duurzamer rijden

5 tips voor duurzaam rijden

Alhoewel we een auto niet snel zullen associëren met duurzaamheid biedt een auto voor de deur wel een heleboel gemak en een gevoel van vrijheid. Natuurlijk dromen we allemaal dat we ooit die prachtige nieuwe Tesla voor de deur hebben staan, maar voor velen van ons is een elektrische auto nog slechts een droom. Toch hoef je niet perse elektrisch te rijden om iets duurzamer te rijden. Daarom zet ik vandaag 5 tips op een rij voor duurzaam rijden.

#1 Carsharing, carpoolen, huren of lenen

duurzamer rijden

Jaaaaaren geleden werd het stoffige carpoolen geïntroduceerd. Het idee was heel aardig, we delen een auto wanneer we hetzelfde traject afleggen, maar in praktijk bleek het toch niet zo’n succes te zijn en zette het carpoolen niet echt door. Tegenwoordig is het samen rijden en autodelen weer aan het opbloeien, mede door mooie initiatieven als BlablaCar en SnappCar. De mogelijkheden zijn eindeloos. Als je met iemand mee wilt rijden, een auto van iemand wilt lenen of liever een abonnement wilt op een deelauto: het kan allemaal tegenwoordig. Het is dus eigenlijk helemaal niet nodig om je eigen auto voor de deur te hebben zolang je beschikt over mogelijkheden in de buurt om gebruik te maken van een auto wanneer dit jou uitkomt.

#2 Een nieuwe auto

autorijden

Alhoewel een oude auto vaak zo zijn charme heeft en er hele fanclubs zijn rondom bepaalde oude modellen valt er ook zeker iets te zeggen voor nieuwe auto’s. Nieuwere auto’s rijden nu eenmaal een stuk zuiniger qua verbruik en uitstoot en zijn dus een stuk duurzamer. Mocht je dus voor de keuze komen te staan (en een elektrische auto niet tot de mogelijkheden behoort) dan is een nieuwer model meestal de duurzamere keuze.

#3 Kies vaker voor een alternatief

duurzamer rijden

Oké, een beetje flauw want eigenlijk heeft het niets met duurzamer autorijden zelf te maken, maar het is en blijft de duurzamere optie om vaker voor alternatieve vormen van vervoer te kiezen. Laat de auto eens wat vaker staan en kies voor de fiets of het openbaar vervoer. Door selectief te zijn in wanneer je de auto gebruikt rijd je een stuk duurzamer en zuiniger.

#4 Vermijd files

duurzamer rijden

Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je even de mogelijkheid hebt is het veel slimmer om buiten de filetijden om te rijden. Zo spaar je brandstof, en dus verspilling en vervuiling, uit en het is ook tijdtechnisch nog eens veel efficiënter! Houd de website van de ANWB in de gaten voor actuele informatie over files en wegwerkzaamheden.

#5 Zet de motor uit als je stil moet staan

duurzamer rijden

Als je aan het wachten bent voor een open brug of een stoplicht of bij een calamiteit, laat dan niet de motor onnodig draaien. Niet alleen maakt het erg veel herrie en zorgt het voor veel uitstoot op één locatie, het is ook nog eens heel verspillend omdat je brandstof verbruikt terwijl je stil staat. Over het algemeen geldt dat wanneer je langer dan 30 seconden stil staat je motor beter uit kunt doen.

2 gedachten over “5 tips voor duurzaam rijden”

  1. Goede tips hoor. Zelf leen ik alleen af en toe een auto/scooter als ik het echt nodig heb. In de stad vind ik het sowieso erg lastig om mijn dagelijkse bezigheden te doen met de auto. Alleen als ik dus verre afstanden afleg waarbij het OV niet echt aansluit!

  2. Nieuwe auto’s zijn inderdaad een stuk zuiniger en dat merk je vaak ook in je portemonnee. Ik vind het overigens ook belangrijk om mijn uitstoot te verminderen en pak daarom ook wat vaker de fiets. Toch blijft een auto het handigste vervoersmiddel, met name wanneer je boodschappen moet doen voor het hele gezin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *