recept groentebouillonpoeder

Recept groentebouillonpoeder

De meest eenvoudige en voordelige manier om duurzaam te leven is om zoveel mogelijk dingen zelf te maken. Zoals jullie wel weten ben ik al jaren erg actief met het maken van mijn eigen verzorgingsproducten, zoals handzeep, suikerscrub en lippenbalsem, en mijn eigen schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddel en allesreiniger, maar wij maken ook in de keuken heel veel producten gewoon zelf. De meeste kruidenmixen, sauzen en gerechten maak je net zo eenvoudig zelf en vaak ook vele malen verser en smakelijker. Vanaf nu zal ik wekelijks één van onze recepten delen zodat ook jij heel eenvoudig de lekkerste basisproducten zelf kunt maken zonder allerlei gekke toevoegingen en onnodige verpakkingen.

Groentebouillonpoeder

Vandaag deel ik ons recept voor groentebouillonpoeder: een fijne basis voor soepen, sauzen en diverse gerechten die niet alleen volledig veganistisch is, maar waarmee je ook nog eens een heleboel verpakkingsmateriaal uitspaart. Ideaal om altijd op voorraad te hebben en eigenlijk heel eenvoudig om te maken.

Ingrediënten:

 • 2 middelgrote penen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • handjevol selderij
 • handjevol peterselie
 • 3 takjes tijm
 • 2 takjes oregano
 • 4 blaadjes salie
 • zeezout, per 100 gram groente heb je 20 gram zout nodig (20%)

Natuurlijk kun je volop experimenten met de kruiden en groente. Gebruik bijvoorbeeld ook eens prei, paprika of bosuitjes als groente en rozemarijn, lavas, selderij of basilicum als kruiden.

Groentebouillonpoeder

 1. Verwarm de oven voor op 90 graden. Gebruik een bakplaat en leg hier een groot stuk bakpapier op.
 2. Snijd alle groente grof en voeg alle groente, kruiden en specerijen samen in een keukenmachine. Vermaal alles tot een heel fijn geheel.
 3. Voeg de zout toe aan het mengsel en roer goed door.
 4. Je kunt de groente nog wat droger maken voor je deze in de oven zet. Dit doe je door ze gedurende 20 minuten in een doek uit te laten lekken of door ze kort te koken, zonder olie, in een pan op laag vuur.
 5. Verdeel daarna de bouillonmix over de bakplaat en probeer het mengsel zo dun en evenredig mogelijk uit te smeren, dit verkort de uiteindelijke baktijd.
 6. Als het gehele mengsel is uitgesmeerd zet je de bakplaat in de voorverwarmde oven. Je laat het mengsel dan minimaal 5 uur in de oven staan op 80 of 90 graden, maar waarschijnlijk duurt het nog wel lang voordat de bouillonmix helemaal gedroogd is. Over het algemeen hebben wij de bouillonmix zo’n 6 of 7 uur in de oven staan voor deze helemaal gedroogd is. Je kunt tijdens het bakken regelmatig voelen of de bouillonmix al is uitgedroogd en je kunt de nog natte plekken ook eenvoudig herkennen.
 7. Nadat de bouillonmix helemaal gedroogd is in de oven laat je deze even afkoelen buiten de oven.
 8. Breek de gebakken bouillonmix in stukken en mix dit in een keukenmachine tot een fijn poeder. Pas op met het openen van de keukenmachine: het stuift nogal. Je groentebouillonpoeder is klaar!

recept groentebouillonpoeder

Bewaar de groentebouillonpoeder is een luchtdichte pot. Je kunt de poeder tot wel drie maanden lang bewaren, maar ik garandeer je dat deze veel eerder op zal zijn. Wij gebruiken de groentebouillonpoeder in allerlei recepten. We maken er onze eigen soepen mee en roomsaus voor de lasagne, maar we gebruiken het ook door de risotto en vele andere gerechten. Het is een veel gezonder en smakelijker alternatief voor de reguliere groentebouillonblokjes en eigenlijk kost het maar weinig moeite en ingrediënten om te maken. Je gebruikt ongeveer 1 volle eetlepel bouillonpoeder op 1 liter water, maar je kunt natuurlijk naar smaak meer of juist minder toevoegen.

Recept Groentebouillonpoeder

12 gedachten over “Recept groentebouillonpoeder”

 1. Ik heb altijd heel duur biologische bouillonpasta, super lekker maar niet te betalen…
  Helaas geen keukenmachine hier, en met de staafmixer zijn mijn pogingen meermaals mislukt 🙁

 2. Wat ontzettend goed dat je dit zelf maakt! Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch meer voor het gemak ga. Het helpt niet mee dat het lichtje in de oven stuk is en dat ik iemand moet inhuren om het te maken (inbouwoven, vast met speciale schroeven, zodat je de oven uit de inbouw moet schuiven voordat je bij het lampje kunt). Ik ben van het uitstelgedrag zoals je merkt …

  1. Ah bah, wat vervelend dat dat stuk is. Dat is zo’n gedoe om te laten vervangen ?. Ik snap dat je liever voor het gemak kiest hoor, dat doen wij ook wel eens soms. Maar gelukkig hoef je dit maar eens in de zoveel weken/maanden te maken om weer een hele tijd vooruit te kunnen.

 3. Kan beamen dat dit echt heerlijk is! Ik maak het in de droogoven, maar toen ik het nog in de oven maakt, zette ik de oven op een kier zodat het sneller droogde omdat het vocht kan ontsnappen. Echt een aanrader!

  1. In een droogoven? Wat een goed idee! Ik heb het zelf niet, maar kan me zo voorstellen dat dat een stuk efficiënter is. Ik heb een hete luchtoven dus helaas kan ik de oven niet op een kiertje zetten want dan gebeurt er nog maar vrij weinig, maar voor iedereen met een gasoven is dat zeker wel een goede tip!

 4. Kan het ook met minder zout?
  En kan je de gedroogde pasta in brokjes breken ipv te vermalen tot poeder?

 5. Angelique Koopman

  Hoi dank voor dit fijne recept! Ik heb geen keukenmachine en heb het met de hand fijn gesneden. Zeker even bezig en ook om het feit dat ik de deur niet uit ga terwijl alles in de oven staat. Dus heb ik het gedaan toen ik voor een collecte week het uitgifte punt was voor de collectanten om hun bus op te halen. Hier voor moest ik toch al een halve dag zijn. Ik vind het ook niet erg dat het geen poeder is ik houd wel van soep met iets te kauwen! Ik zeg iedereen aan de zelf gemaakt bouillon niet alleen goed voor jezelf weet wat je eet ( heerlijk zonder overbodige toevoegingen en houdbaarheid middelen ook goed voor je portemonnee en Palmolie vrij!!!

  1. Wat een werk om dat allemaal fijn te moeten snijden! Maar als je de tijd ervoor kunt vinden, dan is het recept het inderdaad waard. Het is een heerlijke bouillon en je weet precies wat erin gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *