Sambal Manis

Recept sambal manis

De meest eenvoudige en voordelige manier om duurzaam te leven is om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren erg actief met het maken van mijn eigen verzorgingsproducten, zoals handzeep, suikerscrub en lippenbalsem, en mijn eigen schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en allesreiniger, maar wij maken ook in de keuken heel veel producten gewoon zelf. De meeste kruidenmixen, sauzen en gerechten maak je net zo eenvoudig zelf en vaak ook vele malen verser en smakelijker. Vanaf nu zal ik wekelijks één van onze recepten delen zodat ook jij heel eenvoudig de lekkerste basisproducten zelf kunt maken zonder allerlei gekke toevoegingen en onnodige verpakkingen.

Sambal Manis

Ik zal maar gelijk voorop stellen dat dit alles behalve een recept van mijzelf is. Mijn man heeft zich namelijk de laatste jaren ontwikkeld tot een heuse fanaticus in de keuken en naast allerlei heerlijke baksels en smoothies heeft hij zich de laatste tijd toegelegd op het maken van allerlei sauzen en andere smaakmakers. Hij heeft ondertussen al een aantal fantastische sambalsoorten zelf gemaakt en één van onze favorieten is deze sambal manis. Eigenlijk is het zelf maken van sambal heel eenvoudig, het is alleen even een werkje om al die pepertjes schoon te maken (vergeet geen handschoenen daarbij aan te trekken!).

Ingrediënten:

 • 20-25 rode pepertjes
 • 1 ui
 • 6 tenen knoflook
 • 1 1/2 cm verse laos (of gedroogde laos naar smaak tijdens het bakken toevoegen)
 • sap van 1/2 citroen
 • 4 takjes koriander
 • 5-7 el ketjap manis
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 1 tl zout

Sambal Manis

 1. Was de pepertjes goed af en maak deze schoon door de zaadjes eruit te verwijderen. Zo krijg je een gladde en smeuïge sambal. Als je geen bezwaar hebt tegen de zaadjes in jouw sambal dan kun je ze natuurlijk ook laten zitten. De zaadlijsten laat je zitten, die geven dat beetje pit en je kunt zo zelf experimenteren met hoeveel pit je in jouw sambal wilt.
 2. Snijd de ui in grove stukken, pel de knoflook en snijd deze in stukjes De laos maak je schoon door de schil eraf te halen en deze in stukjes te snijden.
 3. Voeg de pepertjes samen met de ui, knoflook, laos, het citroensap en de koriander samen in een keukenmachine en pureer tot een fijne massa. Geef je de voorkeur aan een iets grovere sambal dan kun je dit natuurlijk ook iets minder fijn mixen.
 4. Nadat je de ingrediënten hebt gepureerd bak je de sambal in een pan met een beetje olijfolie aan.
 5. Voeg hier vervolgens de ketjap, basterdsuiker en het zout aan toe en roer goed door. Vergeet niet de afzuigkap aan te zetten tijdens het bakken omdat het bakken van de pepertjes de ogen flink kan irriteren.
 6. Laat het hele mengsel op laag vuur zo’n 20 tot 25 minuten doorsudderen tot het grootste gedeelte van het vocht is verdampt. Vergeet niet tussendoor te roeren en proef vooral tussendoor of het op smaak is.
 7. In de tussentijd steriliseer je een flinke pot door deze 5 minuten uit te koken in een pan of te steriliseren in de vaatwasser (instructies vind je eenvoudig online).
 8. Als de sambal klaar is kun je deze nog heet al in de gesteriliseerde pot scheppen. Doe de deksel erop en laat deze buiten de koelkast afkoelen. Na het afkoelen kun je de sambal in de koelkast bewaren.

Sambal Manis

Je kunt de sambal ruim een maand lang bewaren in de koelkast, maar het is ook zeker mogelijk om de sambal langer te bewaren als je deze onder een laag olie zet en in de koelkast bewaard. De pot sambal manis is bij ons echter al binnen die maand op. Wij gebruiken de sambal bij gerechten als roti, soto, noedelsoep en diverse rijstgerechten, maar het is ook echt een aanrader op een boterham met pindakaas. Eet smakelijk!

Recept Sambal Manis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *