koffiedik

10x wat te doen met koffiedik

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om glazen potten, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om jouw koffiedik opnieuw te gebruiken.

#1 Koffiescrub

koffiedik

Gebruikte koffie doet het uitstekend als scrubmiddel en ruikt ook nog eens heerlijk! Gebruik de koffie in dit recept voor koffiescrub en verkwik jezelf onder de douche.

#2 Plantenvoeding

koffiedik

Koffiedik is fantastische plantenvoeding door de aanwezigheid van stikstof, fosfor en kalium. De gebruikte koffie is uitstekend als meststof voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia’s, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik echter ook gebruiken als voeding voor planten die je in kweekbakken binnenshuis teelt. Een kweekbak is een superhandig systeem waarin je jouw planten in een gecontroleerde omgeving kunt telen. Zie het als een broedmachine waarin jouw planten voldoende veiligheid, ventilatie, vocht en warmte krijgen. Een ideaal alternatief voor als je geen tuin hebt of geen groene vingers hebt en toch je eigen kruiden en groente wilt telen.

#3 Koffie tegen slakken

koffiedik

Koffie is in de (moes)tuin niet alleen heel handig als meststof, het is ook nog eens heel effectief als ongediertebestrijder. Eén van de grootste bedreigingen in de tuin is de slak en laten ze nu net een hekel hebben aan koffie. Strooien dus, dat koffiedik!

#4 Koffie tegen katten

koffiedik

Je kunt een enorm kattenliefhebber zijn, maar katten zien we toch liever niet in onze (moes)tuin. Om op een diervriendelijke manier katten uit jouw tuin te weren kun je koffiedik inzetten. Katten schijnen de geur van koffie niet zo te kunnen waarderen en zullen met een boog om jouw tuin heenlopen.

#5 Schuurmiddel

koffiedik

Koffie is niet alleen als scrub ideaal, het werkt ook reinigend voor diverse oppervlakten. Gebruik de koffiedik bijvoorbeeld eens om de wasbak een goede reinigingsbeurt te geven of om die erg vieze pan te schrobben.

#6 Krasverwijderaar

koffiedik

Gebruik het koffiedik om krassen in meubels te laten verdwijnen. Smeer de beschadigde plek van donkere meubels in met het koffiedik, wrijf het goed in en neem af met een schone doek.

#7 Geurverfrisser

koffiedik

Koffie werkt ook geur als geurverfrisser. Gebruik een schaaltje gebruikte koffie bijvoorbeeld in de koelkast om vieze luchtjes op te nemen of zet een schaaltje koffiedik op een andere plek waar vieze luchtjes aanwezig zijn.

#8 Zwammen kweken

koffiedik

Net als voor rozen, lavendel en hortensia’s werkt koffiedik ook uitstekend als voedingsbodem voor paddenstoelen. De bodem zit vol met voedingsstoffen die paddenstoelen nodig hebben. Je kunt zo eenvoudig thuis bijvoorbeeld oesterzwammen kweken op koffiedik.

#9 Knoflooklucht verdrijven

koffiedik

Knoflook is heerlijk in gerechten, maar de geur die het vaak achterlaat op de handen is iets minder prettig. Gelukkig kun je met koffiedik deze geur eenvoudig elimineren. Wrijf jouw handen in met de gebruikte koffie en spoel deze af onder de kraan. De geur van knoflook zou nu helemaal verdwenen moeten zijn.

#10 Composteren

koffiedik compost

Mocht je de gebruikte koffie op geen van bovenstaande manieren kunnen gebruiken dan kun je het koffiedik toevoegen aan het gft-afval of jouw eigen composthoop. Koffie, zowel met als zonder filterzakje, is een goede toevoeging aan de composthoop.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Dit artikel bevat een gesponsorde link van een externe partij. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

24 gedachten over “10x wat te doen met koffiedik”

  1. Ik vind de geur ook zooooo heerlijk! Ik heb het zelf nog nooit gebruikt voor vieze geurtjes (daar gebruik ik baking soda voor), maar als scrub en schrobmiddel ben ik er al erg tevreden over!

 1. Mijn tuin heeft duidelijk koffiedik nodig dus! Vorig jaar hadden we een vreselijke slakken plaag, en de afgelopen maanden hebben we heel veel katten. Die katten zijn aan de ene kant leuk om te zien maar ik vind het niet zo leuk dat ze mijn hele tuin omgraven en erin poepen..

  1. Wij hadden in ons vorige huis ook zoveel last van slakken, niet normaal meer. Ik zou willen dat ik toen had geweten dat koffiedik kan helpen. Nu hebben wij erg last van één kat die telkens onze moestuin omwoelt en kattenschrik op basis van knoflook zet helaas geen zoden aan de dijk. Wij gaan dus ook maar aan de slag met de koffie. Leuk hoor katten, maar inderdaad erg vervelend dat ze de tuin omgraven en erin poepen :(.

 2. Wat leuk dit! Als scrub en plantenvoeding kende ik het al, maar dat je er ook krassen mee kunt verwijderen en nare luchtjes mee kunt opnemen wist ik niet. Dat moet ik maar eens proberen!

 3. Dank voor de tips. Ik gooi het op onze composthoop, maar ga nu zeker iets bewaren om rechtstreeks op de moestuin te gooien om onze lieve katten te ontmoedigen de worteltjes uit te graven.

 4. Hihi, dit is weer zo’n artikel dat ik zelf ook nog wilde schrijven, zeker nu ik net bij het thema koffie ben aanbelandt. Maar leuk lijstje hoor! Dat van de knoflookgeur en krassen wist ik nog niet en de rest is een goede reminder om eens daadwerkelijk uit te voeren ?

  Bij gebrek aan een regelmatige productie van koffiedik hier in huis, volg ik het oesterzwammenavontuur van mijn collega met grote interesse. Als ik dan toch eens koffie zet, zal het voortaan tussen m’n plantjes gooien ?

  1. Dat heb ik ook regelmatig bij artikelen van jou, hahaha ?. Oesterzwammen op koffiedik is wel echt helemaal hip tegenwoordig he? Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, maar het lijkt me wel eens leuk om te doen.

 5. Wat ik niet terugvind tussen jullie goede koffiedik-tips.
  Elke morgen schud ik de koffiefilter leeg in de gootsteen. Koffiedik houdt de afloop schoon en neemt alle vetresten mee. Heel efficient!

 6. Pingback: Oesterzwammen kweken op koffiedik - Zaailingen

  1. Ik denk dat dat niet heel effectief zal zijn. De zaadjes hebben meer nodig dan alleen koffie om te groeien en voor sommige plantensoorten is deze bodem juist te heftig. Het is juist een combinatie van voedingstoffen dat planten zo goed doet groeien.

 7. Dank voor je antwoord. Het devies luid dus, mengen met aarde of potgrond en zelf uitproberen wat een goede verhouding is. 🤔😊

 8. Ik gooi er nu en dan een beetje in de wormentoren.De wormen zijn er dom op .Ik gooi er ook soms alleen het filterpapier in.Zo krijgen de wormen ook een beetje cellulose in de bak.

 9. Jacobus.Sprokkereef

  In Rotterdam is er een bedrijf dat via restaurants koffiedik ophaalt en met een speciale behandeling er weggooi servies van maakt en na gebruik gewoon in de natuur weer terug gebracht kan worden. Ik heb zelf uit zo een beker koffie gedronken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *