goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #2

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Vegetarisch ivoor moet de olifant gaan redden

olifant

In het AD verscheen deze week een artikel over een palmboomvrucht dat kan dienen als een alternatief voor ivoor (link via Blendle). Deze vrucht heet tagua en hij groeit aan bomen in Panama, Colombia, Ecuador en Peru. Het product is hagelwit, hard en goed te beschilderen en te polijsten waardoor het ideaal is als vervanging voor ivoor en als middel in de strijd tegen de stroperij.

Hoe de poepluier energie opwekt….

Wederom in het AD verscheen deze week een ontzettend leuk stuk over de recycling van luiers (link via Blendle). In steeds meer gemeentes worden luiers apart ingezameld omdat deze steeds succesvoller kunnen worden gerecycled. In de afvalenergiecentrale uit het artikel worden de kunststoffen eruit gezuiverd om een tweede leven te krijgen als bloempot, bankje of ander product, van de uitwerpselen wordt biogas gemaakt en de overige overblijfselen worden uiteindelijk compost. Zo wordt er op een fantastische manier grondstoffen uit afval gehaald.

GeenStijl en Dumpert verliezen adverteerders door vrouwenvernedering

minimaliseren op post

Misschien geen duurzaam nieuws, maar wel erg goed nieuws voor iedereen die gelooft in fatsoen en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De afgelopen tijd was er al veel te doen om de websites GeenStijl en Dumpert. GeenStijl en Dumpert zijn eerlijk gezegd niets meer dan seksistische platforms waar vrouwen worden gereduceerd tot eyecandy in het meest gunstige geval en publiekelijk vermaak als het even tegenzit. Er werd al regelmatig geschreven en gesproken over de vrouwonvriendelijke content op de websites en zowel in het NRC als in de Volkskrant werd er een volledige column gewijd aan zowel de seksistische inhoud van veel content op de websites en de oproepen op de websites om vrouwen als niets meer dan een stuk vlees te beschouwen. De druppel lijkt een recente oproep op GeenStijl te zijn waarin zij hun reaguurders vragen of deze journaliste Loes Reijmer zouden ‘doen’. Dit leidde tot de meest walgelijke opmerkingen die door sommigen zelf werden beschreven als een online verkrachting. Ik ben persoonlijk dan ook verheugd om te horen dat diverse adverteerders, waaronder Grolsch, WNF, de Persgroep, HAK, Ikea en Vluchtelingenwerk, zich hebben teruggetrokken en niet meer zullen adverteren op deze websites. Zonder financiering hebben deze platforms het erg moeilijk en hopelijk kan er op deze manier een cultuuromslag plaatsvinden op deze platformen. Daarnaast hebben diverse vrouwen in de media een manifest opgesteld waarin ze andere adverteerders oproepen tot het boycotten van GeenStijl en Dumpert.

The Ocean CleanUp

Al vanaf 2012 is de jonge Boyan Slat bezig met zijn project The Ocean CleanUp nadat hij op een duikvakantie schrok van de enorme hoeveelheid plastic in de zee. Hij heeft een ingenieus plan bedacht om de plastic soep uit de oceanen te halen met een zelf ontwikkelde installatie. Hiervoor waren natuurlijk flink wat investeringen nodig en deze week werd bekend dat het geld eindelijk binnen is. Nu heeft hij de mogelijkheid om de installatie te testen zodat deze, met verdere investeringen, grootschalig kan worden ingezet. Go Boyan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *