duurzaam winkelen bij Xenos

5x duurzaam winkelen bij Xenos

Steeds meer mensen verdiepen zich in duurzaamheid en willen actieve stappen zetten om hun dagelijks leven te vergroenen. Maar, hoe doen je dat als je een beperkt budget hebt en niet in een stad woont waar je op elke hoek van de straat een hippe conceptstore hebt met duurzame gadgets? Nou, ik kan je vertellen dat duurzaam leven en duurzame producten aanschaffen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Steeds meer grote winkels hebben hun assortiment uitgebreid met handige duurzame producten die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Voor jouw biologisch afbreekbare bordjes ga je naar de HEMA, zonnepanelen kopen we gewoon bij IKEA en herbruikbare koffiebekers voor onderweg en katoenen tasjes zijn werkelijk waar overal te koop. Om jullie te laten zien dat duurzaam winkelen in elke winkelstraat van Nederland mogelijk is deel ik vanaf nu handige tips voor duurzame producten in de schappen van de meest favoriete winkels van winkelend Nederland. Op deze manier wil ik laten zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Vandaag in de schijnwerpers: Xenos.

Xenos is toch wel één van de meest populaire winkels in ons land voor huishoudelijke producten en interieuritems. De winkel is geliefd bij velen vanwege de diversiteit van het assortiment en de vaak lage prijzen. Erg duurzaam wordt het vaak niet genoemd, maar ook groene meisjes en jongens kunnen niet ontkennen hier wel eens binnen te stappen. Gelukkig kun je ook bij Xenos aardig wat mooie producten vinden die passen binnen een duurzame lifestyle. Vandaag tip ik 5 duurzame opties in de schappen van de Xenos.

#1 Kookboekjes

duurzaam winkelen bij Xenos

Sinds enkele maanden verkopen ze bij Xenos een ontzettend leuke reeks kookboekjes voor de mooie prijs van € 6,99 per stuk. In de kleurrijke boekjes vind je natuurlijk talloze recepten, maar ook een heleboel handige informatie voor in de keuken. In de reeks vind je een aantal leuke boekjes die helemaal aansluiten bij een duurzame lifestyle. Wat dacht je bijvoorbeeld van het boek ‘Eigen Kweek’, ‘Weten van Eten’, ‘Natuurlijk Zoet’ of ‘Gezond Feesten’? Zo leuk!

#2 Servies van bamboevezels

duurzaam winkelen bij Xenos

In steeds meer winkels zie je servies sets, bekers en andere keukenproducten gemaakt van bamboevezels staan. Bamboe is een ontzettend duurzaam materiaal omdat het snel groeit, overal geteeld kan worden, weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft en ontzettend stevig is waardoor het veel toepassingsmogelijkheden heeft. Zuperzozial was één van de eersten die servies maakte van bamboevezels en ik kan alleen maar zeggen dat wij de kinderservies set en de lepels van Zuperzozial al vele jaren met plezier gebruiken. Het servies van bamboevezels bij de Xenos (en bij andere winkels) is dan ook echt een aanrader, maar let er wel goed op dat het niet toch stiekem (deels) bestaat uit melamine.

#3 Koffiebekers en waterflesjes

duurzaam winkelen bij Xenos

Om afval onderweg uit te sparen is het altijd handig om een eigen koffiebeker, thermoskan of waterfles mee te nemen. Zo spaar je enorm veel plastic flesjes en wegwerpbekertjes uit en vaak krijg je met jouw eigen koffiebeker ook nog korting! Bij Xenos verkopen ze een uitgebreid assortiment aan herbruikbare flesjes, koffiebekers en thermoskannen. Alles wat je nodig kunt hebben om duurzaam onderweg te zijn.

#4 glazen (weck)potten

duurzaam winkelen bij Xenos

Eén van de voornaamste redenen dat ik nog regelmatig bij de Xenos binnenstap is vanwege hun zeer ruime selectie aan glazen (weck)potten en accessoires. Ze verkopen hier jampotjes en weckpotten in allerlei formaten, maar je kunt hier ook terecht voor losse rubberen ringen of deksels. Ideaal voor iedereen die wel eens zelf iets inmaakt of graag de boodschappen bewaart in een glazen pot.

#5 Voorraaddozen en -blikken

duurzaam winkelen bij Xenos

Naast (weck)potten verkoopt Xenos ook een uitgebreid assortiment aan voorraaddozen en -blikken in heel veel verschillende formaten. Ideaal om kliekjes in te bewaren, eten in mee te nemen en voedsel vers te houden. Het grootste deel van het assortiment is wel van plastic, maar plastic bakjes keer op keer hergebruiken is nog altijd duurzamer dan plastic folie of plastic boterhamzakjes.

5x duurzaam winkelen bij Xenos

Nog meer duurzaam winkelen:

8 gedachten over “5x duurzaam winkelen bij Xenos”

 1. Interessant! Ik ben er ook steeds meer mee bezig. Zeker nu ik zie hoeveel plastic we eigenlijk gebruiken en weggooien. Interessant ook van de zonnepanelen bij Ikea.

  1. Wat mooi dat je er steeds meer mee bezig bent. Ik zie dat duurzaamheid steeds populairder wordt en daarom zijn dit soort mooie producten gelukkig ook op steeds meer plekken verkrijgbaar.

  1. Thanks :). Het is om duidelijk te maken dat je eigenlijk overal wel duurzaam kunt winkelen dus wie weet wat je bij de populairste winkels in België allemaal wel niet vindt :).

 2. Hoi,
  erg leuk artikel om aan te geven dat je niet ver moet zoeken voor duurzame oplossingen.
  Wel heb ik een kleine bedenking bij deze: “Het servies van bamboevezels bij de Xenos (en bij andere winkels) is dan ook echt een aanrader, maar let er wel goed op dat het niet toch stiekem (deels) bestaat uit melamine.”
  Als je kijkt naar de samenstelling van zuperzozial (en ik heb ook enkele van hun producten in mijn bezit) dan zie je dat ook zij gebruik maken van melamine resin om stevigheid in hun product te verzekeren. Het zou volgens bronnen gaan om toch een niet te verwaarlozen 20% aan melamine. Dus eigenlijk zit er ook ‘stiekem” melamine in de potjes die je aangeraden hebt.
  Wou dit gewoon even meegeven.

  Met vriendelijke groet,
  Hannah

  1. Echt waar? Dit heb ik nooit geweten. Bedankt dat je me erop wijst! Ik ben echt geen fan van melamine en heb al die tijd gedacht dat in elk geval Zuperzozial vrij was van melamine. Ben nu behoorlijk teleurgesteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *