10 dingen om te doen met lege wc-rollen

10x wat te doen met lege wc-rolletjes

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege wc-rolletjes opnieuw te gebruiken.

#1 Kweekpotjes

Nu iedereen weer volop met de moestuin in de weer is mag deze tip natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Lege wc-rolletjes hoeven namelijk niet te eindigen bij het afval of in het pedaalemmertje op het toilet. Ze lenen zich uitstekend als kweekpotjes allerlei zaden. De wortels kunnen zich zo al diep in de aarde nestelen en als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze eenvoudig naar buiten overzetten. Sommige mensen zetten de plantjes zelfs met potje en al in de grond omdat het karton vanzelf wordt afgebroken.

#2 Bureau organizer

bureau organizer

Wie herinnert zich niet die pennenhouders die iedereen vroeger op zijn of haar bureau had staan? Voor alle stiften, pennen, potloden, gummetjes, puntenslijpers en paperclips was een apart bakje. Tegenwoordig zie ik die bakjes eigenlijk nooit meer ergens, zo zonde. Van lege wc-rolletjes kun je heel eenvoudig zelf zo’n pennenbakje in elkaar knutselen.

#3 Houder voor inpakpapier

Als je eenmaal een rol inpakpapier hebt geopend is deze altijd ontzettend lastig weer op te bergen omdat deze al snel weer afrolt. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig voorkomen met een opengeknipte wc-rol. Handig!

#4 Hobbymateriaal voor kinderen

De mogelijkheden met lege wc-rolletjes zijn echt eindeloos en je zult iedere keer weer nieuwe projecten verzinnen met de lege rolletjes. Je kunt de rolletjes beschilderen en er een slang van maken door ze aan elkaar te bevestigen, maar je kunt er ook allerlei leuke poppetjes van maken. Als je heel veel rolletjes hebt kun je er zelf een heel kasteel van bouwen! Kijk vooral eens op Pinterest voor een schat aan inspiratie.

#5 Cadeauverpakking

Als je graag zo duurzaam mogelijk jouw cadeaus verpakt dan is het geven van een cadeau in een opgeleukt wc-rolletje zeker een mooi alternatief! Ideaal voor kleine cadeautjes en cadeaukaarten.

#6 Kabelopberger

Eén van de meest vervelende spullen in huis om te organiseren: de kabels. Vaak heb je al snel een doos vol met een wirwar aan kabels en alles lijkt in de knoop te zitten. Met een paar wc-rolletjes organiseer je deze kabels heel eenvoudig en vind je altijd de juiste kabel terug.

#7 Wall art

Je komt er misschien zelf niet zo snel op, maar op Pinterest zie ik toch echt de mooiste stukken wall art van lege wc-rolletjes voorbijkomen. Met een hele stapel rollen, wat lijm en een flinke dosis handigheid kun je zo een prachtig kunstwerk creëren met maar weinig middelen en moeite.

#8 Stempel

Het mooie aan lege wc-rolletjes is dat ze erg flexibel zijn en dus in allerlei vormen kunnen worden gevouwen. Dit maakt ze ook erg geschikt als stempel. Met een paar rolletjes en wat verf kun je met de kinderen leuke vormen maken en aan het stempelen gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan een hart, verschillende soorten bloemen, konijntjes of zelfs verschillende soorten fruit. Ideeën in overvloed op Pinterest!

#9 Knikkerbaan

De vorm van de rolletjes maakt dat je met een flink aantal wc-rolletjes een ontzettend leuke knikkerbaan kunt maken voor de kinderen. Knip de rolletjes door de helft en vorm een baan door alle stukken aan elkaar te bevestigen of maak de stukken vast aan een muur of deur voor een extra hoge en spannende baan.

#10 Vogelvoederbakjes

Door de bakjes te bedekken met pindakaas en te bestrooien met allerlei zaadjes maak je van een eenvoudig rolletje een handig vogelvoederbakje voor in de tuin. Natuurlijk kun je deze lang niet zo langdurig gebruiken als een willekeurig ander vogelvoedersysteem, maar het idee is erg leuk.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om lege wc-rollen opnieuw te gebruiken

Dit artikel bevat een gesponsorde link naar Maxaro. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

12 gedachten over “10x wat te doen met lege wc-rolletjes”

  1. Die cadeaupapierhouders! Geniaal! Serieus, ik zag het en kreeg meteen spijt dat ik mijn wc-rolletje gister heb weggegooid, haha. Ik heb nog wel wat rebelse rollen cadeaupapier liggen hier namelijk. Ontzettend leuk overzichtje!

  2. Oooh wat is nr 3 toch helemaal slim! En 9 helemaal leuk!! Ik heb met wc rollen de traktatie van peutergirl gemaakt. Binnenkort die diy online 🙂

  3. Pingback: 11 Soorten afval die je niet meer weg hoeft te gooien – KouweKleren

  4. Pingback: Duurzaam cadeaupapier: creatieve én makkelijke manieren voor ecologisch cadeautjes inpakken ⋆ Mama's Jungle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *