Dat is pas goed nieuws! #7

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

‘Met de bonen erbij van HAK’

bonen

HAK bestaat dit jaar al 65 jaar, maar oud en stoffig is het bedrijf allesbehalve. De laatste jaren is het bedrijf zelfs aan een enorme innovatie bezig en heeft het merk, naast de reguliere groente in potten, zich toegelegd op een aantal verrassende nieuwe producten. In het AD deze week verscheen een artikel over HAK (link via Blendle) en over deze nieuwe producten die de laatste jaren zijn uitgebracht. Het is een ontzettend positief en leuk artikel over een Nederlands familiebedrijf en het is ook nog eens leuk dat er in het artikel even wat aandacht is voor de nieuwe producten van het merk, zoals de nieuwe bonenworst en bonenburger (erg lekker trouwens!).

Dit gebeurt er als je gewone kinderen vrijlaat in de wildernis

minimaliseren met peuters en kleuters

Op De Correspondent verscheen deze week een ontzettend interessant artikel over de aard van de mens. Wat gebeurt er als je een groep jongens vrij laat in de natuur en hun eigen plan laat trekken? Veel van ons zullen direct denken aan Lord of the Flies, een klassieker waarin een groep jongens strandt op een onbewoond eiland en er gaandeweg wanorde en drama uitbreekt. De waarheid lijkt toch iets genuanceerder te zijn en de menselijke aard iets minder wreed. Er zijn namelijk echt experimenten uitgevoerd waarin mensen in een soortgelijke situatie werden gebracht en alhoewel het best mogelijk is om mensen tegen elkaar op te zetten en onrust en onvrede te veroorzaken blijken mensen toch goedaardiger te zijn en meer geneigd te zijn tot samenwerking en behulpzaamheid. Althans, volgens de schrijver van het artikel. Alhoewel het gedrag van mensen soms onvoorspelbaar kan zijn en heel erg afhankelijk is van de omstandigheden vond ik het toch een erg mooi artikel dat eindelijk eens de positieve kanten van de mens belicht.

Duurzaam eten verovert keuken

biodynamisch

Het AD wist deze week te melden dat duurzaam voedsel de Nederlandse huishoudens heeft veroverd. Steeds meer consumenten kiezen in de supermarkt voor producten met een duurzaamheidskeurmerk, vooral voor eieren en vis. In het artikel wordt ook opgemerkt dat het te maken kan hebben met het toenemende aanbod van duurzame producten in de schappen: het aanbod heeft natuurlijk invloed op de vraag, maar de vraag ook zeker op het aanbod. Ik vind het heel fijn om te zien dat er steeds meer consumenten zijn die weloverwogen hun boodschappen doen en vaker kiezen voor de producten die duurzaam zijn.

Sissen naar vrouwen straks ook strafbaar in Rotterdam

vrouw op straat

De NOS meldde deze week dat na Amsterdam ook in Rotterdam intimidatie op straat strafbaar wordt gemaakt. Via een Algemene Plaatselijke Verordening wordt sissen, uitschelden, achternalopen, naroepen en om seks vragen verboden en mensen die hierop worden gepakt kunnen een boete verwachten van maximaal 4.100,- of maximaal 3 maanden cel. Deze maatregel wordt ingevoerd omdat iedereen zich op straat veilig zou moeten voelen en niemand zijn of haar gedrag, kleding of route zou moeten aanpassen vanwege intimidatie op straat. Ook Den Haag wordt er gesproken over deze maatregelen. Alhoewel de invoering van deze maatregelen alleen maar toe te juichen is, draait alles natuurlijk om de handhaving. Tot op heden is het beleid nog niet gehandhaafd in Amsterdam en zijn er nog geen boetes uitgedeeld. Het blijft lastig om te handhaven omdat de dader op heterdaad betrapt zou moeten worden, maar het strafbaar stellen is in elk geval een stap in de goede richting en een duidelijke boodschap.

Honderd groentjes, allemaal even goed

DJ100 2017

Trouw (link via Blendle) schreef afgelopen week over de DJ100 verkiezing, een zoektocht naar de meest duurzame jonge koplopers van Nederland. In hun artikel over de presentatie van de DJ100 van 2017 belichten ze een aantal prachtige initiatieven en duurzame individuen uit ons land en laten ze zien dat duurzaamheid op allerlei verschillende manieren kan worden vormgegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *