minimaliseren in rommellade

5 tips om te minimaliseren in de rommellade

Het is in elk huishouden een veelgehoord probleem: die rommellades en bakjes die langzaam vollopen met rommeltjes en waar niemand eigenlijk de moed voor heeft om het laatje nog te openen, laat staan op te ruimen. Het worden ook wel rommel hotspots genoemd en ieder gezin heeft zo’n locatie in huis. Zo’n plek waar alle nietszeggende papieren, pennen, gummetjes, elastiekjes, bonnetjes, speelgoedjes en andere rommeltjes worden verzameld. Toch is het doorspitten van juist deze lades en bakjes een essentieel onderdeel van een goede opruimroutine en als de lades eenmaal zijn uitgezocht lopen ze minder snel opnieuw vol met rommel. De hoogste tijd dus om met deze 5 handige tips te minimaliseren in rommelbakjes en -lades.

#1 Haal alle rommellades en -bakjes leeg

minimaliseren in rommellade

Het opruimen van de rommellades voelt misschien als een ondankbare klus. Als je elders in huis aan het opruimen gaat zie je meestal direct effect terwijl zo’n rommellade eigenlijk niet rommelig oogt. Je doet eenvoudigweg de lade dicht en je ziet er niets meer van. Maar je weet het wel, je weet dat die lade vol met rommel ligt en je wordt vaak al moedeloos bij de gedachte. Pak het dit keer eens goed aan en haal alle rommellades en -bakjes in huis leeg. Stal alle spullen bij elkaar uit op de grond en laten we er eens een kritische blik op werpen. Het uitstallen van spullen maakt het namelijk een stuk makkelijker om goed te beoordelen wat er moet blijven en wat kan gaan.

#2 Gooi weg wat overbodig/kapot/onnodig is

minimaliseren in rommellade

Alhoewel veel mensen tijdens het minimaliseren en opruimen nog wel eens moeite hebben met het wegdoen van bepaalde dingen zal dat bij de rommellade toch minder snel een probleem vormen. In deze lade vind je namelijk de meest belachelijke dingen die al jarenlang ruimte in de lade liggen in te nemen. Denk hierbij aan schoolpasjes van jaren geleden, spaarzegels voor die ene leuke actie (2 jaar geleden), lege batterijen, kapotte haarelastiekjes, folders, sleutelhangers, en ga zo maar door. Tevens zul je waarschijnlijk versteld staan van de enorme hoeveelheid pennen, elastieken, notitieblokken en wasknijpers die je bezit. Alle dingen in de lade die je niet meer nodig hebt, die kapot zijn, die je niet meer interessant vindt of waar je gewoonweg teveel van hebt gooi of geef je per direct weg.

#3 De overige producten categoriseren

minimaliseren in rommellade

Je hebt nu waarschijnlijk al behoorlijk geminimaliseerd in de rommellades in huis. Toch blijven er, na zo’n opruimronde, altijd spullen over die je wel graag wilt bewaren, maar die al snel weer voor rommel in een lade kunnen zorgen. De truc is om categorieën te organiseren. Verzamel alle pennen, potloden en stiften bij elkaar, plaats alle kabeltjes, usb-sticks en andere computerbenodigdheden bij elkaar en raap alle haaraccessoires bij elkaar. Zolang je deze categorieën hanteert in de lades of bakjes in huis is het eenvoudiger om de orde te behouden omdat je voortaan beter nadenkt waar je de producten opbergt en dus ook altijd weet waar je iets kunt vinden.

#4 Centreer de rommellade

minimaliseren in rommellade

Nadat je alle rommellades en -bakjes in huis hebt uitgezocht is het noodzakelijk om te voorkomen dat de lades in huis weer langzaam vollopen. De voornaamste manier om dit te voorkomen is door één lade in huis aan te wijzen als ‘rommellade’. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze lade straks weer uitpuilt met troep, maar als je één aangewezen lade hebt voor rondslingerende paperassen, pennen en sleutels, vermijd je dat deze op andere plekken worden opgeborgen en je ze misschien kwijt raakt.

#5 Organiseer de lade

minimaliseren in rommellade

Natuurlijk heeft iedereen in huis wel een lade of bakje nodig waar ruimte is voor allerlei kleine spulletjes die misschien toch eens handig kunnen zijn. De truc om deze lade vol met pennen, elastiekjes, papieren en andere noodzakelijke spulletjes netjes te houden is om het te organiseren. Zorg ervoor dat je een handig organisatiesysteem hanteert dat werkt bij jullie thuis. Dat kan een ‘thema’ per lade zijn (één lade voor schrijfwaren, één lade voor pasjes en sleutels, etc), maar je kunt ook gebruik maken van handige inzetbakjes voor in de lade. Deze bakjes zijn verkrijgbaar in diverse maten en geven structuur aan jouw rommellade.

5 tips om te minimaliseren in de rommellade

Bron foto 1: Kari Shea @ Unsplash
Bron foto 2: Sanwal Deen @ Unsplash
Bron foto 6: Mike Petrucci @ UnsplashThere are 10 comments

Add yours
 1. De Vrouw

  Wij hadden geen rommellades, maar rommelbakjes. Ik heb inderdaad ook alle bakjes omgekeerd en alles opgeruimd totdat ik nog maar één bakje over had. Het is niet alleen dat ik op verschillende plaatsen rommelbakjes had staan, maar de rommelbakjes trokken ook weer nieuwe rommel aan. Wat een ellende! Nu nog één bakje over en volgens mij is het weer tijd om het om te keren! ?

 2. geertruurzaam

  Magneetplekken, noemen wij dat 🙂
  De rommellades zijn redelijk onder controle hier in huis, maar er blijven altijd plekken waar alle papieren, dingen, prullen en objecten zich blijven verzamelen. Heel normaal denk ik, maar wel frustrerend dat het blijft terugkomen! Gelukkig ken ik deze ‘zwakke plekken’ en kan ze daardoor redelijk bijhouden.

  • awkwardduckling

   Ja inderdaad, magneetplekken :D. Iedereen heeft er wel last van, de truc is inderdaad om het heel goed bij te houden. Ik probeer zoveel mogelijk voor alles een vaste plek te hanteren zodat ik altijd weet, wanneer er weer rommel ligt, waar ik het moet opbergen.

 3. Sofie

  Haha, herkenbaar. Ook van die totaal nutteloze dingen die er dan in liggen te liggen. Ik kan er wel van genieten om zo’n lade eens flink aan te pakken eigenlijk 🙂

 4. Linda

  Hier in huis zijn nog wel wat rommeltjes aanwezig, maar ik weet (sinds mijn verhuizing) precies wat in welke la of in welk doosje in de kast zit. Alles heeft een eigen plekje. Een bestekbak voor de pennen/stiften/potloden/gummen/nietjes/punteslijpers bevalt me trouwens heel goed 🙂

  Een gecentreerde rommella lijkt me vragen om nieuwe rommel, maar zo’n rommellade als jij bij nummer 5 beschrijft, zou ik trouwens helemaal geen rommellade meer noemen! We leggen tijdelijk wel eens wat op tafel, maar dan kun je steeds weer zien wat je nog niet opgeruimd hebt en blijft het niet stiekem opstapelen.

 5. awkwardduckling

  Ik hanteer ook vaste plekken voor allerlei dingen die potentieel rommel veroorzaken (sleutels, pasjes, pennen, spaarmuntjes, etc) en ik vind het ontzettend fijn dat ik zo regelmatig alles weer goed kan opbergen. Natuurlijk hebben we wel eens rommel, maar het opruimen is dan ook zo weer gedaan.

 6. Evelien

  Mijn moeder heeft dan weliswaar niks met minimaliseren, maar ik ga haar deze post zeker laten lezen! Ikzelf heb (nog) geen rommel lade, maar die van haar kan wel een opruimbeurt gebruiken. ?


Post a new comment