PMD afval

Wat hoort wel en niet in de PMD zak?

Steeds meer mensen in ons land zien het belang van recycling van ons afval in. Door ons afval al in de keuken te scheiden en apart in te zamelen kunnen waardevolle grondstoffen worden hergebruikt voor allerlei alledaagse producten, zoals plastic flessen, glazen potten, toiletpapier, compost en speelgoed. In steeds meer huishoudens wordt het PMD apart ingezameld in de herkenbare plastic zakken. PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Deze zakken kunnen in containers worden weggegooid of worden opgehaald aan straat of in de container. Alhoewel dit systeem de recycling van drankkartons, blikken en plastic erg makkelijk maakt is het voor veel mensen nog niet geheel duidelijk welke producten er nu precies wel en welke er niet in de zak horen. Daarom vandaag een handige uitleg en overzicht van al het afval dat wel en niet bij het PMD hoort.

Plastic flessen en flacons

Plasticdieet

 WEL NIET 
 plastic zakjes, tasjes en verpakkingzakjes  chipszakken
 folies van tijdschriften  shopper boodschappentassen
 plastic plantenpotjes landbouwplastic
 plastic deksels van potten hard plastic (speelgoed, keukentools, meubels)
 knijpflessen piepschuim
 plastic flessen verpakkingen van pesticiden
shampoo- en zeepflessen doordrukstrips van medicijnen of kauwgum
wasmiddel- en schoonmaakmiddelflessen  verpakkingen van verf, motorolie, lak of vernis
boterkuipjes en soortgelijke bakjes  verpakkingen van corrosieve en giftige stoffen
 medicijnpotjes  medisch afval
verpakkingen van kaas en vleeswaren

Metalen verpakkingen

PMD afval

WEL NIET
lege conservenblikken lege verfblikken
lege drankblikken spuitbussen van chemicaliën
aluminiumschaaltjes spuitbussen van deodorant of haarlak
metalen deksels en doppen slagroomspuitbus
stalen siroopflessen wikkels van boter
aluminiumfolie
afdekfolie van yoghurt en kwark
waxinelichtcupjes
doppen van bier- en frisdrankflesjes

Drankkartons

PMD afval

WEL NIET
pakken van vruchtensap verpakkingen met zilverfolie aan de binnenkant
pakken van melk, vla of yoghurt verpakkingen met inhoud
pakken van soep
pakken van sauzen

 

Let op: alhoewel steeds meer gemeenten het PMD afval apart inzamelen, is er nog geen algemeen beleid wat betreft inzameling. Het kan dus heel goed voorkomen dat er bij gemeentes onderling verschil is tussen de producten die wel of niet worden ingezameld. Wat ik hier aan tips geef is een richtlijn, let dus ook goed op de voorschriften op de plastic inzamelzakken of de handleiding bij de recyclebak. Overige tips voor het inzamelen van PMD:

 • maak drankkarton zo plat mogelijk voor je deze in de PMD zak doet
 • je mag de doppen op drankkarton en flessen laten zitten want deze worden meegerecycled
 • vul lege blikken of potjes niet met ander afval, dat maakt recycling moeilijker
 • alle verpakkingsmaterialen van chemische schadelijke stoffen worden apart ingezameld bij het milieuplein
 • alle verpakkingsmaterialen en producten behorende bij medisch afval moeten apart worden ingezameld

6 gedachten over “Wat hoort wel en niet in de PMD zak?”

 1. Soms twijfel ik nog wel eens. Als ik jou lijstje lees zie ik chipszakken bij de ‘niet’ lijst staan. Ik dacht dat die wel mochten? Zolang het geen dubbele zak is. En een botervloot (‘niet’) is toch hetzelfde als een boterkuipje (‘wel’)? En een yoghurtbak is toch ook gewoon plastic?

  Zoals je ziet ben ik er graag heel precies in, haha.

  1. Het is ook ontzettend lastig hoor. De botervloot is inderdaad hetzelfde als een boterkuipje. Op de één of andere manier is die er dubbel ingeslopen en in de verkeerde kolom beland want die zijn zeker wel recyclebaar (mits je de folie van het plastic afhaalt). Een chipszak is door de aluminiumlaag van de verpakking helaas niet recyclebaar en moet bij het restafval. Een handige website om elk item te checken als je nog twijfelt is https://www.afvalscheidingswijzer.nl/.

  1. Het verschilt hier in Nederland ook wel wat per gemeente en per recycle instelling, maar gelukkig kan er zoveel gesorteerd en gescheiden worden. Jammer dat het in België zo beperkt is, maar wie weet wat er nog komt.

 2. Fijn dat hier wat duidelijkheid wordt gegeven omtrend dit belangrijke thema. Afval scheiden doe ik zelf al jaren, maar merk dat niet iedereen in mijn omgeving weet hoe je dit moet doen. Ik ga dit stuk even doorsturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *