Amandelextract

Recept amandelextract

De meest eenvoudige en voordelige manier om duurzaam te leven is om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren erg actief met het maken van mijn eigen verzorgingsproducten, zoals handzeep, suikerscrub en lippenbalsem, en mijn eigen schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en allesreiniger, maar wij maken ook in de keuken heel veel producten gewoon zelf. De meeste kruidenmixen, sauzen en gerechten maak je net zo eenvoudig zelf en vaak ook vele malen verser en smakelijker. Vanaf nu zal ik wekelijks één van onze recepten delen zodat ook jij heel eenvoudig de lekkerste basisproducten zelf kunt maken zonder allerlei gekke toevoegingen en onnodige verpakkingen.

Het is eigenlijk overbodig om het artikel vandaag een recept te noemen want het maken van amandelextract is, zoals het met veel extracten zo is, kinderlijk eenvoudig. Je moet natuurlijk alleen even weten hoe je het moet doen. Daarom deel ik vandaag toch dit recept, zodat jij ook zelf heel eenvoudig jouw eigen amandelextract kunt maken en je niet langer meer van die veel te dure potjes in de supermarkt hoeft te kopen of aan de slag hoeft te gaan met het veel goedkopere, en neppe, amandelaroma waar geen amandel aan te pas komt.

Amandelextract

Ingrediënten:

 • wodka
 • rauwe en gepelde amandelen (met vliesje wordt het extract wat bitterder)

Ik kan wel ingewikkeld gaan doen over de ingrediënten, maar het enige dat je nodig hebt om jouw eigen amandelextract te maken is een bepaalde hoeveelheid wodka en amandelen. Bij elk extract dat je maakt heb je eigenlijk alleen een specifiek ingrediënt nodig dat zijn aroma’s afgeeft aan de alcohol. Door dit de tijd te gunnen maak je zo heel eenvoudig jouw eigen extract.

 1. Schenk de wodka in een door jou gewenst potje of flesje dat je wilt gebruiken voor het extract. Het makkelijkst in gebruik is een klein flesje.
 2. Je kunt de amandelen heel toevoegen aan de wodka, maar je kunt ze ook in stukjes hakken. Aan jou de keuze.
 3. Schud het flesje met de wodka en de amandelen even goed door en zet dit op een donkere en koele plaats. Schud het flesje om de paar dagen een keertje en laat dit zo staan trekken. In principe zou je het extract na een weekje of 4 al kunnen gebruiken, maar hoe langer je het laat staan, hoe intenser de smaak en geur wordt.
 4. Als het extract klaar is voor gebruik zeef je deze even om de amandelen eruit te halen. Daarna is het extract lange tijd houdbaar, al zal na een jaar de smaak wel wat gaan afnemen.

Amandelextract

Amandelextract is één van de meest gebruikte extracten in de banketbakkerswereld en je kunt er alle kanten mee op. Gebruik het extract bijvoorbeeld eens in cake, koekjes, taart of zelfs ijs. Zoals ik al zei wordt het extract sterker van smaak naar mate je het langer laat staan dus pas de dosering daar enigszins op aan. Voor gebruik in baksels volstaan enkele druppels tot een halve theelepel voor een subtiele amandelsmaak.

Recept Amandel Extract

18 gedachten over “Recept amandelextract”

 1. Leuk! Kun je nog wat voorbeelden geven van welke extracten jij maakt? Vanille kan ik nog opkomen, maar verder? En is er nog iets wat je met de amandelen kunt doen als ze uit je extract gezeefd zijn?

  1. We maken ook zelf vanille extract, maar op de planning staan ook zeker nog muntextract, citroenextract en sinaasappelextract. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos! Ik zou zo snel niet iets weten om te doen met de amandelen nadat je ze eruit hebt gehaald. De amandelen zwellen door het weken behoorlijk op, dus je moet wel van een flink alcoholische noot houden ;). Misschien dat kort bakken, verkruimelen en over een ijsje of gebakje een idee is? Natuurlijk wel over dat ijs of gebak dat je zelf hebt gemaakt met het extract, haha.

 2. Zou het extract ook geurig genoeg kunnen zijn om als wc spray te dienen? En dan dacht ik meer richting lavendel extract enzo ? Alhoewel wellicht als de amandel lekker ruikt is het net of je net een cake gebakken hebt op de wc haha :D. Maar goed even serieus dus, zou zo’n extract ook een essentiële olie kunnen vervangen? Met vriendelijke groet, Rianne

  1. Ik heb vorig jaar lavendelextract gemaakt en de geur is lekker maar lang niet zo geconcentreerd als essentiële olie. Ik gebruik het daarom ook niet alleen in mijn diy luchtverfrisser.

  2. Hoi Rianne! Ik denk dat Mariska hier al een heel goed punt heeft. Het aroma is lang niet zo intens als van een essentiële olie dus als vervanging zal het weinig succesvol zijn ben ik bang.

   1. Bedankt voor jullie snelle reacties!! dan toch maar een essentiële olie kopen 🙂
    Ik was bezig met een bestelling bij pit&pit, dus ik kan er nog eentje bijvoegen.
    Nogmaals bedankt 🙂

  1. De alcohol vervliegt niet, maar als je het extract gebruikt in recepten dan is het vaak slechts één of enkele theelepels. Als je iets maakt voor kinderen, dan kun je er ook voor kiezen om het extract te vervangen door echte vanille of vanille essence.

 3. er is moeilijk aan bittere amandelextract te komen. Kan dit dus ook met bittere amandelen en hoe is dan de samenstelling?

 4. Dit werkt alleen als je bittere amandelen gebruikt, je ziet zoveel recepten maar daar hebben ze het nooit over. Met gewone amandelen gaat het echt niet lukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *