Hoe word je 100?

Leestip: Hoe word je 100?

Eind vorig jaar werd het ontzettend leuke en informatieve programma ‘Hoe word ik 100?’ uitgezonden bij omroep MAX. In dit programma werd een groep deelnemers met allerlei gezondheidsklachten en aandoeningen gedurende enkele maanden gevolgd. In deze periode werkten ze, onder begeleiding, aan het verbeteren van hun leefstijl door een gezonder eetpatroon aan te leren en meer te doen aan lichaamsbeweging en de resultaten waren verbluffend. De basisbeginselen van het programma zijn afkomstig uit het boek ‘Hoe word je 100?’: een fantastische boek dat aan de hand van actuele onderzoeken en kennis uiteenzet hoe iedereen zijn of haar gezondheid kan verbeteren door een verandering in leefstijl door te voeren.

‘Hoe word je 100?’ is geschreven door William Cortvriendt. Het boek is een zeer uitgebreide uiteenzetting over alle kennis die we tegenwoordig hebben over hoe we gezond en jong blijven. Hierbij ligt er een specifieke nadruk op vooral de effecten van voeding, maar ook beweging, geestelijke activiteit, toxische stoffen en stress, op onze gesteldheid. Daar waar de reguliere gezondheidszorg zich toch vooral richt op het behandelen van symptomen, pleit William Cortvriendt voor meer preventieve gezondheidszorg en voorlichting over een gezondere manier van leven. Dit doet hij ondertussen al enkele jaren erg succesvol met onder andere dit boek, het succesvolle tv-programma ‘Hoe word ik 100?’ en het vorig jaar verschenen kookboek en werkboek die dienen als aanvulling op dit boek.

In het boek ‘Hoe word je 100?’ behandelt William Cortvriendt in maar liefst 27 zeer uitgebreide hoofdstukken de wetenschap achter een lang en gezond leven. Hij start met een uitgebreide uitleg over het fenomeen veroudering en het effect van onze westerse leefstijl op deze veroudering. Hij laat de lezer kennismaken met de zogenaamde ‘Blue Zones’: geografische gebieden in de wereld waar mensen aanzienlijk langer blijken te leven dan elders. Het blijkt dat de leefstijl van de mensen in deze gebieden een paar gemeenschappelijke kenmerken hebben, zoals natuurlijke lichaamsbeweging, de consumptie van groente en fruit en de afwezigheid van overgewicht en roken. Alhoewel hij niet zelf de onderzoeker is geweest die deze ‘Blue Zones’ ontdekte stelt hij wel dat er zo een bepaald beeld ontstaat over welke aspecten binnen onze leefstijl wel of juist niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid en levensduur. In de hoofdstukken die volgen legt hij heel nauwgezet en begrijpelijk uit wat de relevantie is van vetten, eiwitten, koolhydraten en zout voor onze gezondheid en bespreekt hij ook waar de gevaren op deze gebieden schuilen. Weet jij bijvoorbeeld waarom High Fructose Corn Syrup zo’n risico vormt voor onze gezondheid? Waarom walnoten zo gezond zijn? Wat de voor- en nadelen zijn van het Atkins dieet? Wat het verschil is tussen verzadigde en onverzadigde vetten? Wat de relatie is tussen suikerconsumptie en rimpels? Wat omega-3-vetzuren te maken hebben met een depressie? En waarom eiwitten juist kunnen bijdragen aan botontkalking? William Cortvriendt legt dit, en nog heel veel meer, allemaal uit in deze hoofdstukken.

Nadat onze voeding en voedingsstoffen onder de loep zijn genomen legt William Cortvriendt uit hoe lichaamsbeweging, stress, kruiden, vitaminen, mondverzorging en diverse specifieke middelen, als thee, koffie, cacao en alcohol, van invloed zijn op onze gezondheid. We weten allemaal wel dat roken en stress nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid, maar wist je dat het drinken van koffie en thee juist bevorderlijk kan zijn voor de gezondheid? En dat cacao de bloeddruk kan verlagen? De relatie tussen antioxidanten en vrije radicalen wordt eindelijk duidelijk uitgelegd (en de mythes hieromheen flink ontkracht) en de relevantie van vitamine D en diverse B vitaminen wordt nogmaals sterk benadrukt. Alhoewel William Cortvriendt een arts is schuwt hij het niet om de gezondheidsvoor- en nadelen van kruiden, stress, zonlicht, persoonlijkheid, mondverzorging en sociale activiteiten toe te lichten. Dit is wat mij betreft de meest holistische benadering van gezondheid die ik ooit heb gelezen van een medisch opgeleide professional en ik juich het van harte toe.

Ik heb enorm genoten van het boek ‘Hoe word je 100?’ en ondanks de omvang van het boek heb ik het toch in slechts enkele dagen helemaal uitgelezen. Dat zegt tegenwoordig wel heel wat, vooral gezien de drukte hier in huis met twee kinderen. Ik kan die actief bezig is met zijn of haar gezondheid het boek dan ook echt van harte aanbevelen. Soms wordt William Cortvriendt in het boek erg klinisch. Dat is ook niet zo verwonderlijk, hij behandelt behoorlijk wat ingewikkelde onderzoeken om zijn bevindingen toe te lichten. Persoonlijk vind ik de onderzoeken wel een prettige toevoeging, maar ik kan me voorstellen dat niet iedere lezer hier op zit te wachten. Gelukkig is het voor de boodschap van het boek niet noodzakelijk om ook al deze informatie te lezen en kun je hier eenvoudig verder bladeren. Juist deze opzet van het boek en het feit dat William Cortvriendt deze soms ingewikkelde materie niet schuwt maakt dit zo’n ontzettend fijn boek om te lezen. Voor de verandering wordt de lezer namelijk eens niet betutteld, zoals vaak wel het geval is in gezondheidsboeken, maar gewoon behandeld als een volwassene en dat is, wanneer het aankomt op onze gezondheid, in ons land en in de medische wereld best wel uitzonderlijk.

Het boek ‘Hoe word je 100?’ van William Cortvriendt is te bestellen bij Bol.com of als ebook beschikbaar. Voor meer informatie over de methode of om de afleveringen van de serie terug te kijken kun je een bezoek brengen aan de website van Hoe word je 100. Hier vind je ook diverse smakelijke recepten die helemaal aansluiten bij de voedingsadviezen uit het boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *