goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #9

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Haarlemmermeer zet mes in restafval

recycle

Gemeentes worden steeds creatiever met restafval! In Trouw verscheen deze week een artikel over Haarlemmermeer, waar groente- en fruitafval, bij wijze van proef, zo vroeg mogelijk wordt ingezameld om te worden vergist voor biogas en CO2 en waar nog meer ideeën opborrelen om nog efficiënter afval te scheiden. Uit een recente meting is gebleken dat het restafval van de bewoners die deelnemen aan de proef is afgenomen van 198 naar 60 kilo restafval per jaar. Bewoners worden actief betrokken bij het systeem en gestimuleerd om het afval te scheiden met kortingen op de afvalstoffenheffing, een gratis schep compost of een gratis Groengas-tankbeurt.

Alle zeilen bijzetten

zeilen

In Het Parool stond deze week een ontzettend leuk artikel over de twee Nederlanders Ivar en Floris die met een zeilboot de wereld over varen op zoek naar mooie, duurzame initiatieven. Ze zijn nu al een jaar onderweg en nog lang niet klaar met het ontdekken van alle innovatieve en duurzame oplossingen die de mens wereldwijd heeft bedacht. Op hun website Sailors for Sustainability houden ze een logboek bij van hun avonturen.

Schooljongens uit protest in rokjes naar school

school

Er is al jaren veel te doen om de vaak scheve kledingvoorschriften voor meisjes op (vooral Amerikaanse) scholen, maar de kledingvoorschriften voor jongens zijn soms ook absurd, zoals Metro deze week weer liet zien. In het Britse Exeter mochten de meisjes met mooi weer met blote benen naar school, maar de jongens werden geacht ‘gewoon’ een lange broek te dragen omdat shorts geen onderdeel uitmaken van het schooluniform. Zo’n 30 jongens van de school besloten hier actie op te ondernemen en verschenen op school in een rokje. De actie heeft de leiding van de school in elk geval aangezet tot het nadenken over eventueel andere regelgeving omtrent kleding.

Circulair inkopen ‘in stroomversnelling’

circulaire economie

Op NOS verscheen deze week een artikel over de toenemende populariteit van circulair inkopen. Steeds meer bedrijven houden bij de aanschaf van producten al rekening met het hergebruik na de levensloop van het product. In het artikel staan diverse voorbeelden van bedrijven en overheidsinstanties die actief meewerken aan deze circulaire economie, zoals beddenfabrikant Auping, Landal Greenparks, Universitair Medisch Centrum Utrecht, gemeente Wageningen en de Rijksoverheid. Het is met recht goed nieuws te noemen dat circulair produceren en ondernemen steeds meer terrein wint in ons land!There are no comments

Add yours

CommentLuv badge