zwerfafval

Zet je in tegen zwerfafval

Erger jij je ook zo aan de enorme hoeveelheid zwerfafval op straat? Neem het motto van Stichting Klean, ‘Ik erger mij niet aan zwerfvuil, ik ruim het op!’, ter harte en zet je ook actief in voor de bestrijding van zwerfafval. Als we ons met z’n allen aansluiten bij de #zwerfie beweging zal het zwerfafval zienderogen afnemen. Elk jaar wordt er daarom een Landelijke Opschoondag georganiseerd om iedereen bewust te maken van (zwerf)afval, maar ook op andere dagen in het jaar kunnen we van alles doen om zwerfafval tegen te gaan. Vandaag laat ik jullie kennismaken met enkele manieren waarop jij kunt helpen bij het opruimen van zwerfafval.

zwerfafval

De meest bekende organisatie die zich al jaren inzet tegen zwerfafval is Stichting Klean. Deze organisatie weet met ludieke acties, zoals de Plastic Madonna, de #zwerfie challenge en de Gouden Zwerfie, volop aandacht te genereren voor dit probleem. Op hun website verzamelen zij op de pagina ‘social media spellen’ alle leuke en toegankelijke spellen en acties op social media om het opruimen van zwerfies nog leuker te maken. Hier vind je bijvoorbeeld leuke acties als de zwerfie wisselbeker, de #zwerfiebingo, het zwerfiekwartet en raad de zwerfie. Zo kun je op een speelse manier betrokken raken bij het opruimen van afval en deel je jouw voortgang op social media om ook andere mensen te inspireren en aan te zetten tot deelname.

zwerfafval

Je kunt je ook aanmelden bij jouw gemeente als zwerfafval opraper. Veel gemeentes zullen blij zijn met initiatief vanuit de bewoners en stellen middelen beschikbaar hiervoor. In Deventer kun jij je aanmelden als zwerfafval opruimer bij de Deventer Schoon Familie. Dit is een initiatief van Circulus-Berkel. De Deventer Schoon Familie zet zich in voor het schoonhouden van Deventer. Hierbij richten ze zich specifiek op het opruimen van bijvoorbeeld blaadjes, hondenpoep, vuurwerkresten en, natuurlijk, zwerfafval. Iedereen kan zich aanmelden, zowel bewoners van Deventer als instanties, scholen en organisaties. Na aanmelding ontvang je een afvalknijper, afvalzakring en afvalzakken waarmee je in jouw eigen omgeving actief zwerfafval kunt oprapen. Heb je een zak vol verzameld? Dan komt de koeriersdienst deze ophalen.

zwerfafval

Ik heb mij enige tijd geleden aangemeld bij de Deventer Schoon Familie omdat ik me groen en geel ergerde aan het zwerfafval hier op straat. Wat mij vooral opvalt is dat er ontzettend veel plastic flesjes en blikjes op straat liggen. Ik blijf mij erover verbazen dat mensen hun (drink)verpakkingen zo achteloos op straat kunnen gooien. Daarnaast wemelt het van de doppen, snoeppapiertjes (we wonen vlakbij een school) en sigarettenpeuken. Het inzamelen van het huisafval hier in de gemeente werkt dit probleem ook behoorlijk in de hand. Mensen kunnen in Deventer namelijk niet alleen hun containers aan de weg zetten op gezette dagen, maar ook hun plastic, glas en papier. Je kunt wel raden dat dit een enorme bende wordt als er een regenbui of windhoos overheen gaat. Nadat de vuilniswagen is langs geweest zwerft er overal in de buurt plastic en papier rond en elke keer weer wordt ik er enorm droevig van. Hopelijk kan ik met mijn wekelijkse rondje iets bijdragen aan de vermindering van dit zwerfafval. Raap jij wel eens een zwerfie op?

14 gedachten over “Zet je in tegen zwerfafval”

 1. Goed stuk. Als we allemaal alleen maar iets van de straat zouden oppakken, dan zouden we een stap verder zijn naar een groenere en schone wereld.

 2. Ik ruim rondom mijn flat op en meld dit dan bij de Deventer Schoon Familie, als ze het op komen halen krijg ik er Cambi’s voor. Die kun je weer gebruiken om bijv. opruimmateriaal aan te schaffen. Elke maand hebben we in de wijk ook een opruimronde met een heel groepje vrijwilligers, met na afloop gezellig een kop koffie.

 3. Dat motto ken ik ook van de Zwerfinator inderdaad. Best frustrerend want nu kan ik niet meer zomaar boos worden over afval en moet ik zelf aan de slag, haha. Van mijn fiets afstappen doe ik niet, maar tijdens een wandelingetje raap ik wel eens iets op. Alleen dat idee om echt eens een afvalrondje te lopen komt er alsmaar niet van. Misschien toch een beetje bang dat ik vreemd aangekeken word ofzo. Krijg jij wel eens reacties?

  1. Op de fiets stap ik ook niet af hoor, alleen tijdens het lopen ruim ik op. Al voel ik me soms wel eens schuldig als ik zwerfafval laat liggen terwijl het niet eens mijn rommel is :(. Ik was in het begin ook een beetje angstig voor gekke reacties, maar ik hoor nooit iets. Soms kijken mensen wel eens iets langer dan normaal, maar in mijn buurt is het tijdens mijn rondjes ook nagenoeg uitgestorven dus echt veel bekijks heb ik niet :D.

 4. Fijn! Hoe meer aandacht hiervoor, hoe beter! Ik heb een tijdje zwerfies geraapt, maar ben daar helaas toch weer mee gestopt. Ik raap bij ons in de straat en uit de tuin nog wel regelmatig wat op.

  Maar nu ik me voorgenomen heb om elke dag een rondje te wandelen, wil ik ook weer actief zwerfafval op gaan ruimen. Het stikt er hier van! Vreselijk 🙁 Ik ga zo’n afvalgrijper aanschaffen, dat lijkt me iets prettiger…

  1. Ik heb me ook ingeschreven bij de Deventer Schoon Familie voor zo’n handige grijper. Met de handen oprapen vind ik toch niet altijd fris en geeft ook niet zo’n goed voorbeeld voor mijn zoontje die vaak meegaat. Maar het is erg he, als je erop gaat letten? Fijn dat je er weer mee gaat beginnen!

 5. Ik heb me onlangs ook laten inspireren door een groene blogger die zichzelf een 40-dagen challenge zwerfvuil oprapen had opgelegd. Nu stap ik dus regelmatig van mijn fiets om iets op te rapen, en roept mijn 4-jarige meid vaak ‘mama, moeten we dat niet meenemen? ‘ (én voel ik me stom genoeg ook schuldig om alles wat ik wél laat liggen!)

  1. Oh heel herkenbaar! Mijn zoon van 3 wijst nu ook al het vuil aan en alles moet opgeruimd worden. Alsof ik me nog niet schuldig genoeg voel als ik iets wel eens laat liggen ?.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *