zakjes silica gel

10x wat te doen met zakjes silica gel

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om zakjes silica gel opnieuw te gebruiken.

Als je niet direct weet wat silica gel is vind ik dat helemaal niet gek. Het is nu eenmaal niet iets wat je dagelijks gebruikt en vaak gooien we het ook direct weg als we ermee in contact komen. Zakjes silica gel zijn die kleine witte zakjes die je vaak aantreft in een doos nieuwe schoenen, een potje vitaminen of in een nieuwe tas. Zo’n klein zakje bevat zachte bolletjes bestaande uit silica gel en dit heeft sterke vocht absorberende eigenschappen. Op deze manier blijven nieuwe spullen vochtvrij tot het moment van aankoop. De meeste mensen vinden die zakjes toch een beetje vreemd en gooien deze het liefst zo snel mogelijk weg. Niet gek natuurlijk, er staat ook met grote letters op de zakjes ‘Throw Away’ en ‘Do Not Eat’. De zakjes en bolletjes zijn echter volkomen veilig en eigenlijk heel erg handig voor diverse toepassingen. Zolang je de korrels niet in je mond steekt en je niet langdurig in direct huidcontact komt met de bolletjes (risico op uitdroging) is er niets aan de hand. Spaar de zakjes vooral op en gebruik ze op diverse manieren in en rond het huis.

#1 Natte telefoon

iphone

Je moet er niet aan denken dat je telefoon nat wordt en mogelijk niet meer zal werken. De beste manier om je telefoon te redden op dit soort moment is om deze snel uit te zetten, de batterij en geheugenkaart te verwijderen en de telefoon zo snel mogelijk te drogen. Dit kan natuurlijk in een pak met rijst, maar het gaat nog sneller als je jouw telefoon een nacht lang droogt in een schaal met zakjes silica gel. De zakjes nemen het vocht snel en efficiënt op en hopelijk kan jouw telefoon zo nog gered worden.

#2 Frisse sporttas

sporttas

Elke tas waar je stinkende schoenen en sokken en bezwete kleding in bewaart zal na verloop van tijd niet meer zo fris ruiken. Gelukkig kun je met een aantal zakjes silica gel dit probleem verminderen. Bewaar de zakjes gewoon in de tas en het scheelt al stukken.

#3 Bloemen drogen

bloemen

Als je graag bloemen wilt drogen kun je dit natuurlijk op diverse manieren doen, maar één handige manier is om de bloemen in een doos of blik te bewaren met enkele zakjes silica gel. Zo drogen de bloemen heel efficiënt uit.

#4 Veilig bewaren van foto’s en papieren

foto's

Als je jouw foto’s, belangrijke papieren of albums in een doos op zolder bewaart is het handig om enkele zakjes silica gel in deze doos te doen. Zo weet je zeker dat de foto’s, papieren en de albums niet door vocht worden aangetast en kostbare herinneringen of waardevolle documenten niet eventueel verloren gaan.

#5 Tegen stinkschoenen

schoenen

Voor iedereen die zelf last heeft van zweetvoeten of huisgenoten heeft met stinkschoenen zijn deze zakjes echt een uitkomst. Bewaar enkele zakjes silica gel in de schoenen om het vocht te absorberen en nare luchtjes tegen te gaan.

#6 Bewaren van tuinzaden

tuinieren

Als je graag tuiniert en elk jaar jouw eigen voorraad zaden hebt om te zaaien is het belangrijk om deze droog te bewaren om schimmelvorming tegen te gaan. Met een paar zakjes silica gel bewaar je jouw zaden veilig en droog tot het juiste seizoen.

#7 Pillen en vitamines

pillen

Vaak tref je de zakjes silica gel aan in potjes pillen en vitamines. Het eerste instinct is vaak om het zakje er direct uit te verwijderen, maar dit is niet altijd handig. Elke keer als je zo’n potje opent komt er vocht bij de pillen en als dit vaak genoeg gebeurt loop je kans dat de coating van de pillen al oplost voor deze gebruikt zijn. Niet zo fris dus. Het is handiger om de zakjes gedurende het gebruik gewoon in de potjes te bewaren om zo het vocht te kunnen absorberen.

#8 Bewaren van diervoeding

diervoeding

Als je grote hoeveelheden diervoeding koopt wil je dit natuurlijk wel zo vers mogelijk houden. Door een paar pakjes silica gel in de verpakking te bewaren zorg je ervoor dat de voeding vers en droog blijft.

#9 Bescherming van sieraden

sieradendoos

Zelf ben ik geen groot fan van sieraden, maar als jij in het bezit bent van enkele waardevolle sieraden dan is het raadzaam om deze zo veilig en droog mogelijk op te bergen om corrosie te voorkomen. Door een zakje silica gel te bewaren in jouw sieradendoosje zorg je ervoor dat jouw sieraden nog langer mooi blijven.

#10 Droge handdoeken

minimaliseren badkamer

Om jouw handdoeken zo fris en droog mogelijk te bewaren, zelfs in de badkamer, is het handig om enkele zakjes silica gel tussen de handdoeken te stoppen. Zo wordt eventueel vocht geabsorbeerd en blijven de handdoeken veel langer fris.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om zakjes silicagel opnieuw te gebruiken

14 gedachten over “10x wat te doen met zakjes silica gel”

  1. Wat een goede tips. Ik herken het heel erg dat ik die zakjes altidj gelijk weggooi en er zelfs een beetje bang voor ben. Nou heb ik een fobie voor alles wat giftig is (behalve geraffineerde suiker, zoals mijn man zegt). Ik zou er dus zeker geen pillen mee bewaren maar het idee om bloemen te drogen, vind ik wel heel origineel.

    1. Bij je camera in het tasje als je met vochtig weer op pad geweest bent of op vakantie in tropische landen gaat. Dan komt er geen vocht in je lens.

  2. Ik bewaar er ook een paar in de bak met handschoenen, mutsen en sjaals. Daar wil het ook nog wel eens vochtig in worden natuurlijk. En het voorkomt muffe luchtjes aan de spullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *