duurzaam IKEA

5x duurzaam winkelen bij IKEA

Steeds meer mensen verdiepen zich in duurzaamheid en willen actieve stappen zetten om hun dagelijks leven te vergroenen. Maar, hoe doen je dat als je een beperkt budget hebt en niet in een stad woont waar je op elke hoek van de straat een hippe conceptstore hebt met duurzame gadgets? Nou, ik kan je vertellen dat duurzaam leven en duurzame producten aanschaffen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Steeds meer grote winkels hebben hun assortiment uitgebreid met handige duurzame producten die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Voor jouw biologisch afbreekbare bordjes ga je naar de HEMA, zonnepanelen kopen we gewoon bij IKEA en herbruikbare koffiebekers voor onderweg en katoenen tasjes zijn werkelijk waar overal te koop. Om jullie te laten zien dat duurzaam winkelen in elke winkelstraat van Nederland mogelijk is deel ik vanaf nu handige tips voor duurzame producten in de schappen van de meest favoriete winkels van winkelend Nederland. Op deze manier wil ik laten zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Vandaag in de schijnwerpers: IKEA. 

duurzaam IKEA

Onlangs bracht ik voor het eerst in tijden weer eens een bezoek aan IKEA. Jeweetwel, dat heel bekende en immens grote woonwarenhuis dat door het hele land te vinden is en waar iedereen wel één of meerdere signature items van in huis heeft staan. Alhoewel ik altijd al onder de indruk was van de efficiëntie van de winkel, de verpakkingen en hun producten en de manier waarop IKEA altijd weet in te springen op trends was ik tijdens mijn laatste bezoek vooral heel erg onder de indruk van de grote stappen die de winkel maakt op het gebied van duurzaamheid. Niet alleen heeft IKEA overal in de winkel prullenbakken staan voor afvalscheiding en geven ze overal handige duurzame tips bij hun producten, het assortiment wordt ook steeds meer uitgebreid met mooie producten van duurzame materialen, waar je afval mee kunt terugdringen en waar je jouw huis een stuk duurzamer mee maakt.

#1 Herbruikbare koffiebekers en waterflessen

duurzaam IKEA

Eén van de meest eenvoudige manieren om een heleboel plastic afval te besparen onderweg is om altijd jouw eigen herbruikbare waterfles of koffiebeker mee te nemen. Zo hoef je geen plastic flesjes meer te kopen en koffie kun je bij de meeste koffiezaken gewoon in jouw eigen koffiebeker laten serveren (soms zelfs met korting!). Bij IKEA verkopen ze een heel ruim assortiment aan koffiebekers, waterflesjes en andere handige bekers voor onderweg. Dit allemaal tegen mooie prijsjes in een ontzettend leuke kleuren en designs.

#2 Woonaccessoires van bamboe

duurzaam IKEA

Natuurlijke elementen en kleuren in ons interieur is weer helemaal hip, maar helaas zijn de meeste meubels en woonaccessoires van hout niet zo duurzaam. Een heel mooi alternatief is bamboe: een grasgewas dat heel eenvoudig en duurzaam te telen is. Bamboe groeit snel, overal en heeft nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen nodig. Het materiaal is hard, slijtvast, bevat geen giftige stoffen en heeft een lange levensduur. De bamboe kan vervolgens voor de meest uiteenlopende producten gebruikt worden, van meubels tot kleding en van vloeren tot speelgoed. Bij IKEA verkopen ze diverse producten gemaakt van bamboe, waaronder bakken, manden, keuken- en badkameraccessoires, lampen en zelfs kasten.

#3 Recyclesystemen

duurzaam winkelen IKEA

IKEA heeft altijd veel aandacht besteed aan efficiënt wonen en inrichten en één van hun mooiste ontwikkelingen is wel dat zij al relatief vlot een divers aanbod hadden aan recycle systemen. Alhoewel steeds meer mensen hun afval in huis scheiden blijft het voor veel mensen een doorn in het oog. Het is ook niet handig om een oude doos te hebben  staan voor het oud papier, een plastic zak te hebben hangen voor het plastic afval, een krat te hebben staan voor het glas en ook nog een prullenbakje erbij voor het GFT-afval. Het oogt niet netjes en neemt ook nog eens veel ruimte in. Gelukkig kun je bij IKEA onder andere deze handige stapelbare bakken kopen waarmee je netjes en efficiënt jouw afvalscheidingshoek kunt inrichten.

#4 Lunchbakjes en -zakjes

duurzaam IKEA

Nederlanders zijn gek op hun van huis meegenomen lunch, maar het boterhamzakje met sneetjes brood is toch wel erg onduurzaam en passé. Gelukkig worden lunchtrommels weer steeds hipper en zijn er ook steeds meer duurzame alternatieven voor het boterhamzakje te verkrijgen. IKEA heeft ook steeds meer handige lunchtrommels beschikbaar, waaronder bakjes met handige compartimenten om al jouw lekkers apart in op te bergen. Handig! IKEA heeft sowieso een heel uitgebreid assortiment aan opbergers voor in de keuken om al jouw baksels en kliekjes in te bewaren om verspilling tegen te gaan.

#5 Zonnepanelen

duurzaam IKEA

Jazeker, IKEA verkoopt tegenwoordig zelfs zonnepanelen! Een mooiere manier om duurzame energie toegankelijk te maken voor een groot publiek is er niet. De panelen zijn te bewonderen in de winkels en hier kun je ook een heleboel informatie vinden over de systemen, de panelen zelf, de prijs en de opbrengst. Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van zonnepanelen? Neem dan zeker eens een kijkje bij een IKEA bij jou in de buurt.

5x duurzaam winkelen bij IKEA

Nog meer duurzaam winkelen:

6 gedachten over “5x duurzaam winkelen bij IKEA”

    1. Zo mooi om te zien dat die producten steeds meer aanslaan bij de grote ketens. Helaas moet je wel altijd op blijven letten. Zo bevat bamboe serviesgoed dat bij winkels als Lidl en Xenos wordt verkocht vaak alsnog melamine.

      1. Ik koop zelf ook liever van een merk waarvan ik weet dat het onder nette omstandigheden gemaakt wordt, maar ik vind het een goede ontwikkeling, zo lang er maar plastic wegwerpbekers voor blijven staan. Vooral single use plastic mag van mij zo snel mogelijk verdwijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *