tomaten passata

Recept tomaten passata

De meest eenvoudige en voordelige manier om duurzaam te leven is om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren erg actief met het maken van mijn eigen verzorgingsproducten, zoals handzeep, suikerscrub en lippenbalsem, en mijn eigen schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en allesreiniger, maar wij maken ook in de keuken heel veel producten gewoon zelf. De meeste kruidenmixen, sauzen en gerechten maak je net zo eenvoudig zelf en vaak ook vele malen verser en smakelijker. Vanaf nu zal ik wekelijks één van onze recepten delen zodat ook jij heel eenvoudig de lekkerste basisproducten zelf kunt maken zonder allerlei gekke toevoegingen en onnodige verpakkingen.

Sommige basisproducten mogen gewoonweg niet ontbreken in de keuken van elke hobbykok. Zo is in onze keuken een flinke fles tomaten passata absoluut onmisbaar en wordt dit veelvuldig gebruikt in veel van onze favoriete gerechten. Maar tomaten passata is eigenlijk niets meer dan fijngezeefde tomaten en soms wat zout of kruiden toegevoegd. Dat is natuurlijk heel eenvoudig zelf te maken!

Er zijn diverse methoden om zelf passata te maken en je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik ben zelf liever lui dan moe in de keuken dus ik besloot de tomaten na het ontkronen en wassen niet in stukken te snijden, maar gewoon in zijn geheel in de pan te doen. Het duurt wellicht wat langer qua kooktijd, maar het scheelt een heleboel snijwerk.

tomaten passata

Ingrediënten:

 • tomaten
 • kruiden en specerijen naar smaak (bijvoorbeeld tijm, oregano, knoflook)

De hoeveelheid passata die je kunt maken is volledig afhankelijk van de hoeveelheid tomaten die je tot jouw beschikking hebt. Ik had toevallig 2 kilo tomaten voor een mooie prijs op de kop getikt en daar kon ik een flinke pot passata van maken, maar ik raad zeker aan om nog meer tomaten te gebruiken en gelijk een mooie voorraad aan te maken.

 1. Ontkroon de tomaten en spoel deze goed af onder de kraan.
 2. Doe alle tomaten met een bodempje water in een pan en breng aan de kook. Laat op laag vuur doorkoken tot de tomaten barsten en geleidelijk aan het sap vrijgeven. Zorg er wel altijd voor dat er een bodempje vocht in de pan blijft staan.
 3. Laat het geheel op laag vuur staan en doorkoken, roer af en toe een beetje om en wacht tot alle tomaten tot een soort moes zijn ingekookt. Laat doorkoken tot je de gewenste substantie hebt bereikt.
 4. Nadat de tomaten tot moes zijn gekookt kun je de tomaten zeven tot een gladde saus. Dit zeven kun je op diverse manieren doen, wederom afhankelijk van de gewenste dikte en gladheid. Ik heb de tomaten simpelweg door een zeef geduwd, maar als je beschikt over een roerzeef moet je deze vooral gebruiken. Als je de saus te dun vindt kun je deze na het zeven nog even in laten koken.
 5. Je bewaart de saus in vooraf gesteriliseerde potten en flessen. Je kunt deze potten steriliseren door ze bijvoorbeeld mee te laten draaien in de vaatwasser, maar uitkoken is natuurlijk ook een optie. Vul de potten met de saus, maar niet tot bovenin. Draai vervolgens de dop erop en laat ze zo afkoelen. Als ze zijn afgekoeld kun je ze op een koele, donkere plaats bewaren. De saus dikt vanzelf nog verder in.
tomaten passata

Je kunt de passata voor allerlei doeleinden gebruiken. De tomaten passata is heerlijk in zelfgemaakte sauzen, soepen en curry’s. Met verse kruiden en specerijen kun je er alle kanten mee op. De passata is in principe, mits je de potten goed gesteriliseerd hebt, een aantal maanden houdbaar. Ik maakte echter een kleinere portie die eigenlijk al relatief snel op was. Alhoewel het zelf maken van de passata een eenvoudig klusje is raad ik wel aan om dit alleen te doen wanneer je echt een flinke hoeveelheid tomaten voor een heel klein prijsje kunt krijgen, anders is het namelijk qua prijs niet interessanter dan een fles passata uit de winkel.

Recept Tomaten Passata
 


There are 10 comments

Add yours
  • Jacqueline S

   Nog makkelijker eninstens zo smaakvol : de tomaten, uien, knoflook, kruiden roosteren in de oven, in een grote braadslee. Ik doe er vaak ook rode paprika of een peper bij.

   Scheutje milde olijfolie en wat grof zeezout er doorheen husselen. Oven op 180 graden, uur er in laten staan.
   Tussendoor een keer omscheppen.

   Daarna de moes in een pan en laten inkoken en het recept verder volgen. Dus zeven/door de roerzeef, flessen vullen.

 1. Mariska van Heel

  Ik vind deze serie echt super handig, nu weet ik gelijk wat ik met teveel tomaten op mijn moesbalkon kan doen. Ik wist niet dat het zo ook een paar maanden houdbaar was. Ik dacht altijd dat je het nog moest koken in een weckketel, dit is veel handiger!


Post a new comment