geteeld is.. anders kan het pesticiden bevatten en die krijg je dan ook binnen. Ik worstel daar ook mee, probeer nu ook al het loof en schillen enzo te hergebruiken (ook de pulp uit m’n juicer) maar dat baart me soms wat zorgen. Ik probeer dingen verpakkingsvrij te kopen maar lukt niet altijd biologisch in mijn omgeving. Het blijft zoeken!

    PS Ik hou van deze series van jou, echt geweldig!

    1. Ja, alles biologisch en verantwoord vinden is echt een uitdaging. Ik probeer er sowieso meer op te letten dat zoveel mogelijk lokaal geteeld is. Hier in Nederland worden minder pesticiden gebruiken dan wanneer iets geïmporteerd is. Hoe verder weg het vandaan komt, hoe onzekerder ik ben over het verantwoord gebruik van pesticiden.

   2. Misschien een tip:Aardappelschillen kun je na het te hebben gewassen gewoon frituren voor een overheerlijke snack…..Succes!!

 2. Goeie tips. Heb laatst van het groenteafval bouillon gemaakt. De groente gemalen en gezeeft voor de soep en met de groenteprut heerlijke groente pannekoekjes gebakken. In totaal dus de aangekochte groente 3x gebruikt. Op die manier koken en met voedsel omgaan is niet alleen slim, maar ook leuk en lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *