niet de eenden voeren

Waarom je geen brood aan de eenden moet voeren

Laatst reed ik langs de vijver bij mij om de hoek en zag ik het weer: een aantal mensen dat gewapend met een zak oud brood naar de vijver liep. Hoogstwaarschijnlijk om gezellig de eenden en ganzen te voeren, want weggooien is zo zonde en die arme beesten zullen vast wel honger hebben. Men bedoelt het heel goed natuurlijk, maar wist je dat het helemaal niet zo goed is om brood te voeren aan de eenden?

  • Het is helemaal niet zo gezond voor eenden om zoveel brood te eten. Van nature eten eenden (water)planten, gras en zaden en zorgen ze uitstekend voor hun eigen maaltijd. Van al dat voeren krijgen eenden veel te eenzijdig voedsel binnen en ze krijgen stoffen binnen die helemaal niet zo goed zijn voor ze, zoals teveel zout. Het brood zit vol koolhydraten en dat zijn ze van nature helemaal niet gewend.
  • Veel brood wordt niet opgegeten en zorgt voor de verontreiniging van het water en is een bron van ziekteverwekkers. Hierdoor kunnen ook de vissen in het water sterven.
  • Het brood trekt ook andere dieren aan, zoals ratten, muizen en meeuwen. Deze dieren verstoren het evenwicht en veroorzaken vaak overlast in de buurt. Daarnaast eten de ratten de eendeneieren op.
  • Mannetjes worden agressiever en krijgen een hoger libido. Hier worden de vrouwtjes uiteindelijk de dupe van want het leidt tot agressieve paring en de vrouwtjes kunnen dit niet ontvluchten. Het gevolg is getraumatiseerde eenden en zelfs vrouwtjes die vluchten en hun eendenkuikens achterlaten. Vorig jaar meldden vogelopvanghuizen al dat zij veel weeseendjes zagen binnenkomen.

niet de eenden voeren

Natuurlijk kan het geen kwaad om de eendjes gezellig een keertje te voeren, maar voer de eenden dan maïs of een ander graan. Heb je toch wat brood over dat je graag wilt voeren? Doe dit dan met mate, voer het in kleine stukken en zorg ervoor dat het helemaal op wordt gegeten waar je bij staat. Voor meer informatie over verantwoord voeren van (water)vogels kun je ook een kijkje nemen op de website van de Vogelbescherming.

Bron informatie: https://www.vogelbescherming.nl/

1 gedachte over “Waarom je geen brood aan de eenden moet voeren”

  1. Pingback: Lees mee 34: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *